Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 apr 2014 - Anul XIX, nr. 85 (5594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Viitor întunecat

Tăietorii de lemn de pe valea Bistriţei Aurii, pe panta sumbră a falimentului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proprietarii firmelor de pe valea Bistriţei Aurii, care exploatează lemn în pădurile întinse de la Broşteni până la Borca, Grinţieş şi Tarcău, constituiţi în Asociaţia Procesatorilor de Lemn de pe Valea Bistriţei, cer sprijin parlamentarilor şi Guvernului pentru a supravieţui pe piaţa dură din acest domeniu. Micii întreprinzători spun că fără protecţie în mai puţin de un an vor dispărea de pe piaţă, cu toate consecinţele în plan social care decurg din faliment: creşterea şomajului, a infracţionalităţii şi a gradului de sărăcie în zona de munte.

 

Firmele mici de exploatare a lemnului, scoase de pe piaţă de multinaţionale

Aproximativ 50 de oameni care fac afaceri cu lemn şi primarii de Broşteni şi Borca s-au întâlnit, sâmbătă, la Broşteni, la solicitarea lor, cu senatorul PSD de Suceava Neculai Bereanu, cu deputatul PC din Colegiul Vatra Dornei, Cezar Cioată, şi cu şefii ocoalelor silvice Broşteni şi Crucea. Timp de două ore, oamenii de afaceri şi primarii Nicolae Chiriac (Broşteni) şi Ovidiu Niţă (Borca) au expus problemele cu care se confruntă şi şi-au exprimat temerea că în mai puţin de un an toţi operatorii mici vor dispărea de pe piaţă, cu toate consecinţele în plan social care decurg din faliment: creşterea şomajului, a infracţionalităţii şi a gradului de sărăcie, ridicat şi la această oră, în zona de munte.

Primarul din Borca, Ovidiu Niţă, a afirmat că în ultimii ani au dat faliment peste 500 de firme mici de exploatare şi debitare a masei lemnoase din judeţele Suceava şi Neamţ, ceea ce a însemnat transformarea în şomeri a aproximativ 4.000 de salariaţi. Creşterea preţului la lemnul licitat pentru exploatare, scăderea preţului la vânzarea lemnului scos din pădure, investiţiile în utilaje făcute cu credite bancare, politica agresivă a firmelor mari sunt doar câteva dintre cauzele invocate de firme pentru situaţia grea în care se află.

Dănuţ Lupuleasa, proprietarul firmei Danfelvalbia SRL Broşteni, a arătat că a pornit afacerea în 2003, cu zece angajaţi. În 2010 a ajuns la 40, iar acum mai are 13. Lunar, plătea impozite la stat de 170 de milioane de lei vechi, acum mai dă doar 40 de milioane de lei vechi.

Ioan Filimon, de la Valfigo Impex SRL Broşteni, avea în 2012 o cifra de afaceri de 28 de miliarde de lei vechi şi 24 de angajaţi, în 2013 cifra de afaceri s-a redus la 4 miliarde de lei vechi şi a rămas cu şapte angajaţi. „În urmă cu doi ani am încercat să concurez cu multinaţionalele care operează în Suceava, dar nu am reuşit. Sunt firme româneşti care lucrează cu ele, pentru că firmele străine nu au licenţă de exploatare, ele nu intră în pădure, nu fac exploatare şi transport, dar 75 la sută din lemnul care se scoate din pădure ajunge la aceste companii. Nouă ne rămâne extrem de puţin”, a declarat Ioan Filimon.

Proprietarul firmei D I Holz Consulting Borca, Ionel Dumitraşcu, a spus şi el: ”La depozite noi nu putem cumpăra, nu avem piaţa lor, utilajele lor de procesare. Ne rămân doar licitaţiile pe picior, la care companiile nu pot participa, pentru că nu au atestat de exploatare, dar sunt firme româneşti care prestează pentru ele. Nouă ne rămân cele mai scumpe şi greu accesibile parcele. Deci ori devenim prestatori pentru companiile străine, ori dispărem. Nu avem nimic împotriva firmelor străine, dimpotrivă, apreciem cum prelucrează lemnul, apreciem că a dispărut rumeguşul de pe albii, dar să ne lase şi pe noi să trăim”.

 

Primarul de Broşteni: „Vrem protecţie, nu ajutor!”

Atât procesatorii de lemn, cât şi primarii celor două oraşe reclamă noul cod silvic, despre care spun că este clar în favoarea concernelor. „Multinaţionalele au pus monopol pe lemnul din România, noul cod silvic va elimina concurenţa pentru că nici una dintre firmele aici de faţă nu va putea ţine pasul cu ele. Valea Bistriţei nu a interesat pe nimeni în ultimii zece ani şi nu interesează nici acum. S-au închis minele, codul silvic va elimina firmele mici de exploatare a lemnului, zona se va depopula şi vom avea un teritoriu de asistaţi social”, a declarat primarul de Borca, Ovidiu Niţă.

„Vrem protecţie, nu ajutor. Protecţie pentru capitalul românesc şi pentru micii întreprinzători. Aici nu putem face agricultură, nu avem pământ, trăim din lemn şi din comerţ. Acum ambele sunt afectate. Anul trecut, comerţul s-a salvat cu hribi, doar din vânzarea hribilor au mai apărut bani pe piaţă. Bureţii rămân singura activitate aducătoare de bani în economia locală”, a arătat şi primarul de Broşteni, Nicolae Chiriac.

Cei doi parlamentari prezenţi, Neculai Bereanu şi Cezar Cioată, le-au propus membrilor asociaţiei o nouă întâlnire la începutul lunii mai şi i-au invitat ca până atunci să studieze proiectul noului cod silvic, să propună variante de amendamente, pe care au promis că le vor susţine la Camera Deputaţilor şi Senat. Senatorul Bereanu a arătat că firmele străine din judeţ cumpără direct doar 27 la sută din cantitatea de masă lemnoasă exploatată în Suceava, ca urmare nu din cauza lor ar fi problemele micilor firme de exploatare.

La întâlnirea din mai urmează să fie invitaţi şi reprezentanţii firmelor străine din domeniul industrializării lemnului din judeţul Suceava, ai Direcţiei Silvice, ai Ministerului Mediului şi ai Oficiului Concurenţei. Discuţiile sunt menite să evite protestele de stradă, cu care ameninţă asociaţia, în cazul în care reprezentanţii statului nu vin cu soluţii care să le permită supravieţuirea. Din Asociaţia Procesatorilor de Lemn de pe Valea Bistriţei fac parte 18 primării şi 50 de firme din judeţele Suceava şi Neamţ. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăietorii de lemn de pe valea Bistriţei Aurii, pe panta sumbră a falimentului.
 Vizualizări articol: 4084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Tăietorii de lemn de pe valea Bistriţei Aurii, pe panta sumbră a falimentului3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   REPROFILARE ! trimis de
(14 apr 2014, 14:28:49
Or ce activitate are un inceput si un final . In domeniul lemnului slava domnului , au fost destule imbogatiri de catre uni cu patru clase , care acum se caineaza ca dau faliment . Trebuie sa stie ca un arbore ca sa ajunga la stadiul exploatabilitati are nevoie de 100 de ani , asa ca ar trebui sa aiba si alte preocupari nu numai taierea arborilor, de pilda cresterea animalelor , apicultura , piscicultura etc. Imsa aceste activitati necesita un volum de munca mai mare si profit mai mic fata de exploatarea lemnului care aduce profit mare in scurt timp.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei