Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 feb 2014 - Anul XIX, nr. 29 (5538)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Solicitări neonorate

Universitatea „Ştefan cel Mare” reuşeşte să acopere doar 10% din totalul cererilor studenţilor pentru bursele sociale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

După vizita pe care ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior) a realizat-o la finele anului trecut la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, comisia evaluatoare  a identificat o serie de puncte slabe ale instituţiei, printre care se numără şi numărul redus de burse acordate studenţilor.

Potrivit raportului întocmit de ARACIS, raportat la numărul de cereri, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) acordă un număr mic de burse sociale. Din totalul de cereri pentru bursele sociale, doar 10% sunt acoperite de către universitate (de exemplu la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică au fost depuse 102 dosare, dar au fost acordate doar zece burse sociale). Totodată, bursa socială este în jurul valorii de 200 de lei, valoare ce nu acoperă cheltuielile de cazare şi mâncare, conform art. 223 din Legea Educaţiei Naţionale. 

De asemenea, ARACIS a constatat că pentru bursele de performanţă perioada de depunere a dosarelor a fost doar de două zile, fapt ce încalcă o prevedere a Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului care prevede „dreptul la un termen de înscriere de cel puţin cinci zile lucrătoare de la afişarea anunţului pentru concursurile organizate în universitate, inclusiv cele pentru burse, tabere, cazare şi mobilităţi”.

 

ARACIS vrea cumularea bursei sociale cu celelalte tipuri de burse

În raportul semnat de preşedintele ARACIS, prof. univ. dr. ing. Ioan Curtu, se recomandă creşterea procentului actual de finanţare din fondurile USV pentru burse în vederea unui sprijin mai însemnat pentru studenţi.

„Pentru a acoperi cât mai mult cazurile sociale, recomandăm cumularea bursei sociale cu celelalte tipuri de burse, aşa cum prevede şi Legea Educaţiei Naţionale, dar şi creşterea ponderii bursei sociale din fondul total”, arată ARACIS.

În replică, reprezentanţii USV au răspuns că anual se analizează posibilitatea creşterii ponderii pentru fondul de burse, în special din taxele plătite de studenţi (reexaminări, credite, restanţe).

Cât despre cumularea celor două venituri, regulamentul de acordare a burselor la nivelul USV prevede situaţiile de cumulare a bursei sociale cu alte tipuri de burse, conform LEN, precum şi ponderea bursei sociale în fondul total. „Anual se analizează şi dezbate, la nivelul CCABU (Comisia Centrală de Atribuire a Burselor pe Universitate ), CABF (Comisia de Atribuire a Burselor pe facultate), Consiliile facultăţilor, optimizarea utilizării fondului de burse, precum şiposibilitatea creşterii fondului de burse sociale în fondul total”, precizează conducerea USV.

 

Interval extrem de scurt pentru depunerea dosarelor de bursă

Ca urmare a faptului că pentru depunerea dosarelor pentru burse de performanţă studenţii au avut la dispoziţie doar două zile, ARACIS recomandă prelungirea programului secretariatelor cu cel puţin o oră, flexibilizarea acestora, trecerea unor proceduri în mediul online şi punerea la dispoziţia studenţilor a unei perioade de timp suficiente în vederea depunerii dosarelor, fie că este vorba de burse, tabere sau cazări.

De asemenea, programul foarte scurt al secretariatelor este una dintre punctele slabe identificate şi de studenţii USV.

Referitor la acest aspect, reprezentanţii USV au transmis că se va avea în vedere prelungirea programului de lucru al secretariatelor şi flexibilizarea acestuia, precum şi asigurarea transparenţei la nivelul acestor birouri. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare” reuşeşte să acopere doar 10% din totalul cererilor studenţilor pentru bursele sociale.
 Vizualizări articol: 1612 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 4 voturi
Universitatea „Ştefan cel Mare” reuşeşte să acopere doar 10% din totalul cererilor studenţilor pentru bursele sociale4.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei