Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 19 (5226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Monitorizare

Elevi, cu detectivii pe urmele lor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Tu ştii ce face copilul tău când pleacă de acasă? Este o întrebare la care mulţi părinţi nu ar putea oferi un răspuns apropiat de realitate. Chiulul masiv de la ore, consumul de alcool sau de tutun, iar mai nou traficul şi consumul de droguri, inclusiv etnobotanice, par să fi devenit o plasă cu ochiuri foarte strâmte în care cad tot mai des elevii, în special liceenii. Iar dacă şcoala îi poate monitoriza pe adolescenţi doar într-un perimetru restrâns, imediat ce au părăsit poarta instituţiei elevii nu mai au nici o restricţie. Aşa se face că în timp ce părinţii îi ştiu la ore, mulţi dintre elevii suceveni au cu totul şi cu totul alte preocupări, unele dintre ele peste limita legii. Statisticile arată că numărul elevilor implicaţi în acte antisociale sau chiar în infracţiuni este în creştere, iar prevenirea lor şi aducerea copilului pe drumul corect nu se poate face decât cu sprijinul familiei şi al dascălilor.

 

Informaţiile adunate pot fi cunoscute doar de părinţii elevului monitorizat

Pentru a fi permanent în cunoştinţă de cauză cu activităţile şcolare şi extraşcolare ale propriului copil, părinţii pot apela la serviciile detectivilor particulari. Este un serviciu care costă ceva bani, dar poate aduce liniştea pe viitor.

Gheorghe Aniţa, administratorul unui cabinet de detectivi particulari din Suceava, spune că totul este confidenţial, iar accesul la informaţiile adunate pe parcursul monitorizării îl are doar familia elevului. Există însă o reticenţă din partea părinţilor, pentru a nu se face de ruşine în societate dacă se află că şi-au pus copilul sub urmărire, la care se adaugă neîncrederea în succesul unei operaţiuni marca „detectiv particular”. Gheorghe Aniţa recunoaşte că nu este o muncă simplă, mai ales că este vorba de o anumită categorie de persoane foarte vulnerabilă.

„Trebuie să fii foarte atent ce filmezi şi fotografiezi, pentru că este vorba de un copil şi trebuie protejat, iar dacă se face o poză, spre exemplu, aceasta poate fi văzută doar de părinte şi nu de altcineva”, a menţionat Aniţa.

 

În ce constă supravegherea

Supravegherea unui elev sau a unui grup de elevi se realizează, de obicei, de către mai mulţi detectivi particulari. Aceştia se schimbă permanent pentru a nu da de bănuit, folosesc mai multe autovehicule şi încearcă să intre în anturajul liceanului. „Misiunea noastră constă în preluarea copilului şi supravegherea lui în afara şcolii. Urmărim anturajul acestuia, cu cine intră în contact, ce face şi cu se ocupă, iar prin natura meseriei ne dăm seama dacă aceste întâlniri şi convorbiri pe care le au cu o anumită persoană pot duce la comiterea unor infracţiuni. În baza acestor informaţii putem anunţa familia şi profesorii şi se pot preîntâmpina faptele antisociale sau de natură penală”, a arătat Gheorghe Aniţa.

Practic, părinţii pot afla dacă în loc să urmeze cursurile de învăţământ copilul consumă alcool, „sudează” ţigări sau are alte activităţi care nu sunt legate de procesul educaţional.

 

Corectarea comportamentului elevului, importantă pentru şcoală

Şi profesorii cred că orice informaţie care ar putea contribui la corectarea comportamentului elevului este binevenită. Directorul Liceului cu Program Sportiv Suceava, profesorul Ioan Radu, este de părere că sunt suficient de multe cazuri de deviaţie de la comportamentul normal din partea unor elevi, iar activitatea unui detectiv particular nu are cum dăuna.

„Dacă ar veni cu date concrete despre activitatea din afara şcolii, şi mă refer aici la prezenţa prin baruri, discoteci sau alte locuri nepotrivite pentru ei, ne-am putea forma o imagine completă asupra a ceea ce fac anumiţi copii care au probleme”, a declarat Ioan Radu.

Directorul LPS Suceava a mai arătat că toate problemele trebuie rezolvate împreună cu familia, iar deciziile cele mai corecte se pot lua în baza unor informaţii complete, care să cuprindă date şcolare, familiale, dar şi din anturajul liceanului.

 

Elevilor li se pare firesc să chiulească şi să aibă alte preocupări în afara celor şcolare

Elevii sunt destul de amuzaţi la gândul că ar putea fi urmăriţi pas cu pas, iar fumatul, chiulul de la ore sau alte lucruri pe care doresc să le ascundă de părinţi nu vor mai fi un secret. „Părinţii mei nu au motive să pună un detectiv particular pe urmele mele. Mai chiulesc şi eu câteodată, mai beau o bere, dar nimic deosebit”, a mărturisit franc un elev de clasa a XII-a din municipiul Suceava.

Faptul că uneori chiuleşte i se pare absolut firesc şi unui elev de clasa a X-a, numai că şi acesta crede că totul este sub control. „Mai ies seara cu prietenii la un suc, dar apoi mă întorc acasă. Iar de chiulit, toată lumea mai pleacă de la ore”, a spus elevul.

Totuşi, comportamentul „normal” al elevilor suceveni înseamnă invariabil sute de mii de ore de absenţe de la ore, fumat în gaşcă pe la colţurile blocurilor, dar şi consum de alcool prin crâşmele unde nimeni nu-i întreabă câţi ani au şi de ce nu sunt la cursuri. Iar, uneori, de aici se ajunge şi la lucruri mult mai grave, cum ar fi consumul de etnobotanice, canabis sau marijuana, iar de aici până la a cădea în plasa infractorilor versaţi nu mai este decât un mic pas.

 

În primul semestru al acestui an şcolar, elevii suceveni au adunat aproape 920.000 de absenţe. Dintre acestea, cele mai multe au fost bifate de elevii claselor de liceu, care au, în total, 575.863 de ore de chiul. Doar 292.713 dintre absenţe au fost motivate, restul fiind trecute la capitolul „distracţii”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevi, cu detectivii pe urmele lor.
 Vizualizări articol: 2272 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Elevi, cu detectivii pe urmele lor4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei