Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 8 sep 2011 - Anul XVI, nr. 212 (4810)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Ierarhie

Universitatea „Ştefan cel Mare”, clasificată în categoria a III-a de Ministerul Educaţiei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a făcut publică clasificarea universităţilor din România. Universităţile, atât cele de stat, cât şi cele particulare sunt ierarhizate pe trei categorii, iar Universitatea „Ştefan cel Mare” se află în ultima categorie.

Asociaţia Universităţilor Europene este organismul care a efectuat clasificarea instituţiilor academice din România, iar ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a spus despre această asociaţie că „este cea mai credibilă voce de evaluare a universităţilor”. Ierarhizarea s-a făcut pe baza datelor furnizate pe proprie răspundere de către universităţi.

 

Mai puţine locuri bugetate la programele de masterat şi de doctorat

Universitatea „Ştefan cel Mare” este calificată drept o şcoală de categoria a III-a, o instituţie centrată doar pe educaţie, spre deosebire de instituţiile universitare din primele două categorii, care sunt clasificate drept universităţi axate pe cercetare avansată şi educaţie, respectiv educaţie şi cercetare ştiinţifică.

Alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, în categoria a III-a de instituţii academice româneşti au intrat alte 46 de universităţi din ţară, multe dintre ele particulare.

Poziţionarea în cea din urmă categorie are repercusiuni în ceea ce priveşte cifra de şcolarizare pe care Ministerul Educaţiei o va aproba pentru Universitatea „Ştefan cel Mare”, dar şi în ceea ce priveşte finanţarea instituţiei.

„În funcţie de clasificare se aprobă locurile la masterat şi la doctorat. Universităţile din categoria a III-a primesc un număr diminuat de locuri la masterat şi un număr foarte redus de locuri la doctorat şi numai pentru programele de calitate”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.

Toate datele raportate de către Universitatea „Ştefan cel Mare” pentru elaborarea clasamentului se află disponibile şi pot fi accesate pe site-ul http://chestionar.uefiscdi.ro/.

Clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii sunt două activităţi distincte, iar ministrul Daniel Funeriu a spus că „în scurt timp va fi publicată şi o clasificare a programelor de studii din universităţi”.

 

Rectorul USV contestă corectitudinea cu care s-a realizat clasificarea

Rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, Adrian Graur s-a arătat extreme de nemulţumit de clasificarea dată publicităţii de către Ministerul Educaţiei, iar ieri, s-a aflat la Bucureşti pentru a cere informaţii legate de modul în care a fost făcută această ierarhizare a universităţilor. “La evaluarea universităţilor au fost ambiguităţi şi abordări ciudate în indicii utilizaţi. Am solicitat un raport şi în limba engleză al Asociaţiei Universităţilor Europene”.

Adrian Graur a mai spus că nu se poate pronunţa asupra corectitudinii cu care a fost făcută clasificarea. ”Aşteptăm să primim o listă cu membrii evaluatori ai Asociaţiei Universităţilor Europene şi raportul în limba engleză al clasificării, precum şi o listă cu scorurile obţinute de universităţi. Apoi vom vedea ce paşi vom urma", a mai adăugat rectorul Graur.

 

„E o criză a capitalismului”, a spus rectorul Graur

„Dezavantajul este deja produs. S-a pus o ştampilă universităţii chiar dacă nu e justificată şi noi putem proba acest lucru. O situaţie similară s-a petrecut în anul 1984 când Institutul de Învăţământ Superior de la Suceava a fost transformat în Institut de subingineri. Atunci era o criză a socialismului, iar acum e o criză a capitalismului şi toate se rezolvă în manieră proprie", a mai declarat rectorul universităţii sucevene.

În opinia rectorului de la Suceava, „lucrurile încă nu sunt clarificate”, se aşteaptă raportul în limba engleză al asociaţiei care a realizat clasificarea. „Durerea” cea mai mare, în opinia lui Graur este aceea că se taie din finanţare. „Locurile mai puţine alocate nu sunt neapărat un dezavantaj, că dacă sunt mai puţine locuri, creşte calitatea”, a mai adăugat rectorul USV, Adrian Graur.

 

12 universităţi de top, în ţară

Potrivit clasamentului universitar realizat de Asociaţia Universităţilor Europene, România are 12 instituţii de învăţământ de elită, şi anume cele care au intrat în prima categorie de clasificare, cea centrată pe cercetare avansată şi educaţie.  În cea de-a doua categorie sunt 22 de universităţi româneşti, iar ultima categorie cuprinde restul instituţiilor universitare din ţară, a căror activitate este centrată doar pe educaţie. „Este datoria noastră să le spunem celor care au luat bacalaureatul, părinţilor lor, angajatorilor, la ce pot să se aştepte de la universităţile României. Mesajul meu către plătitorii de taxe este că banii lor vor merge către universităţile care fac performanţă”, a subliniat ministrul Funeriu într-o conferinţă de presă.

Topul universităţilor româneşti anunţat de ministrul Funeriu vine cu câteva zile înainte de debutul celei de-a doua sesiuni de admitere la facultate din acest an, iar clasamentul poate influenţa opţiunile viitorilor studenţi.

 

USV dă azi startul admiterii de toamnă

Universitatea „Ştefan cel Mare” dă astăzi startul celei de-a doua runde de admitere la facultate.

La cea de-a doua sesiune de admitere la facultate, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava scoate la concurs locuri la două specializări noi, şi anume Nutriţie şi diabet şi Balneofiziokinetoterapie din cadrul nou înfiinţatului Departament de Sănătate şi Dezvoltare Umană.

Astfel, la Nutriţie şi diabet sunt zece locuri fără taxă şi 20 cu taxă, iar la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare sunt tot zece locuri subvenţionate de stat şi 19 locuri cu taxă.

Locurile de la cele două specializări sunt scoase la concurs exclusiv pentru această sesiune de admitere.

 

Peste o mie de locuri la facultate rămase libere din vară

Pentru cea de a doua sesiune de admitere în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, ce se va desfăşura în perioada 8-14 septembrie, la învăţământul de zi sunt disponibile 135 de locuri bugetate şi 1.221 de locuri cu taxă.

La cele 1.356 de locuri la cursuri de zi oferite de USV pentru sesiunea de toamnă se mai adaugă 171 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi 83 de locuri pentru continuarea studiilor.

Cu excepţia Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, precum şi a Facultăţii de Ştiinţele Educaţiei, unde s-au ocupat toate locuri la zi, atât cele subvenţionate de stat, cât şi cele cu taxă, în prima sesiune de admitere, în rest toate celelalte mai au locuri fie doar cu taxă, fie şi bugetate, şi cu taxă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Universitatea „Ştefan cel Mare”, clasificată în categoria a III-a de Ministerul Educaţiei.
 Vizualizări articol: 843 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 6 voturi
Universitatea „Ştefan cel Mare”, clasificată în categoria a III-a de Ministerul Educaţiei3.556

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   LOL trimis de
( 8 sep 2011, 11:07:49
cum pusca mea sa nu fie o facultate de categoria a III -a ? Cu profesori care nu isi fac orele, ce ar fi vrut domnul Graur sa aiba? Credeti ca Baisanu merge la ore? Sau Corjan? Sau altii ... Ori studenti ASUS-isti scandalagii si betivi? Hai bre. USV isi merita soarta.
2.   . trimis de
( 8 sep 2011, 11:26:03
Graur ar trebui sa taca si sa-nghita. Criza de care vorbeste dumnealui, este una de caracter si-i apartine. Impreuna cu alte cadre dubioase din USV. Daca ei au facilitati pe care nu le au multe univers. din tara si sunt ierarhizati in felul asta, este doar fiindca se comporta cu Univ. ca si cum ar fi un SRL. E fabricuta lor de bani. Rectorul si decanii (in special SEAP si sefi de catedra SEAP) parca ar avea actiuni la USV.
3.   Zoon Politikon trimis de
( 8 sep 2011, 13:01:00
Gandesc deci exist, exist deci pot gandi! Imi miroase a clasificare pe criterii politice. Daca rectorul purta pufoaica portocalie cu siguranta pozitia ar fi fost alta. Cel putin cu 3 locuri mai sus! Pe de alta parte ma gandesc daca nu cumva Madame d'Orange a pus niste contrapile!thinking
4.   USV trimis de
( 8 sep 2011, 13:46:53
USV e de tot r.a.ha.t.u.l , E inca prea sus a doua din categoria a treia, profesori spagari si 50 de euro restanta ce P L M sa mai vrei?
4.1  RE: USV trimis de
( 8 sep 2011, 14:01:04
Daca ai dat spaga la examen, mergi si reclama la DNA. Baietii deabia asteapta cazuri !
5.   Universitate? trimis de
( 8 sep 2011, 14:32:36
Nu cred ca un salariu de profesor universitar poate sustine vilele, masinile etc.pe care le au susnumitii.Univ.Suceava scoate,pe banda rulanta licentiati cu o pregatire hilara(sigur,nu generalizez).
Suntem fruntasi la numarul de universitati insa,din pacate,Presedintele Basescu are dreptate,cat de curand vom fi o natiune de semianalfabeti dar,cu studii superioare,neicusorule!
6.   Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 15:23:55
Monitorule, prima poza nu exista, nu e recenta ca sa ma exprim.Ca orice fituica electronica,(n-as da nici un scuipat pe formatul de hartie) ar trebuie sa ai semnul A, de la arhiva pe prima pagina.A 2-a fotografie la fel.Nu stiu a 3-a cat de la zi este.
E atat de greu sa meregti la fata locului si sa faceti o poza. Sunteti patetici.Acest articol e luat ci copy/paste din celalalte ziare (Click, Cancan).
Pe cand si la voi , rubrici de genul Fata de la pagina 3, ca sa fiti in rand cu trustul Ringer.
6.1  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 17:31:50
Si daca poza nu e recenta nu intelegi ce spune articolul? tu te uiti numai la poze? Invata sa si citesti! Si fata de la pagina 3 e tot o poza, deci deduc, ca " citesti " pozele!
6.2  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 17:37:53
Olimpia, lucrezi la Monitorul? Daca nu , citetse ce scrie in josul paginii atunci cand vrei sa scrii un comentariu. Presa, atat cat se baga, dovedeste clar ca are o idee vaga depsre cum se face jurnalism in Suceava.
Fata de la pagina 3 e o rubrica..sau pictorial...deci da , citesti sau vizionezi.
Eu le-am dat niste sugesti, nu sunt jurnalist, dar asa am vazut la presa centrala...sau si tu esti pe.."merge si asa"?
6.3  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 17:39:09
citetse= citeste
sugesti= sugestii
6.4  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 17:55:06
nu, nu lucrez la monitorul, dar nici nu ma grabesc sa pun etichete "fituica" sau "patetici" asa, ca sa ma aflu in treaba! Daca era un A pe fotografie te ajuta? Cauti nod in papura! daca esti asa de priceput, fa-te jurnalist, si da-le clasa astora de la Monitorul & Co.
6.5  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 21:00:48
Eu m-am justificat de ce am numit fituica sau patetici....dar asteptam un raspuns de la Monitorul nu de la un die hard fan ca tine. Si tu de ce m-ai interpelat pana la urma...s-au te-ai trezit asa..comentand vorbe?
6.6  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 21:17:31
"Sau" te-ai trezit", nu s-au te-ai trezit"! Asta ca ştii şi tu puţină limbă română, ca nu strică! Nu te-am interpelat, dar unii oameni, printre care şi tu, au prostul obicei de cârti fără rost! Nu-ţi place ce-ai citit, nu mai citi! Fă-ţi ziar şi citeşte ce-ţi place! Şi nu sunt absurdă, dacă ar fi o greşeală capitală, dacă ar fi fotografia Prefecturii şi în articol se vorbeşte de universitate, aş înţelege. Dar să comentezi că poza nu e suficient de actuală, mi se pare o răutate. Oricum, cred că oricine vede poza ştie despre ce instituţie se vorbeşte în articol! O seara bună!
6.7  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 21:29:54
Din acest motiv exista rubrica comentari..prin contradictie se ajunge la progres. O zi buna..la mine e 14:30.
6.8  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 21:31:27
Ideea e sa se ajunga la progres de ambele parti, nu doar tu sa cauti progresul altora, intelegi?
O zi buna, pentru tine, atunci!
6.9  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 21:40:20
Zic eu ceva de rau, altcineva de bine.......Monitorul ar face bine sa citeasca..si data viitoare...nu o sa mai am ce comenta.
Intelegi...sau sa-ti fac un desen?
Daca nu stii sa accepti criticile...nu o sa stii unde gresesti.
6.10  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 22:02:44
Inteleg si fara desene, tu intelegi numai cu poze! Gata, pierd prea mult timp!
6.11  RE: Pt Monitorul trimis de
( 8 sep 2011, 22:16:17
poza sau fotografia face si ea parte din articol.Sunt persoane care numai din asta traiesc..fotoreporteri. Ei vand cateodata o simpla fotografie cu mii de euro...sau mai bine spus o fotografie face cat o mie de cuvinte.
Ca sa inchei , pt un articol sa fie complet...trebuie si fotografia .
De abia m-am incalzit....
7.   Portocaliu trimis de
( 8 sep 2011, 17:48:46
Da madam deputat sau senator portocaliu care e profesor pe la USV mai ieri sau alaltaieri se lauda in presa cu clasificarea buna a universitatii!!!!!!!!!! cred ca madam de francezaa si-a adus contributia la clasificarea de rahat>
Apropo, mai organizati doctorate sau masterate cu asemenea clasificare???????
R U S I N E!!!!!!!!!!!!!
8.   Specializari??? trimis de
( 8 sep 2011, 23:01:30
Oi fi eu analfabet da specializarile par mai degraba ceva de pe KLINGON(STAR TREK)...chiar au prostit astia de pe la universitate....
9.   Fustrat>??? trimis de
( 9 sep 2011, 14:50:56
Domnu' "animalx" , se pare ca ai multe fustrari in legatura Universitatea Stefan ce Mare Suceava!Esti absolvent la Litere dar nu dai nici un semn de inteligenta;ai si nickname pe masura!Sunt destul de multi profesori extrem de bine pregatiti , cum sunt si altii mai putin pregatiti, dar intr-un numar destul de redus. Nu cred ca ai vreun drept sa dai nume de profesori atata timp cat tu te ascunzi in spatele unui ID anonim.Si ce legatura are ASUS-ul in toata treaba aceasta? Sau e doar o alta fustrare de a ta?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei