Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 aug 2011 - Anul XVI, nr. 204 (4802)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şeful DSP Suceava:

Circa 20% din şcolile din judeţ ar trebui închise la un control riguros

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circa 20% din cele peste 940 de unităţi de învăţământ publice şi particulare din judeţ ar trebui închise la un control riguros, afirmă directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, care a arătat că motivele pentru care s-ar impune o astfel de măsură sunt legate în principal de lipsa apei curente şi de toaletele mizere.

„În multe şcoli, spălatul se face tot cu căldarea de la fântână şi cu cana”, a spus medicul, care a arătat că problemele igienico-sanitare sunt cunoscute de inspectorii DSP, însă legislaţia actuală şi resursele limitate ale instituţiei fac ca aplicarea de sancţiuni să fie foarte dificil de pus în practică.

„Sunt şcoli unde cadrele didactice nu au analizele medicale la zi sau unde nu există spaţii frigorifice pentru depozitarea produselor din programul <Laptele şi cornul>. Iluminatul claselor, natural sau artificial, adecvat procesului de învăţământ, este un alt indicator care contează, dar care nu se înregistrează la valori optime în multe şcoli”, a completat medicul.

 

Şcolile, autorizate de DSP la cerere, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de director

El a explicat că, de doi ani de zile, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, prin care se doreşte evitarea birocraţiei, unităţile de învăţământ pot primi autorizaţia sanitară de funcţionare în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, semnată de director, cum că se îndeplinesc condiţiile pentru desfăşurarea activităţii. Potrivit ordinului, odată cu obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, şcoala devine autorizată pe o perioadă nedeterminată, ne mai fiind nevoie de vize anuale.

După emiterea autorizaţiei, DSP verifică realitatea din teren, însă logistica şi resursele umane insuficiente ale instituţiei întârzie restul controalelor, adică al celor care ar trebui efectuate la unităţile de învăţământ care nu au solicitat autorizarea, cel puţin atâta timp cât nu se semnalează situaţii deosebite, care să pună într-un pericol real sănătatea copiilor.

„Dacă şcolile nu au cerut autorizarea pe baza declaraţiei pe proprie răspundere şi nu au înregistrat evenimente nedorite e posibil să rămână neverificate”, a mărturisit şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

 

Majoritatea unităţilor de învăţământ din judeţ nu au aviz sanitar de funcţionare

La ora actuală, în judeţ, majoritatea unităţilor de învăţământ publice nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, deoarece directorii nu se grăbesc, din prudenţă, să declarare pe propria răspundere că se îndeplinesc criteriile prevăzute de lege. Astfel, din cele 455 de grădiniţe sunt autorizate doar 70, în timp ce, din cele 424 de şcoli generale, numai 91 dispun de un asemenea document. Din totalul de 41 de licee din judeţ, doar 36  sunt autorizate de DSP, iar dintre cele şase postliceale numai patru. De asemenea, din totalul de zece centre de plasament, opt dispun de autorizaţie sanitară de funcţionare, în timp ce din cele şapte cluburi ale copiilor, şase au avizul DSP. Acest document mai este deţinut şi de singura universitate din judeţ, singura grădiniţă specială, precum şi de cele patru centre şcolare existente.

În ceea ce priveşte unităţile de învăţământ private, situaţia arată în felul următor: toate cele patru postliceale sunt autorizate sanitar, însă numai un singur liceu din totalul de patru este autorizat. Totodată, zece grădiniţe din cele 11 sunt autorizate, în timp ce singura şcoală generală privată din judeţ are, de asemenea, avizul de funcţionare din partea DSP.

 

„Mergem în controale şi dăm avertismente pe hârtie, e tot ce putem face”

„Problemele majore întâlnite în şcoli sunt nealimentarea cu apă curentă, grupuri sanitare necorespunzătoare şi neasigurarea confortului termic pe parcursul iernii. Directorii nu pot remedia aceste deficienţe deoarece nu au bani, iar nouă nu ne rămâne decât să-i înţelegem. Pe de altă parte, din 31 mai, nici nu mai putem da sancţiuni, deoarece Legea 98 din 94 s-a abrogat. Mergem în controale şi dăm avertismente pe hârtie, e tot ce putem face deocamdată”, a declarat dr. Ludovic Abiţei.

El a adăugat că, până în prezent, doar opt unităţi de învăţământ, toate din zona Vatra Dornei, au solicitat emiterea autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru anul şcolar 2011-2012, verificările în aceste cazuri urmând a fi întreprinse începând cu data de 1 septembrie. Totuşi, şi în restul unităţilor de învăţământ se vor efectua controale, dar după data de 7 septembrie, când revenirea din concediu a unor angajaţi DSP va permite formarea unui număr dublu de echipe care să se deplaseze în teren.

„Verificările vor fi întreprinse mai mult pentru a se crea o bază de date, cu principalele neajunsuri care ar trebui îndepărtate, iar când actul normativ va apărea vom da şi sancţiunile de rigoare”, a subliniat dr. Ludovic Abiţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Circa 20% din şcolile din judeţ ar trebui închise la un control riguros.
 Vizualizări articol: 769 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Circa 20% din şcolile din judeţ ar trebui închise la un control riguros0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei