Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 oct 2023 - Anul XXVIII, nr. 233 (8457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Gabriel MANTA

Gabriel MANȚĂ


Mita ”pozitivă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oarecum în afara sferei noastre de interes, dar nu suficient de departe, se petrece drama Barcelonei FC. Aceasta ar fi cotizat ani buni, mai bine de un deceniu, la un ”jefe” din arbitraj, pentru o așa-zisă protecție. Așa ceva înseamnă mită, nu e de mirare că operațiunea a fost încadrată la un nivel superior de corupție, ceea ce ar amenința însăși existența clubului catalan. Înclin să cred că asta nu se va întâmpla, tradiția înseamnă totuși enorm. Consecințe însă vor exista. Nu există mită pozitivă, așa cum susținea prostește Becali odinioară, în cazul Valiza. A oferi bani cuiva pentru a-și face datoria pentru care e plătit înseamnă mită. Am explicat atunci, demult, nu mai reiau, și oricum e stabilit în Codul Penal. Așadar, acea protecție invocată de Barcelona e mită, indiferent dacă destinatarul plăților recurente își făcea sau nu treaba. Să ne amintim că fratele lui Băsescu primea mită doar pentru această calitate, de frate al președintelui, fără ca influența lui să se facă simțită în actul de justiție, indiferent de ceea ce susținea el în relația cu mituitorul. Doar știe toată lumea că prost e ăla care dă, nu ăla care cere...

Așadar, interesant e până unde se va merge. Anul cotizat și titlul retras? Mă îndoiesc. Barcelona e prea mare pentru o interpretare atât de drastică. Vă dați seama ce ar însemna asta pentru Messi, de exemplu? Ar rămâne fără o grămadă de trofee la intern, pe care teoretic se bazează cele continentale, fără ca acestea să poată fi contestate! E un paradox care va fi exploatat în favoarea clubului catalan. Închipuiți-vă, odată retrase aceste titluri, s-ar pune problema Baloanelor de Aur câștigate de Messi! Și de aici întrebarea retorică: oare ar mai fi dat el golul ăla cu capul peste van der Sar, în finala LC din 2009? Desigur, invoc o ipotetică legătură între meritul sportiv și propteaua asigurată de doi președinți blaugrana, ceva ce va fi exploatat de rivali, fără doar și poate. Noi, cei care savurăm spectacolul sportiv, rămânem cu un gust amar, întrebându-ne dacă nu cumva multe alte evenimente la care am exultat (sau dimpotrivă!) ar putea fi viciate de aranjamente de culise. Înclin să cred că vor fi consecințe personale, adică închisoare mai mult sau mai puțin simbolică pentru alde Bartomeu și Rosell.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mita ”pozitivă”.
 Vizualizări articol: 574 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mita ”pozitivă”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei