Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 sep 2014 - Anul XIX, nr. 202 (5711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Moţăiala cu o cafea”, cea mai bună soluţie ca să scăpaţi de oboseală

Pentru cei care se simt foarte somnoroşi şi vor să-şi revină cât mai repede, dar nu au decât 20 de minute la dispoziţie ca să fie din nou în formă, cercetătorii au un sfat inedit.

Soluţia este „moţăiala cu o cafea”. Adică, beţi o cafea şi apoi trageţi un pui de somn, dar nu mai mult de 20 de minute. Este mult mai eficient decât una din cele două variante, luate separat.

Ca să înţelegi de ce se întâmplă asta trebuie precizat cum funcţionează de fapt cafeina din cafea.

După ce este asimilată în intestin şi ajunge în fluxul sanguin şi apoi la creier, cafeina interacţionează cu nişte receptori care conţin o moleculă cu o formă similară, numită adenozină.

Când adenozina se acumulează la un nivel foarte ridicat, va duce la o senzaţie de oboseală. Dar, dacă aceşti receptori vor fi blocaţi de cafeină, acest lucru nu se va mai întâmpla.

În mod normal, cafeina nu poate umple toţi aceşti receptori de adenozină, ci doar o parte din ei. Dar,somnul va curăţa în mod natural adenozina din creier.

Totodată, dacă veţi dormi mai mult de 15-20 de minute, veţi intra în faza de somn profund, din care o să vă fie greu să vă reveniţi.

Dar o scurtă „moţăială” nu va produce acest efect, iar cele 20 de minute vor fi perfecte pentru ca somnul şi cafeina să-şi atingă, simultan, obiectivul. Prin urmare, un somn scurt va accentua efectul cafeinei.

În cadrul mai multor experimente, voluntarii care au avut parte de o „moţăială cu cafea” au făcut mai puţine greşeli la un simulator auto comparativ cu alţii care au băut doar cafea sau doar au dormit.

Efectul benefic a fost observat chiar şi dacă subiecţii nu au putut dormi, dar au stat culcaţi în pat timp de 15 minute, pe jumătate adormiţi.

Această soluţie este eficientă şi atunci când nu puteţi dormi normal mai mult timp. În cadrul unui studiu la care au luat parte 24 de tineri care nu au dormit normal timp de 24 de ore, ei odihnindu-se doar în scurte reprize de somn.

12 dintre ei au consumat o băutură placebo înainte de a moţăi, iar ceilalţi 12 au băut cafea. Primii au avut rezultate mai slabe la testele cognitive.

 

Sursa: Vox – Roxana RUSCIOR – descopera.ro

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Moţăiala cu o cafea”, cea mai bună soluţie ca să scăpaţi de oboseală.
 Vizualizări articol: 1314 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Moţăiala cu o cafea”, cea mai bună soluţie ca să scăpaţi de oboseală5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei