Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 aug 2008 - Anul XIII, nr. 190 (3871)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marinatele oferă un gust deosebit fripturilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marinatele reprezintă cea mai bună soluţie pentru a da o aromă deosebită cărnii sau peştelui. Puteţi prepara, în funcţie de preferinţele dumneavoastră culinare, dar şi de produsele pe care le aveţi în bucătărie, marinate condimentate, picante, dulci sau exotice.

Unele metode de coacere a cărnii tind să o deshidrateze. De asemenea, expunerea la temperaturi prea ridicate poate afecta consistenţa sau gustul acesteia. Anumite tipuri de carne, în schimb, au tendinţa de a se usca în momentul prăjirii (vânatul), iar altele trebuie să fie tratate în prealabil, pentru a scăpa de gustul neplăcut (carnea de oaie).

În mod tradiţional, marinatele se fac pe bază de ulei de măsline, însă puteţi folosi şi alt fel de ulei, cum ar fi cel de susan, sau puteţi înlocui uleiul cu alte ingrediente lichide, cum sunt sosul de soia, vinul roşu sau alb, oţetul, iaurtul, mierea, sucul de lămâie sau de portocale etc.

Puteţi, de asemenea, realiza nenumărate combinaţii de ingrediente. Esenţial este să preparaţi o cantitate suficientă de marinată, pentru ca aceasta să acopere complet carnea. Cantitatea ideală este de cel puţin 250 de mililitri de marinată pentru un kilogram de carne.

 

Ce se pune în marinată?

Pentru o marinată simplă este suficient să amestecaţi plante aromate cu ulei de măsline. Puteţi, de asemenea, să adăugaţi condimente precum muştar, usturoi, piper, ghimbir sau boia. Totodată, vă puteţi folosi de legumele pe care le aveţi la dispoziţie (morcovi, roşii sau ţelină), pe care să le tăiaţi în bucăţi mici şi care vor aroma şi mai mult marinata dumneavoastră. Nu ezitaţi să puneţi boabe de porumb şi nu uitaţi de sucul de lămâie, care este ideal pentru marinarea peştelui.

 

Cât timp trebuie să aşteptăm?

Cu cât se lasă mai mult carnea la marinat, cu atât ea se va impregna mai bine cu savoarea produselor pe care le-aţi folosit. O puteţi lăsa câteva zile - mai ales dacă aţi folosit condimente indiene -, o noapte sau doar câteva ore, în funcţie de gustul fiecăruia. În general, carnea mai teioasă trebuie lăsată mai mult timp la marinat. Carnea roşie (cea de mânzat sau de miel) trebuie lăsată minimum patru ore, cea de porc sau de pui, între două şi patru ore, vânatul trebuie lăsat minimum opt ore, iar verdeţurile şi legumele, între 30 de minute şi o oră.
Trebuie să mai ştiţi că, în cazul marinatelor care conţin suc de lămâie şi care se prepară în special pentru carnea de peşte, nu trebuie să lăsaţi să treacă mai mult de trei ore.

 

Diverse arome

În funcţie de preferinţele dumneavoastră, puteţi prepara marinate picante, exotice, dulci sau caramelizate. Pentru realizarea unei marinate picante, puneţi în o sută de centilitri de ulei de măsline un ardei iute tăiat mărunt, o linguriţă de boia, câteva boabe de piper verde şi/sau ghimbir, chimen şi paprika. Atenţie însă să nu realizaţi o compoziţie mult prea picantă pentru gustul dumneavoastră sau al invitaţilor.

Pentru a prepara o marinată exotică, înlocuiţi uleiul de măsline cu laptele de nucă de cocos, în care adăugaţi curcuma, curry sau ghimbir. Puteţi folosi, de asemenea, un pic de sos de soia, ardei sau piper.

În cazul în care doriţi să obţineţi o marinată dulce-acrişoară, amestecaţi în uleiul de măsline un pic de miere şi oţet sau miere şi muştar. Pentru a face o marinată dulce, folosiţi miere şi/sau zahăr, ketchup, sirop de arţar sau cola. Pentru carnea de porc sau de pui mai puteţi prepara marinată înlocuind uleiul cu sos de soia, în care să adăugaţi un pic de miere sau de sirop de arţar.

 

Nu doar pentru carne

Puteţi pune la marinat atât bucăţi de legume, cât şi de fructe. Pentru legume folosiţi ulei de măsline amestecat cu mirodenii şi condimente. Pentru fructe, folosiţi un lichid dulce (miere, sirop de arţar sau de trestie de zahăr) pe care puteţi să îl amestecaţi cu scorţişoară, vanilie etc. Puteţi adăuga un pic de rom sau de lichior.

 

Mici trucuri

Pentru ca marinata dumneavoastră să fie delicioasă, folosiţi numai recipiente din sticlă sau porţelan. Evitaţi aluminiul, inclusiv pentru ustensile (cuţit, linguri, furculiţe etc.), deoarece oxidează. Puteţi pune carnea pe care doriţi să o marinaţi într-o pungă pentru congelat din plastic. Vărsaţi în aceasta marinata, apoi închideţi punga ermetic. Folosiţi condimentele întregi, deoarece acestea sunt mult mai parfumate decât cele măcinate sau pisate. Puteţi folosi marinata şi în timpul prăjirii cărnii. Turnaţi-o în tigaie şi lăsaţi-o pe foc până scade aproape complet. Ceea ce rămâne poate constitui sosul ideal pentru friptura dumneavoastră. Dacă folosiţi carne sau legume congelate, acestea trebuie decongelate complet înainte de a fi marinate. Recipientul cu marinată trebuie ţinut la frigider, acoperit, urmând să fie scos doar înainte de a fi gătită carnea. Nu uitaţi că este esenţial ca produsele pe care le marinaţi să fie în întregime acoperite de lichid.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marinatele oferă un gust deosebit fripturilor.
 Vizualizări articol: 1657 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Marinatele oferă un gust deosebit fripturilor5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei