Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2020 - Anul XXV, nr. 76 (7381)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sandrinio NEAGU

Sandrinio NEAGU


Blestemul Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ne place să ne batem cu cărămida în piept și să ne lăudăm peste tot că noi nu suntem moldoveni, suntem bucovineni. De parcă asta ne-ar da o aură de invincibilitate, de măreție. Ne face superiori altora. Îi luăm în derâdere pe cei de la Botoșani, care pentru noi sunt județul de ”rezervă”, ”Țara paielor”, iar toți cei care se nasc acolo visează să ajungă șefi la Suceava. Totul este în mintea noastră și numai în mintea noastră fudulă fără argumente. E doar o poleială care nu are de fapt nici un suport real.

Realitatea spune cu totul altceva. Este o realitate crudă, dar care reprezintă, de fapt, cel mai bun indicator al acestui blestem căzut peste noi și pe care nu vrem să îl vedem.

Da, e foarte adevărat că suntem primii. În martie 1995 Suceava a ajuns pe prima pagină a ziarelor și în prime time-ul televiziunilor naționale, și nu numai, după ce în apropierea Palatului de Justiție a explodat o bombă. A fost primul atentat din România care s-a soldat cu moartea unei persoane și rănirea altor cinci persoane.

Câțiva ani mai târziu am ajuns din nou în lumina reflectoarelor. Cu ce? Firește, tot cu o chestiune negativă. Subiectul de această dată a fost ”Pedofilul din Burdujeni”, o altă istorie tristă, cu victime și lacrimi.

Acum 10 zile am revenit pe primul loc la nivel național, cu un spital care a pierdut lupta cu COVID-19 înainte ca aceasta să înceapă. Iar luni seară am bifat o nouă premieră. Primul oraș din România care este plasat în carantină ca urmare a îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Dacă mai aduc în discuție și ”bravurile” din vremurile de glorie, cum ar fi mesajele scrise cu oi pe dealurile de la Frasin, aducătoare, de asemenea, de ”aprecieri” la nivel național, ne dăm seama cu adevărat de dimensiunea noastră. Poate că e timpul să punem capul în pământ și să fim mai umili. Mai ales că suntem în Postul Paștelui, iar înaintașii noștri ne-au lăsat multe biserici și mănăstiri unice în lume. Locuri în care trebuie să ne rugăm. Să evităm să ne mai lăudăm, un alt păcat capital care atrage răul. În final mă întreb: Marele domnitor Ștefan cel Mare, pe care îl tot evocăm cu orice prilej, ce părere ar avea despre urmașii săi?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blestemul Sucevei.
 Vizualizări articol: 3196 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 8 voturi
Blestemul Sucevei3.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei