Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 299 (5506)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Bucurii de pensionar!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Când eram adolescent îmi intrase în cap că voi muri la 27 de ani. Cum și de unde-mi năzărise ideea, habar n-am. Eram însă convins, cu o tristețe relativă, că voi sucomba la 27 de ani. Încercam să-mi acomodez optimismul cu această decizie a destinului. N-aveam nici un dubiu că așa se va petrece. N-am murit, precum se vede, la 27 de ani. A fost cât pe ce să mor în diverse alte împrejurări. Moartea m-a ratat mereu, inclusiv cu prilejul unui infarct pe care-l așteptam genetic (pe linie paternă toți făcuseră așa ceva). S-a întâmplat acum 13 ani. Inima bate, văd, și mă simt viu, cu inima, cum scriam într-o zi, plină ochi de iubire.

Pe 14 august, anul ăsta, am împlinit 65 de ani și nu s-a întâmplat nimic miraculos, decât întâlnirea cu informația că pot ieși la pensie. Să iasă fiu-meu, am zis, soacră-mea, iubitele mele din tinerețe, eu nu ies. Nu-s pregătit pentru cuvântul pensie. De la redacție, Daniela Juncu, însărcinată cu chestiuni contabile, mi-a uns un dosar din care rezultă că lucrez de peste 40 de ani în presă, că am plătit toate cotizațiile pentru vârsta interdicțiilor de optimism, că am scris cărți, o grămadă, că mi se cântă poezii, vreo 200, și plătesc la Uniunea Compozitorilor sume, că sunt membru al Uniunii Scriitorilor, cu cotizații la zi, de la 25 de ani. Toate astea sunt adunate, de ea, nu de mine, într-un dosar de pensie. După mai multe luni, în care eram pensionar fără patalama la mână, și puteam muri în lipsa banilor de mâncare, doctorii, telefon și încălzit odaia, timp în care pensia nu mi-a venit, azi, după ce am scris un articol, în care-mi propuneam să nu mă mai iau de Băsescu și Ponta, de PDL și USL, de miniștri și amploaiați, fiindcă vin sărbătorile, iată că am primit înștiințare că mi s-a aprobat dosarul. Dosarul de pensie. Adică de ce să mi se aprobe? Păi de 41 ani de arat și plivit în câmpul muncii de ce să binevoiască cineva să-mi aprobe?

Mi-am aprobat pensia eu, singur, prin munca mea și taxele plătite. Nu-i așa! Trebuie să ți-o aprobe, cu bunăvoințe, instituțiile, cancelariile, ștampilele. Guvernul, prin ghișeele subordonate, se ocupă de asta și dacă se supără zice că banii tăi, plătiți disciplinat zeci de ani, nu mai sunt, au fost cheltuiți, iar dacă nu ești cuminte, ești fiul ploii. Decizia – mă aflu la Sângeru – primită la domiciliul stabil din București, aflată de mine prin lectură telefonică, zice că pensia mea, aprobată de doamna cârmuire a României, e de 1.080 de lei. Un vecin, polițist, mai mic ca mine cu 15 ani, are aproape 3.000, iar un fost coleg, subaltern, la un ziar de tineret, are 2.300. Directorul unei pușcării unde era trimis bunicul are 6.000, iar un vecin cu patru clase, care a fost un fel de lucrător cu mătura la o instituție cu grade, are și el dublu. Și acelea sunt niște pensii amărâte. Nu le râvnesc și nu-i dușmănesc.

Sunt însă nițel perplex. Parcă-i cam puțin, față de cât am asudat și donat. De acum trei zile de când l-am înjurat pe Ponta nu ne mai merg circuitele de știri. AMPress a amuțit. Departe de mine gândul că pensia mea are legătură cu politica. Numai că venite împreună, la pachet, m-au întristat suplimentar. Dacă mi se ia dreptul la pensie, măcar să mi se lase dreptul de a munci. Cât încă pot. Oricum, refuz domnilor această pensie. O fac cadou regimului Băsescu-Ponta spre a astupa nevoi majore. Transmit pe această cale împuterniciților care mi-au aprobat ”pensia” că renunț la acest favor și le-o donez.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucurii de pensionar!.
 Vizualizări articol: 2896 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Bucurii de pensionar!5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa fii sanatod trimis de
(23 dec 2013, 14:07:53
si bun venit in lumea reala, ca pana la varsta asta vad ca ai cam batut campii daca n-ai stiut cam ce pensie o sa ti se cuvina...si multumeste-i, in special, lui Ponta!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei