Finanţări pentru infrastructură
Ministerul Dezvoltării a primit 50 de cereri de finanţare pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport regional şi local, din care 47, reprezentând proiecte de 630 de milioane de euro, sunt în proces de evaluare, a declarat ministrul de resort, Laszlo Borbely.
Din cele 47 de proiecte incluse în Axa 2 a Programului Operaţional Regional, nouă sunt situate în regiunea Nord-Est. Regiunea Sud Est are opt proiecte, iar Sud Vest Oltenia 15.
"Cred că acest program va fi cel mai dinamic şi va absorbi cel mai rapid fondurile europene, pentru că autorităţile locale au înţeles că trebuie să se mişte repede şi au pregătit studii de fezabilitate", a afirmat Borbely la o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul instituţiei pe care o conduce în 2007.
Prin Axa 2 vor putea fi alocate României fonduri de până la 800 de milioane de euro, pe o perioadă de şapte ani.
Totodată, pentru Axa 6, destinată asistenţei tehnice, ministerul a primit cinci cereri de finanţare, în valoare de 24,18 milioane de lei.
La 21 decembrie, instituţia va lansa subaxa cu privire la infrastructura în sănătate, iar la 15 ianuarie 2008 pe cea legată de infrastructura socială, educaţie şi sprijinirea microîntreprinderilor.
O altă axă care urmează să fie lansată, în valoare de 1,3 miliarde de euro, vizează sprijinirea dezvoltării oraşelor mari.
Dacia propune înlocuirea taxei auto
Automobile Dacia propune Guvernului înlocuirea taxei de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, diminuarea acesteia în funcţie de vechimea autovehiculelor şi accelerarea programului de înnoire a parcului auto naţional, a declarat, ieri, directorul general al constructorului, Francois Fourmont.
Directorul general al Automobile Dacia a apreciat că eliminarea taxei auto va înjumătăţi vânzările uzinei de la Piteşti pe piaţa internă şi va determina concedierea mai multor mii de angajaţi.
Potrivit lui Fourmont, reducerea taxei ar determina importul a circa un milion de vehicule, ceea ce va sufoca traficul la nivel naţional.
Potrivit lui Fourmont, România are cel mai vechi parc de automobile din Europa. Astfel, din cele circa patru milioane de vehicule aflate în circulaţie, 25% au peste 20 de ani, 45% au peste 15 ani şi 60% au mai mult de zece ani.
Fourmont a spus că cele 1,6 milioane de vehicule cu o vechime de peste 15 ani poluează la fel de mult ca 80 de milioane de unităţi care respectă standardele Euro 4 în domeniul emisiilor de dioxid de carbon.
Pasageri mulţi la Tarom
Tarom a transportat în primele zece luni ale anului 1,41 milioane pasageri, în creştere cu 32,8% faţă de perioada similară din 2006, în condiţiile majorării gradului mediu de ocupare al aeronavelor cu 6,5 puncte procentuale, la 68,9%, potrivit datelor Asociaţiei Companiilor Aeriene Europene (AEA).
Creşterea consemnată de operatorul român s-a plasat pe locul doi în rândul companiilor de profil din Europa, cel mai mare avans, de 49,9%, fiind înregistrat de SN Brussels Airlines, în timp ce locul trei este ocupat de compania italiană Air One, cu 22%.
Totuşi, Tarom s-a situat pe locul 24 în funcţie de numărul de pasageri în topul celor 31 de companii membre ale AEA.
Potrivit datelor proprii, operatorul român estimează pentru acest an un total de 1,8 milioane pasageri.