Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 dec 2007 - Anul XII, nr. 305 (3673)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,529 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Decizie

Clauza de salvgardare pe agricultură pentru România nu va fi activată

CE a decis să nu activeze clauza de salvgardare pe agricultură pentru România ca urmare a progresului înregistrat în privinţa "controalelor în materie de cheltuieli agricole", potrivit unui comunicat postat, ieri, pe site-ul CE, care precizează că decizia nu presupune că totul funcţionează perfect.

Comisia a luat această decizie ca urmare a progresului rapid înregistrat de autorităţile române în procesul de punere în aplicare a controalelor necesare în materie de cheltuieli agricole, se arată în comunicatul citat.

În luna noiembrie, Comisia a solicitat României să procedeze la perfecţionarea modulului destinat să asigure efectuarea corectă a plăţilor, pentru evitarea unei reduceri provizorii de 25 la sută a subvenţiilor agricole din partea Uniunii Europene.

Rămânem monitorizaţi.

"Un nou raport întocmit de expertul independent (Deloitte) concluzionează că acest modul informatic nu mai prezintă deficienţe majore care să necesite remediere. În consecinţă, declanşarea mecanismului de salvgardare nu se mai justifică. Decizia de a renunţa la mecanismul de salvgardare nu presupune faptul că totul funcţionează perfect. Ca şi în cadrul oricărui sistem nou, anumite probleme pot apărea numai atunci când începe efectuarea plăţilor", precizează comunicatul citat.

România trebuie în continuare să îmbunătăţească rata controlului şi să remedieze o serie de deficienţe informatice care persistă.

"Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia şi va efectua o serie de controale în România la începutul anului 2008. Aceasta dispune de posibilitatea de a recurge în orice moment la mecanismul de salvgardare, în cazul în care se constată prezenţa unor deficienţe grave. Mai mult decât atât, asemenea celorlalte state membre, România va face obiectul procedurilor de audit normale care sunt realizate în toate statele membre şi care permit recuperarea sumelor cheltuite în mod necuvenit", se arată în comunicatul citat.

Riscuri.

Comisia a informat România, la 10 octombrie, că riscă o reducere provizorie de 25 la sută a subvenţiilor agricole din partea Uniunii Europene în cazul în care nu poate remedia o serie de grave deficienţe din sistemul administrativ şi de control financiar înainte de efectuarea plăţilor către agricultori. Regulamentul 1423 din 2006 al Comisiei, adoptat în temeiul articolului 37 din Tratatul de Aderare a Bulgariei şi a României, prevede reducerea plăţilor cu 25 la sută dacă sistemele înfiinţate pentru a asigura plata corectă a ajutoarelor pentru agricultori sunt atât de ineficiente încât afectează funcţionarea corespunzătoare a întregului sistem.

România a fost de asemenea informată că poate împiedica această reducere prin soluţionarea a două probleme de importanţă fundamentală: punerea în aplicare şi testarea corespunzătoare a două module informatice care constituie elemente indispensabile ale Sistemului Integrat de Gestiune şi Control (SIGC) şi evitarea efectuării plăţilor către agricultori înainte de finalizarea controalelor obligatorii.

România şi Bulgaria vor face obiectul procedurii de audit obişnuite, care se aplică în toate statele membre ale UE. Rezultatul acesteia s-ar putea concretiza în adoptarea unor decizii de verificare a conturilor, prin care statelor membre li se poate solicita rambursarea fondurilor către Comisie.

Felicitări

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Mariann Fischer Boel, a felicitat România pentru progresele care au permis evitarea aplicării clauzei de salvgardare pe agricultură dar a avertizat că CE va menţine "o atitudine extrem de vigilentă" în privinţa subvenţiilor agricole.

"Felicit România pentru progresul rapid înregistrat în procesul de îmbunătăţire a sistemelor sale de control, care a determinat evitarea declanşării mecanismului de salvgardare", a spus Mariann Fischer Boel, comisar pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, referindu-se la decizia CE.

"Acest mecanism a contribuit în mod evident la stimularea României în vederea îmbunătăţirii situaţiei", a adăugat comisarul, exprimându-şi speranţa că "problemele restante pot fi eliminate rapid, ceea ce va permite agricultorilor să beneficieze de plăţile cuvenite".

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Clauza de salvgardare pe agricultură pentru România nu va fi activată.
 Vizualizări articol: 366 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clauza de salvgardare pe agricultură pentru România nu va fi activată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Economic national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Roşii umplute cu omletă 2 porţii - 40 minute 6 roşii4 ouă 100g caşcaval 3-4 linguri ulei ± sare, piper Roşiile se spală, apoi li se taie câte un căpăcel, se scoate miezul (nu se aruncă) şi se presară înăuntru cu sare şi piper. Se lasă la... Citeşte