Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 apr 2024 - Anul XXIX, nr. 98 (8627)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

„Oameni, Locuri, Obiceiuri”

„Costumul popular românesc, tezaur inestimabil de creativitate și personalitate umană”, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 24 aprilie, într-o atmosferă plină de tradiție și bucuria premergătoare sărbătorilor pascale, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a fost vernisată expoziţia temporară „Costumul popular românesc, tezaur inestimabil de creativitate și personalitate umană”. Activitatea, organizată în cardul celei de-a 25-a ediții a manifestării anuale „Oameni, Locuri, Obiceiuri”, reuneşte piese vestimentare și obiecte cu caracter popular din diferite zone geografice ale țării care au fost realizate sau aparțin colecționarei Adriana Celsie. Cele mai multe dintre acestea au fost expuse publicului pentru prima dată. Prin cele peste 50 de costume expuse, Adriana Celsie a reușit să pună în valoare frumusețea și perenitatea veșmântului tradițional de-a lungul timpului și să recreeze atmosfera, farmecul și parfumul unor vremuri de altădată.

 „Manifestarea de astăzi, care a ajuns la a 25 - ediție, a devenit în timp și o colaborare frumoasă cu Cercul de folclor <Veșnicia s-a născut la sat>, coordonat de preot profesor Constantin Bogdan Feștilă. Organizarea acestor activități în preajma marilor sărbători creștine vine din necesitatea de a ne păstra și de a ne apăra valorile culturale și religioase tradiționale. În expoziția de astăzi este prezentată cea mai frumoasă colecție de costume populare pe care a găzduit-o muzeul nostru, costume care aparțin doamnei Adriana Celsie, un pasionat colecționar și creator de costume populare”, ne-a spus Maria Crăciun, șef de birou la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, gazda evenimentului.

Expoziţia a plecat de la o idee a muzeografei Maria Crăciun și a preotului profesor Constantin Bogdan Feștilă, coordonatorul Cercului de folclor „Veșnicia s-a născut la sat”, din cardul Colegiului Mihai Băcescu”, în scopul promovării și protejării valorilor culturale naționale, prezentarea unor dovezi ale geniului creator al poporului roman prin costumul popular românesc.

 

Promovarea costumelor populare în rândul tinerilor

În cadrul evenimentului desfășurat sub deviza valorizării culturii populare românești, preotul profesor Constantin Bogdan Feștilă a reușit să pună în valoare frumusețea și perenitatea veșmântului tradițional de-a lungul timpului și să recreeze atmosfera, farmecul și parfumul unor vremuri de altădată.

„Bucuria de a fi împreună astăzi, aici, ne onorează foarte mult pentru că invitata, doamna Adriana Celsie, este mai mult decât o personalitate în păstrarea tradițiilor și obiceiurilor populare românești, în special costumul popular românesc. Eu consider că este un adevărat muzeu ambulant, dacă îmi este permis să folosesc o astfel de expresie, pentru că aceste piese de colecție circulă în zona noastră, dar și în alte județe și pot fi văzute de iubitorii de costum popular.

Ne bucură și faptul că sunt de față și elevii de la Cercul de folclor <Veșnicia s-a născut la sat>, elevi care au venit îmbrăcați în costume populare tocmai pentru a câștiga experiență, pentru a dobândi mai multe cunoștințe referitoare la costumul popular. Ei au adus din satele de unde provin, din satele părinților sau ale bunicilor, costumul popular așa cum s-au priceput, cu profesionalism sau cu o oarecare stângăcie”, a precizat preotul prof. Constantin Bogdan Feștilă.

Preotul Constantin Bogdan Feștilă a evidențiat și importanța conservării și promovării tradițiilor populare în rândul tinerilor și a subliniat rolul esențial al colecțiilor și al muzeelor în păstrarea acestei moșteniri vii.

 

Costumele populare, documente vii care au dăinuit peste veacuri

Adriana Celsie, o colecționară pasionată de tradițiile românești, a adus în atenția publicului o colecție unică de costume populare autentice, fiecare purtând povestea și frumusețea unei regiuni sau comunități din România. Fiecare piesă din colecția sa impresionantă reprezintă o filă vie din istoria și identitatea culturală a poporului român.

„Vă mulțumesc pentru inițiativa organizării acestui eveniment la care am venit cu mare drag pentru a prezenta tinerilor informații despre costumul popular.

Nu sunt etnolog, nu am studiat etnologia, am studiat informatica și cibernetica, dar dragostea pentru costumul popular a venit tocmai din respect pentru creația vrednicilor noastre înaintașe, creația bunicilor și străbunicilor care au realizat aceste comori inestimabile. Nu putem vorbi despre costumul popular românesc fără să nu amintim de vrednicia, noblețea, demnitatea țăranului roman care a trăit respirând aerul simbiozei între credință, nădejde și dragoste, dând viață unor opere de artă desăvârșite. Se poate spune că aceste costume populare reprezintă documente vii, care au dăinuit peste veacuri tocmai pentru a ne lăsa nouă mesajul unei opere de artă desăvârșite.

Etnologii, oameni care au studiat o viață întreagă și au scris numeroase cărți și tratate despre costumul popular, spun că costumul popular românesc reprezintă enciclopedia neamului românesc, tezaur inestimabil de creativitate și personalitate umană, pentru că fiecare costum are amprenta femeii care l-a cusut. Costumul popular este sursă inepuizabilă de inspirație, întrucât în aceste costume populare putem descifra obiceiurile, frământările, ocupațiile și nu în ultimul rând universul de credință și de spiritualitate ale neamului nostru românesc. Toate acestea au fost tezaurizate tocmai pentru a fi transmise generațiilor următoare.

Piesa fundamentală a costumului popular românesc o reprezintă cămașa tradițională românească. O ie românească nu este doar o cămașă pe care să o îmbrăcăm ca să fim frumoase. Valoarea ei este dată de povestea pe care o poartă”, a început Adriana Celsie povestea iilor din expoziție.

 

O incursiune fascinantă în patrimoniul cultural al țării

De-a lungul întâlnirii, Adriana Celsie a împărtășit pasiunea sa pentru tradiția vestimentară românească și a explicat semnificația fiecărui detaliu al costumelor prezentate. De la broderiile elaborate, care comunică mesaje subtile despre starea civilă și socială a purtătorului, până la culorile și modelele specifice fiecărei regiuni, colecția ei a oferit o incursiune fascinantă în patrimoniul cultural al țării.

După ce a prezentat o parte din costumele expuse ajutată de soțul său, inginerul silvic George Celsie, care i-a îndemnat pe tineri să poarte costumul popular așa cum a făcut-o și el, inclusiv la admiterea în liceu, Adriana Celsie a răspuns întrebărilor tinerilor și ale celor prezenți într-un dialog profesionist despre costumul popular. Nu au lipsit nici explicații privind elementele costumului popular îmbrăcat de o parte din tineri, motivele și simbolistica realizată pe iile provenite din diverse sate de pe Valea Șomuzului și Valea Moldovei.

Manifestarea „Oameni, Locuri, Obiceiuri” a reprezentat un prilej deosebit pentru comunitatea din Fălticeni și împrejurimi de a redescoperi și valoriza costumele populare autentice din întreaga Românie. Prin intermediul interacțiunii directe cu o colecție atât de impresionantă și prin activitățile organizate în cadrul muzeului, participanții au avut ocazia să se conecteze mai profund cu moștenirea culturală a țării.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Costumul popular românesc, tezaur inestimabil de creativitate și personalitate umană”, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Costumul popular românesc, tezaur inestimabil de creativitate și personalitate umană”, la Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei