Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 1 (6711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a V-a

„Porniţi plugul, măi flăcăi!”, festival de datini şi obiceiuri de iarnă la Todireşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În ajunul Anului Nou, la Todireşti a avut loc a V-a ediţie a Festivalului local de datini şi obiceiuri de iarnă “Porniţi plugul, măi flăcăi!”, care a reunit, în vechea sală de sport, mălănci, fanfare ţărăneşti, interpreţi de muzică populară, dar şi un public numeros venit să urmărească spectacolul de tradiţii şi obiceiuri. Manifestarea a fost organizată de Primăria şi Consiliul Local Todireşti, alături de Asociaţia Culturală „Plai Străbun”.

Festivalul “Porniţi plugul, măi flăcăi!”, după cum au spus organizatorii, reprezintă pentru comuna Todireşti un prilej şi o modalitate, în acelaşi timp, de a prezenta tot ce au todireştenii mai trainic şi mai autentic în arta populară făurită de multe generaţii de localnici. „Scopul acestui eveniment este renaşterea, propagarea şi păstrarea obiceiurilor şi datinilor calendaristice ale sărbătorilor de iarnă în vederea educaţiei prin şi pentru valorile naţionale a tinerei generaţii”, a declarat primarul comunei Todireşti, Avram Vasile, în cuvântul de deschidere al festivalului. Acesta şi-a întâmpinat invitaţii îmbrăcat în costum popular şi le-a urat celor prezenţi "La mulţi ani!".

Prezentatoarea festivalului, Mihaela Bârsan, a invitat rând pe rând invitaţii speciali, grupurile de colindători şi ansambluri folclorice să-şi prezinte momentele tradiţionale pregătite. La eveniment au participat Grupul de colindători şi urători „Muguri de brad” din Părhăuţi, Grupul de colindători şi urători „Datina străbună” din Soloneţ, Ansamblul de dansuri populare „Plaiurile Soloneţului”, Fanfara „Crai Nou Bucovinean” de la Todireşti, Malanca de la Costâna, Malanca de la Todireşti, Fanfara de la Stamate, dar şi interprete ale cântecului popular, surorile Diana-Anastasia şi Teodora-Camelia Seserman. Invitaţii speciali ai evenimentului au fost artiştii Angelica Flutur, Grigore Gherman şi Nicolae Vieru.

Prof. înv. primar Lidia Loredana Seserman a spus că „aşa cum cere datina, colindătorii şi urătorii au fost răsplătiţi cu prosoape tradiţionale, colaci şi vin. Artiştii, mai mici dar şi mari, au făcut deliciul publicului, care în primul rând i-a răsplătit cu aplauze. Spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii oferit de Consiliul Local, iar toţi cei prezenţi au primit colăcei şi portocale”. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Porniţi plugul, măi flăcăi!”, festival de datini şi obiceiuri de iarnă la Todireşti.
 Vizualizări articol: 1320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Porniţi plugul, măi flăcăi!”, festival de datini şi obiceiuri de iarnă la Todireşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei