Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 iun 2017 - Anul XXII, nr. 134 (6550)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „60 de ani, Muzeul Naţional al Literaturii Române”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a marcat împlinirea a şase decenii de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Literaturii Române printr-o emisiune de mărci poştale care a intrat în circulaţie începând cu data de 17 mai a.c.

Muzeul Naţional al Literaturii Române adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, lucrări artistice, fotografii, înregistrări audio-video, peste 300.000 de piese organizate în 300 de colecţii (sec. XV-XX), cu manuscrise ale scriitorilor români, de la cronicari, la Ion Heliade Rădulescu, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Lucian Blaga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu ş.a.

Muzeul deţine şi manuscrise valoroase ale unor scriitori străini: M. Proust, Th. Mann, Paul Valery, G. Papini, G. Ungaretti.

Colecţiile sunt completate de cărţi vechi şi rare, documente istorico-literare, lucrări de artă plastică, periodice, obiecte şi mobilier memorial, fotografii.

Timbrul emisiunii, cu valoarea de 8,00 lei, este dedicat fondatorului muzeului, Dumitru Panaitescu Perpessicius, poet de o factură deosebită şi istoric literar de prim rang.

În anul 1954 Perpessicius a primit Premiul de Stat pentru elaborarea ediţiei critice a operelor lui Mihai Eminescu. În anul 1955 a devenit membru al Academiei Române, ocupând şi funcţia de director general al Bibliotecii Academiei, până în anul 1957, când devine directorul Muzeului Literaturii Române, iar în anul 1970 îşi înscrie numele ca director fondator al revistei „Manuscriptum”.

Pe timbrul coliţei dantelate, cu valoarea de 16,00 lei, este reprezentată sigla muzeului, realizată de Mircia Dumitrescu, care redă figurativ simbolistica literaturii române.

Pe fundalul coliţei este reprodusă fotografia unei file care păstrează pentru posteritate scrisul lui Mihai Eminescu şi câteva strofe din poemul „La steaua”. Tirajul total al emisiunii filatelice este de 23.852 de timbre, din care 4.300 coliţe dantelate. Au fost realizate şi 550 de plicuri (FDC), echipate cu timbrul emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „60 de ani, Muzeul Naţional al Literaturii Române”.
 Vizualizări articol: 2766 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poştale „60 de ani, Muzeul Naţional al Literaturii Române”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei