Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 oct 2016 - Anul XXI, nr. 242 (6355)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie “Toamnă la Voroneţ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Gura Humoruluia început joi, 13 octombrie, cea de-a XXXVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”. Manifestarea a început, în prezenţa unor numeroase personalităţi din lumea culturală românească, cu vernisajul expoziţiei „Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES”, despre care a vorbit Alex Giboi, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi cu vernisajul expoziţiei “Memoria retinei gulagului românesc” a artistului Radu Bercea.

Imaginile de arhivă ale Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES care reflectă viaţa politică, cultural-artistică, socială şi sportivă de-a lungul istoriei României au fost expuse în holul Casei de Cultură din Gura Humorului.

Alex Giboi a precizat: „Ne bucurăm să fim alături de un festival cu o asemenea vechime şi o asemenea importanţă. Faptul că organizatorii ne-au permis să fim alături de ei este pentru noi o onoare. Expoziţia noastră nu a stat numai la Bucureşti, a fost la Chişinău, Iaşi, Cluj, în Statele Unite ale Americii. Încercăm să fim peste tot pentru că arhiva noastră de fotografie istorică este de fapt un depozit de istorie, nu este doar o arhivă de fotografii. Am făcut o selecţie extrem de dură din cele 9 milioane de fotografii pe care le avem în momentul acesta în arhivă. Din cele 9 milioane am reuşit să digitalizăm 800.000, din care 90.000 în ultimii trei ani. Este foarte greu să faci o selecţie. Am identificat anumite momente, anumite teme care sunt foarte importante pentru istoria noastră ca popor. Eu personal şi colegii mei credem că a-ţi cunoaşte istoria este un lucru foarte important pentru a-ţi cunoaşte viitorul. Trebuie să ştii ce a fost bine, ce s-a întâmplat rău ca să ştii să nu mai repeţi lucrurile rele, iar toate acestea se regăsesc în expoziţia noastră de fotografie. Avem momente importante din politica ţării, fie că este vorba de perioada hulită a comunismului, perioada regalităţii, avem fotografii de o importanţă istorică din sport, din momente culturale, avem momente dramatice din istoria României cauzate de cutremure sau de politică, avem Revoluţia”.

 

“Memoria retinei gulagului românesc”

Cea de-a doua expoziţie vernisată prezintă lucrări de pictură şi grafică care ilustrează momentele trăite de Radu Bercea în perioada 1959-1964, când a fost deţinut politic. Despre Radu Bercea şi lucrările sale a vorbit Constantin Logigan, directorul Casei de Cultură Gura Humorului, şi directorul Festivalului „Toamnă la Voroneţ”, preotul Liviu Mihăilă.

Constantin Logigan a precizat: „Gândiţi-vă că la nici 20 de ani, Radu Bercea a fost condamnat pentru convingerile sale politice, la 20 de ani de închisoare. Radu Bercea este o persoană cu totul specială. De-a lungul anilor, Radu Bercea a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Rio Negro din Brazilia, al oraşului Port Marly - Paris – Franţa, al comunei natale Ostriţa din regiunea Cernăuţi - Ucraina şi al oraşului Gura Humorului.L-am cunoscut şi  ne-a ajutat enorm să organizam acest festival de la prima ediţie. Înainte făceam pânze pictate şi scriam afişele. Radu Bercea m-a impresionat prin modul de a gândi. După ce a suferit atât în închisorile comuniste, are un suflet nemaipomenit. M-am întâlnit în diferite prilejuri cu el şi cu alţi deţinuţi politici, şi de fiecare dată ne-a spus că i-a iertat pe toţi cei care l-au chinuit”.

“Radu Bercea este un prieten pe viaţă, pentru că la Festivalul de Teatru <Grigore Vasiliu Birlic> a făcut peste 100 de portrete Grigore Vasiliu Birlic. Seamănă cu maestrul Ion Irimescu, care a donat întreaga colecţie oraşului Fălticeni. Radu Bercea a dăruit lucrările şcolilor, spitalelor, iar acum, cu ocazia festivalului, oriunde mergeam, Radu Bercea a fost prezent să dăruiască humorenilor din lucrările sale. La Ziua Culturii Fălticenene au venit soliştii de la Opera Naţională din Iaşi şi Cvartetul Passione, era o expoziţie, <La steaua care a răsărit>, şi la finalul recitalului Radu Bercea a dăruit toate lucrările artiştilor”.

Anul acesta Radu Bercea a dăruit actorilor invitaţi la festivalul găzduit de oraşul Gura Humorului câte o lucrare semnată de domnia sa.

 

39 de filme din 19 ţări jurizate de specialişti

La cele trei secţiuni ale festivalului: film documentar (scurt şi mediumetraj); film studenţesc (scurtmetraj de ficţiune, documentar, de animaţie sau experimental); film turistic (scurtmetraj) participă 39 de filme selectate din totalul de 132 care s-au înscris iniţial din 19 ţări - Africa de Sud, Argentina, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Elveţia, Germania, Israel, India, Japonia, Liban, Marea Britanie, Moldova, Polonia, România, Rusia, Singapore şi Statele Unite ale Americii. Membrii juriului sunt Ana Vlad (prejurizare), Mihai Fulger (prejurizare), Nicolae Mărgineanu, Ileana Popovici, Andrei Giurgia, Manuela Hărăbor, Elisabeta Bostan (din partea Dacin Sara), preşedintele juriului fiind desemnat prof. univ. dr. Laurenţiu Damian (din partea UCIN).

“Îmi face plăcere să spun că reprezint la Gura Humorului şi filmul românesc. În afară de competiţie dumneavoastră veţi vedea şi nişte filme interesante, importante în istoria filmului, pentru că încercăm o recuperare, e vorba de memoria filmului românesc pe care cei tineri trebuie să o cunoască. Am mai fost preşedinte de juriu la acest festival în 1982. Eram într-o companie selectă, cu Geo Saizescu, Andrei Blaier, criticul de film Călin Căliman. Ne-am adunat cu toţii, au spus că băiatul acesta este tânăr şi de nădejde şi noi îl vom onora cu funcţia de preşedinte al juriului. Evident am fost foarte onorat şi timp de patru zile am vizionat şapte ore pe zi diaporame singur. După ce juriul m-a ales preşedinte, evident că au plecat să vadă Voroneţul, Mănăstirea Humorului, împrejurimile şi la final au venit şi au spus: <Uite, noi avem un clasament, credem că aceştia sunt premianţii>. Atunci s-a trezit în mine orgoliul de preşedinte de juriu şi am spus: Ba nu. Eu am văzut toate diaporamele şi premiile sunt acestea. A fost prima mea victorie ca preşedinte. De data aceasta sunt convins că membrii juriului nu mă vor părăsi şi vom vizualiza împreună filmele din concurs. Am reamintit acest lucru pentru că mie fenomenul diaporamă mi s-a părut un lucru extraordinar. Adică diapozitivul care devenea mişcare, mişcarea diapozitivului care devenea o poveste şi erau absolut fascinante foarte multe dintre ele. Juriul pe care l-am condus a plecat încărcat cu foarte multe produse bucovinene, iar eu am plecat cu diverse imagini de diaporamă, iar pe unele dintre ele nu le-am uitat nici astăzi”, a fost povestea jurizării ediţiei a doua a Festivalului “Toamnă la Voroneţ” spusă de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian.

 

„Acest festival are prezent şi viitor”

Primarul Marius Ursaciuc a declarat că în cele 36 de ediţii a încercat în acest festival de toate, de la momentele în care pe mulţi dintre invitaţi îi aştepta cu un păhărel de afinată în gară şi le povestea că pe jos ajung mai repede decât cu taxiul şi până la încercarea de a le arăta că sunt bine primiţi la Gura Humorului, în Bucovina.

„Sunt convins că toate eforturile pe care le-aţi făcut de a fi prezenţi la Gura Humorului fac ca acest festival să aibă prezent şi viitor. Ţinând cont că vremea s-a aliniat vremurilor pot să vă spun bun venit iarna la <Toamnă la Voroneţ>. Avem cei mai buni concurenţi, avem cele mai bune filme, aveţi posibilitatea să urmăriţi concursul de film, aveţi posibilitatea să vă bucuraţi de capodopere ale filmului românesc în prezenţa regizorilor, a actorilor principali care au jucat în ele. Ne străduim, muncim pentru ca dumneavoastră să fiţi mulţumiţi. Directorul festivalului este preotul Liviu Mihăilă pentru că, în primul rând, este un om care a demonstrat capacităţi organizatorice mari, făcând un festival mare de unul singur. Gura Humorului îşi doreşte să facă performanţă cu cei mai buni oameni din judeţ. În afară de condiţii mai bune şi înţelegere ca la Fălticeni, nu îi oferim altceva”, a precizat primarul Marius Ursaciuc.

În prima zi a manifestării, cinefilii au putut viziona filmele “Orient Express”, în regia lui Sergiu Nicolaescu, şi “Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie, film prezentat de actorul Vladimir Găitan.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie “Toamnă la Voroneţ”.
 Vizualizări articol: 1692 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie “Toamnă la Voroneţ”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei