Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 mar 2016 - Anul XXI, nr. 72 (6185)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Festivalul “Primăvara poeţilor”, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Colegiul Tehnic“Mihai Băcescu” din Fălticeni se desfăşoară în perioada 21-27 martie manifestări culturale în cadrul programului Zilele Francofoniei, la care participă elevii, profesori şi invitaţi speciali. Manifestările sunt organizate de Catedra de limba franceză şi Centrul de Documentare şi Informare (CDI).

Marţi, 22 martie, sub egida Festivalului Internaţional Francofon “Primăvara Poeţilor” (Le Printemps des Poètes – Centre National de Ressources pour la poésie), ajuns la a XI-a ediţie în Bucovina şi la cea de-a VI-a ediţie la Fălticeni, sub titulatura „Invitaţie într-o călătorie artistică”, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” a avut loc o călătorie artistică în lumea celor care preţuiesc şi împărtăşesc o valoare comună: Limba Franceză. În cadrul acestui eveniment au fost sărbătorite Ziua Francofoniei (20 martie) şi Ziua Poeziei (21 martie) prin recitaluri de poezie şi muzică francofonă, ateliere de pictură, proiecţii video, scenete de teatru şi lecturi publice din spaţiul francofon, printre invitaţi numărându-se pictorul prof. Constantin Ungureanu – Box, artistul plastic Gabriel Todică, scriitoarea Angela Furtună, Luminţa Angela Sehlannec, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, scriitori locali.

Pentru acest an, iniţiatorii francezi au decis ca Festivalul Francofon să se deruleze sub tematica „100 de ani de poezie - Marele Secol XX”, fiind încurajate poezia, pictura, artele vizuale moderne şi deopotrivă muzica, dialogul creativ, spiritul poeziei şi vieţii actuale, nevoia de muzicalitate şi culoare a sufletului omului contemporan, năzuinţele tinerelor generaţii.

 

Angela Furtună: „Dumneavoastră sunteţi primăvara poeţilor, spiritul acestui festival”

„Este ocazia pentru a aduce în prim-plan marile voci ale poeziei francofone ale secolului XX, dar şi pe cele care au metamorfozat în mod profund poezia, făcând astfel trecerea spre secolul următor. Evenimentul care se desfăşoară astăzi în şcoala noastră a fost posibil datorită implicării doamnei Angela Furtună, coordonatoarea programului”, ne-a spus unul dintre elevii implicaţi în proiect.

Prin programul artistic organizat elevii au adoptat cu entuziasm tehnici de învăţare, documentare şi comunicare prin muzică şi jocuri.

Scriitoarea Angela Furtună a precizat: “Dumneavoastră sunteţi primăvara poeţilor, spiritul acestui festival, pe care eu încurajându-l în Bucovina am dorit să extragem şi noi românii din această experienţă franco-filofonă seriozitatea, modul de organizare, buna conlucrare între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Culturii şi un veritabil model care aşază şi literatura noastră, în special literatura contemporană şi creatorii contemporani, pe o catifea frumoasă, aceea în care ne evidenţiem şi noi valorile. Preluăm tema pe care o enunţă în fiecare an Parisul, cultivăm modul lor de a difuza anumite teme, anumite valori, de a pune în circulaţie anumite tipuri de sensibilitate. În acest context este bine ca şi noi să le transmitem lor, la Paris, valorile noastre, scriitorii noştri contemporani. Poate că este pentru prima oară în istorie când scriitorii contemporani, poeţii contemporani în special, nu mai ajung la consumatorul de literatură contemporană. Pe vremea mea îi aveam în manual pe Nichita Stănescu şi pe Marin Sorescu, încă în viaţă fiind şi tineri. Dumneavoastră tot pe ei îi aveţi în manual şi au trecut de atunci vreo 50 de ani. Putem vorbi de o îngheţare a gustului artistic la un alt moment al României literare şi o neadecvare a gustului dumneavoastră artistic faţă de tipul de sensibilitate creatoare specifică anului 2016. Aceste evenimente vă deschid spre alte valori pe care manualul a omis să le adauge”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul “Primăvara poeţilor”, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni.
 Vizualizări articol: 1965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Festivalul “Primăvara poeţilor”, la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Prăjitura ”Cartof” Pentru cei trecuți de prima tinerețe, această prăjitură readuce cumva, în simplitatea ei desăvârșită, amintirea cofetăriilor de odinioară. Este foarte ușor de făcut, chiar și un copil o poate reuși, dar este delicioasă.Avem nevoie de:500... Citeşte