Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 feb 2016 - Anul XXI, nr. 25 (6138)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Sărbătorile Memoriei

Ziua Artelor Plastice Bucovinene şi decernarea premiilor „Opera Omnia”, „Pictorul Anului” şi „Sculptorul Anului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Artelor Plastice Bucovinene, aniversare care, sub genericul „Sărbătorile Memoriei”, readuce în atenţie momentul constituirii Societăţii Artiştilor şi Amicilor Artelor Plastice din Bucovina / SAAAPB (Cernăuţi, 31 ianuarie 1932), a fost marcată vineri printr-o manifestare organizată de Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din municipiul Suceava. 

 

Expoziţie de artă plastică şi spectacol de muzică şi poezie

Evenimentul, în cadrul căruia s-au conferit premiile „Opera Omnia”, „Pictorul Anului” şi „Sculptorul Anului”, premii instituite şi acordate anual după reactivarea societăţii, a circumscris o expoziţie de artă plastică realizată cu lucrările artiştilor laureaţi şi un spectacol de muzică şi poezie care a creat atmosfera propice festivităţii de premiere.

Expoziţia, organizată pe şevalete, etalează o suită de lucrări de grafică realizate de pictorul şi graficianul Anghel Vasile Siminiuc, un număr de zece tablouri în ulei executate de pictorul Iosif Csukat în cadrul atelierelor de weekend în aer liber ale Grupului artistic independent „Domino” şi o serie de fotografii, care prezintă etapele de realizare de către sculptorul Mircea Dăneasă a monumentului lui Ştefan cel Mare, care a fost amplasat în faţa Catedralei „Naşterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.

„Seara prietenească”, aşa cum a numit-o graficianul Mihai Pânzaru PIM, moderatorul manifestării, a reunit un public alcătuit din membri ai breslelor artistice locale, artişti plastici şi scriitori, universitari şi reprezentanţi ai cultelor (întrucât, aşa cum a remarcat el, „cultură fără spiritualitate nu se poate”), membri ai unor asociaţii, grupări şi confrerii sucevene (Societatea Ştiinţifică „Cygnus”,  Grupul artistic independent „Domino”, „Berea de luni”...).

 

SAAAPB, o societate care încearcă să-i aducă laolaltă, fără prejudecăţi, pe artiştii plastici profesionişti şi pe cei amatori

Manifestarea, care a debutat cu un moment muzical susţinut de interpreta şi cantautoarea de muzică folk Mihaela Popescu (de la piese pe versurile poetului Ion Cozmei, la cântece din repertoriul lui Joan Baez, simbol al muzicii folk din anii '60), a continuat cu o scurtă prezentare a SAAAPB, în care Mihai Pânzar PIM a rememorat câteva dintre personalităţile care s-au aflat mai demult sau mai recent în fruntea acestei societăţi (de la cei dintâi preşedinţi din perioada interbelică, Paul Verona şi Eugen Pohonţu, la contemporanii noştri Gheorghe David, Vasile Ilie şi Cătălin Nechifor).

Mihai Pânzaru PIM a subliniat apoi că această societate încearcă să-i aducă laolaltă, fără prejudecăţi, pe artiştii plastici profesionişti şi pe cei amatori, numind câţiva dintre artiştii premiaţi de-a lungul anilor: Ion Grigore, Adrian Bocancea, Virgiliu Parghel, Grigore Micu, David Croitor, Dumitru Rusu, Viorica Moruz, Doina Catargiu, Dumitru Savu...

 

Cei trei laureaţi ai „Anului 84 al Artelor Plastice Bucovinene” sunt Anghel Vasile Siminiuc, Iosif Csukat şi Mircea Dăneasă

Alternând muzica folk cu momentele de rememorare a activităţii SAAAPB, dar şi cu un moment recitativ susţinut de poetul Roman Istrati, evenimentul a ajuns la festivitatea de înmânare a premiilor.

Managerul Centrului Cultural Bucovina, Viorel Varvaroi, a accentuat faptul că evenimentul a fost gândit şi pregătit de scriitorul Ion Drăguşanul şi în prezenţa membrilor juriului, care au motivat alegerea, a înmânat diplomele laureaţilor (personalizate grafic de Mihai Pânzaru PIM cu portretele premianţilor).

Cei trei laureaţi ai „Anului 84 al Artelor Plastice Bucovinene” sunt pictorul şi graficianul Anghel Vasile Siminiuc - Premiul „Opera Omnia”, pictorul Iosif Csukat - Premiul „Pictorul Anului” şi artistul plastic Mircea Dăneasă - Premiul „Sculptorul Anului”.

 

„Se simte nevoia unei renaşteri, care să ofere o nouă perspectivă artelor vizuale”

În cuvântul lor artiştii plastici premiaţi, care le-au mulţumit pentru apreciere organizatorilor evenimentului, s-au referit la activitatea lor creativă şi la necesitatea întăririi relaţiilor dintre artişti.

O diplomă de excelenţă i-a fost conferită şi interpretei de muzică folk Mihaela Popescu, o „voce de flacără”, cum a remarcat consultantul artistic Gabriela Teişanu, „care - aşa cum a întărit criticul şi istoricul literar Nicole Cârlan - biruie şi o fanfară militară”.

Cu remarca artistului plastic Konstantyn Ungureanu BOX, cum că, în contextul postmodernismului, „se simte nevoia unei renaşteri, care să ofere o nouă perspectivă artelor vizuale”, seara s-a încheiat amical, la un pahar cu vin, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene, dar, la provocarea laureaţilor şi a membrilor grupului „Berea de luni”, a continuat într-o altă locaţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Artelor Plastice Bucovinene şi decernarea premiilor „Opera Omnia”, „Pictorul Anului” şi „Sculptorul Anului”.
 Vizualizări articol: 1450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Ziua Artelor Plastice Bucovinene şi decernarea premiilor „Opera Omnia”, „Pictorul Anului” şi „Sculptorul Anului”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pui cu măsline și lămâie (rețeta rapidă grecească) Delicioasa asociere a cărnii dulci de pui cu aroma lămâilor este folosită în multe feluri, în gastronomia mediteraneană, arabă, asiatică și indiană. Când nu dispunem de lămâi conservate pentru a face, de pildă, o... Citeşte