Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 sep 2015 - Anul XX, nr. 206 (6018)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   19 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Spectacol de gală la „festivalul festivalurilor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

„Festivalul festivalurilor”, cum a fost numită ediţia a V-a a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic” de la Fălticeni, pentru că la concursurile de folk şi teatru au participat câştigători ai concursurilor de folk şi teatru din ţară, şi-a premiat joi seara câştigătorii. Spectacol de gală a început la ora 20,00 şi s-a încheiat după mai bine de cinci ore cu recitalul trupei Fără Zahăr. Despre cele mai importante premii la trei dintre principalele secţiuni ale festivalului, teatru, folk şi arte plastice, aţi aflat în ediţia de vineri.

 

„Monocromia”, scurtmetrajul care a câştigat Marele premiu la Secţiunea de film

Festivitatea de premiere a început cu câştigătorii de la Secţiunea de arte plastice, după care a urmat Secţiunea de film şi spoturi publicitare, o noutate a festivalului din acest an. Secţiunea s-a adresat tinerilor cu vârsta între 15 şi 30 de ani care nu se încadrează în categoria profesionişti în arta cinematografică. Au intrat în concurs scurtmetraje artistice şi filme documentare din toată ţara, care au abordat diverse teme care îi preocupă pe tineri.

Preşedintele juriului la această secţiune, regizorul Gheorghe Balint, a precizat că prima ediţie a Secţiunii de scurtmetraje a fost un pic mai timidă ca participare, dar cu filme bine realizate, având ca personaje principale regizori şi cameramani foarte tineri, elevi sau studenţi, cu adevărate abilitaţi pentru cinematografie.

Sergiu Smerea, din Roman, a obţinut menţiune, pe locul III s-a clasat Cozmin Ştefan, din Fălticeni, pe locul II, Dorian Negrilă, din Olt, locul I revenind echipei Iustin Buculei şi Maria Rusu, din Fălticeni, pentru filmul „Monocromia”, un scurtmetraj care trage un semnal de alarmă într-o manieră tragicomică asupra aceloraşi activităţi şi preocupări pe care le au tinerii în fiecare zi (şcoală, calculator, Facebook), a lipsei dialogului între ei sau cu cei din jur, a lipsei prietenilor sau a existenţei acestora doar în mediul virtual. Iustin Buculei a primit şi Diploma de excelenţă pentru imagine şi montaj.

 

Tabără la Gura Humorului pentru folkiştii care au urcat pe podium

Festivitatea de premiere a Festivalului Concurs pentru Tineret “Fălticeni Folk” a avut loc în seara zilei de joi, o seară în care au evoluat Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei şi trupa Fără Zahăr.

Pe lângă premiile acordate de juriu, Sorin Poclitaru, preşedintele Asociaţiei Culturale „Fair Play”, a anunţat că şapte dintre tinerii participanţi şi premiaţi la concursul „Fălticeni Folk” au fost invitaţi în luna octombrie la Tabăra Folk “Şapte Stele” organizată de Asociaţia Culturală “Fair Play” împreună cu “Şapte Stele”. La finalul acestei tabere, toţi participanţii vor susţine un concert la Iaşi.

Poetul folkiştilor, cum este numit Sorin Poclitaru, a oferit şi două premii din partea Asociaţiei Culturale “Fair Play”, lui Sebastian Ionel şi Mateianei Anichiforesei, câştigătorii trofeului Concursului pentru Tineret “Fălticeni Folk”.

“Am hotărât ca anul acesta să premiez doi copii care au cântat extraordinar pe versurile scrise de mine. Mi-a plăcut foarte mult ce au reuşit să facă cu ceea ce am scris eu”, a precizat Sorin Poclitaru.

După premierea folkiştilor, pe scenă au urcat Cosmin Vaman şi Alexandra Andrei. Timp de o oră a fost o atmosferă frumoasă de concert din care nu au lipsit comunicarea cu publicul, prin muzică, poveşti legate de piese, glume şi promovarea albumului “Drumul” şi a videoclipului piesei “Cele mai frumoase”.

 

Preotul Liviu Mihăilă, “fermentul dezvoltării culturale din Fălticeni”

Decernarea premiilor la Festivalul Internaţional de Teatru “Grigore Vasiliu Birlic” a fost făcută de membrii juriului, suportul financiar fiind asigurat de Alex Şerban, strănepotul marelui actor Grigore Vasiliu Birlic, iar pentru cei mai buni actori şi actriţe premiile în bani au fost asigurate de senatorul Ovidiu Donţu.

Acesta a declarat: “Sunt extrem de bucuros că sunt aici. Mulţumesc organizatorilor, juriului, mulţumesc fiecărui participant la acest concurs şi nu în ultimul rând mulţumesc părintelui Liviu Mihăilă, care este fermentul dezvoltării culturale din municipiul Fălticeni. Pentru că suntem la Festivalul <Birlic>, îmi aduc şi eu astăzi o contribuţie la ceea ce a însemnat acest mare maestru. Am tipărit şi o broşură în limba engleză despre Nordul Voievodal, unde am evocat şi personalitatea marelui maestru al teatrului românesc”.

Preotul Liviu Mihăilă i-a mulţumit senatorului Ovidiu Donţu pentru rolul pe care l-a avut în atragerea Ministerului Culturii ca partener oficial al Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.

 

Cele două meniri ale teatrului

Anul acesta festivalul a avut ca membru al juriul un actor foarte cunoscut, Ovidiu Cuncea, care va fi timp de 10 zile şi regizor pentru Trupa de teatru “Birlic”. El va monta cu trupa din Fălticeni spectacolul „Despre amor, omor şi umor”, o adaptare după „Povestea vorbei” de Anton Pann.

Ovidiu Cuncea este unul dintre cei mai talentaţi actori ai Teatrului Naţional din Bucureşti, dar nu s-a putut desprinde nici de biserică, pentru că din copilărie el visa să se facă preot. A făcut Seminarul Teologic la Craiova şi Bucu­reşti, apoi a intrat la Facultatea de Teologie din Bucureşti. În 1990, când era student în anul II la Teologie, a fost admis şi la Institutulde Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), iar în prezent se împarte între actorie şi slujbele religioase. După ce a fost hirotonit diacon, prima Sfântă Liturghie a oficiat-o la Hreaţca, împreună cu preotul Liviu Mihăilă.   

Actorul Ovidiu Cuncea a spus: “Este de apreciat că copiii dumneavoastră sau toţi participanţii, pe lângă tot ce ne înconjoară, se ocupă şi de teatru. Teatrul are o menire pe acest pământ: să cultive limba maternă, limba vorbită şi învăţată de la mama noastră. Cu cât vorbim mai frumos limba maternă, cu atât noi suntem reprezentaţi pe acest pământ. A doua menire este să promoveze valorile culturii naţionale şi internaţionale. Ce înseamnă valorile naţionale, i-aş întreba pe toţii tinerii noştri, şi ce ne leagă de ele? Ne leagă steagul tricolor, ne leagă imnul naţional, ne leagă limba maternă despre care vă vorbeam, ne leagă credinţa strămoşească creştin-ortodoxă pe care o mărturisim majoritatea românilor şi ne mai leagă pământul acesta pe care ne-am născut şi obiceiurile populare pe care sper să le ducem mai departe. Aceşti copiii care au participat la acest festival internaţional vor duce naţiunea română prin teatru, prin limba maternă pe care o vorbesc jucând în piesele de teatru, mai departe. De aceea îi felicit şi dumneavoastră trebuie să îi iubiţi şi să-i aplaudaţi pentru că ei fac altceva decât fac majoritatea copiilor. Sunt uniţi de teatru”.

 

“Publicului nu îi mulţumeşte nimeni”

Înainte de festivitatea de premiere a trupelor de teatru, actorul şi regizorul Radu Ghilaş a mulţumit în primul rând publicului, pentru că “publicului nu îi mulţumeşte nimeni” şi invitaţilor, după care a prezentat “judecata” actorului făcută de Sfântul Petru înainte de a deschide poarta raiului.

Lorette Enache a fost pentru a treia oară membră a juriului la această manifestare culturală internaţională. Cunoscuta coregrafă de la Universitatea Naţionalăde Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) Bucureşti a declarat: “Mă bucur pentru tot ceea ce se întâmplă aici, la Fălticeni. Mulţumim preotului Liviu Mihăilă şi celor care au făcut posibilă această manifestare culturală educativă şi să dea Dumnezeu să ne întâlnim la cât mai multe ediţii ale acestui festival foarte important”.

La rândul său, regizorul Gheorghe Balint a tras un semnal de alarmă pentru viitorul trupei de teatru “Birlic”: “Consiliul Local mi-a acordat titlul de Cetăţean de Onoare. La şedinţa respectivă am spus că accept cu drag titlul de Cetăţean de Onoare şi cafeaua respectivă, dar am spus că voi renunţa la titlul de Cetăţean de Onoare dacă nu se face mai mult pentru trupa <Birlic> de care m-am ocupat. Mi se pare anormal să nu existe o stradă care să se numească Grigore Vasiliu Birlic, să nu existe o statuie care să ni-l amintească pe marele actor. Nu există o alee a personalităţilor din Fălticeni, iar trupa <Birlic> nu are un sediu”.

 

Premii pentru cei mai buni recitatori

La Secţiuneapoezie, monolog, categoria 7-14 ani, premiul III a fost acordat concurenţilor Claudia Petriceanu, Maria Grădinaru, Claudia Petrov, premiul II a fost obţinut de Maria Ţăranu, Sorana Siminoc, Robert Naforniţă, Bianca Avârvarei, iar premiul I le-a revenit Andreei Mărtiş şi Adelei Şulea. Marele Premiu la subsecţiunea monolog a ajuns la Carina Mihăilă, iar Marele Premiu la subsecţiunea poezie a ajuns la Iana Tantoş.

La Secţiuneapoezie, monolog, categoria 15-20 ani, au fost acordate trei premii speciale ale juriului tinerilor Maria Hopu, Liliana Răfăilă şi Bogdan Capşa.

“Pentru că noi am învăţat de la profesorii noştri că premiile pentru interpretare se dau actorilor care interpretează textele altora, adică textele autorilor clasici, am oferit Premiul special al juriului pentru stand-up comedy, categorie în care interpretăm propriile noastre gânduri, propriile noastre texte. Bogdan Capşa a fost foarte, foarte bun”, a motivat regizorul Radu Ghilaş acordarea celor trei premii.

Premiul III a fost acordat lui Andrei Mihuţ şi lui Bogdan Robu, premiul II a fost obţinut de Ioana Carabă şi Miruna Tutoveanu, premiul I le-a revenit Ioanei Cojocărescu, lui Vlad Steclaru şi lui Marin Lupanciuc. Marele Premiu la subsecţiunea monolog a ajuns la Diana Afrăsânei, iar Marele Premiu la subsecţiunea poezie a ajuns la Cristian Conache.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacol de gală la „festivalul festivalurilor”.
 Vizualizări articol: 1368 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Spectacol de gală la „festivalul festivalurilor”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei