Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 3 sep 2015 - Anul XX, nr. 204 (6016)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Continuă Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Până pe 6 septembrie, la Fălticeni se desfăşoară a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”. Miercuri, la Centrul Cultural “Gr.V. Birlic” a avut loc a doua parte a Concursului de interpretare pentru trupele de teatru participante la festival. Prima trupă care a urcat pe scenă a fost “Ad-hoc” din Piteşti, trupă care a luat naştere sub aripa Companiei „Teatru pentru toţi”. Piteştenii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani au prezentat o piesă premiată şi la alte festivaluri de teatru pentru copii şi tineret, „Arlecchino şi prietenii”, o adaptare după „Slugă la doi stăpâni”, de Carlo Goldoni. Punerea în scenă a fost realizată de Liviu Chiţu, actor al Teatrului „Nottara” Bucureşti, şi Mihai Savu, actor al Teatrului „Aşchiuţă” Piteşti, care a semnat şi regia.

O altă piesă interesantă a fost “Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, jucată de trupa de teatru “Jan Alecsandrescu” din Roman, sub coordonarea regizorului Radu Vatavu şi a lui Alexandru Lezeu. Cei patru tineri actori din Roman au prezentat o dramă inspirată din viaţa autorului, piesa concentrându-se pe relaţia dintre o mamă abuzivă şi cele două fiice ale sale, iar casa în care locuiesc seamănă mai mult cu un cămin  de nebuni.

Şi seniorii din trupa Teatrului Municipal din Roman vor susţine un spectacol în cadrul Festivalului de la Fălticeni. Astăzi, trupa va prezenta piesa “Omul care a văzut moartea”, un spectacol tragi-comic care aduce în lumina reflectoarelor lupta electorală dintr-un orăşel de provincie. Din cauza greutăţilor vieţii, un cetăţean a încercat să se sinucidă. Omul este salvat în ultima clipă, iar salvatorul lui este declarat “omul zilei”. Oraşul îl vrea primar, dar familia lui se va dezbina. Dacă politica va învinge dragostea vor afla spectatorii prezenţi în sală. În spectacol vor juca: Alexandru Lezeu (Vagabondul), Cristinel Foghel (George), Mariana Levărdă (Raluca Filimon), Ioana Cojocărescu (Alice Filimon), Gheorghiţă Iancu (Leon) şi Radu Vătavu (Alexandru Filimon). Regia spectacolului este semnată de Radu Vătavu.

O piesă de teatru care a impresionat publicul şi a adus lacrimi chiar şi în ochii unuia dintre membrii juriului a fost “Oscar şi Tanti Roz”, o adaptare după cel mai citit roman al lui Eric – Emmanuel Schmitt, în regia lui Cătălin Sfîrloagă. Membrii trupei de teatru “Protha” din Panciu au reuşit o interpretare de excepţie “a unei piese grele, cu un grad de dificultate destul de ridicat pentru vârsta actorilor, pe care o joacă actori de marcă, şi pe care am analizat-o ca preot, ca regizor şi ca actor”, aşa cum a precizat cu lacrimi în ochi Ovidiu Cuncea, după spectacol.

“Oscar şi Tanti Roz” nu e doar povestea unui copil nedreptăţit de soartă, care stă de vorbă cu Dumnezeu, este povestea tuturor oamenilor pentru că oricare dintre noi poate fi Oscar într-un moment al vieţii.

 

Lansări de cărţi despre actori, cântăreţi şi operă

Editura Eikon din Cluj, una din puţinele edituri acreditate de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din România, având profil enciclopedic, a prezentat la Fălticeni trei dintre producţiile editoriale din cele peste 1.500 de titluri din diverse domenii scoase de sub tipar. “Maria cea fără de moarte” de Gaby Michailescu, “Criza operei? Studiu de hermeneutică muzicală” de Ion Piso şi “Birlic, tăvălugul râsului eclatant, tordantă năvalnică molipsitoare veselie la scenă, când la trap, când la galop …” de Gaby Michailescu au fost cele trei titluri din “seara de poveste” creată de editura clujeană marţi, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.

Cele trei cărţi însumează poveşti adevărate relatate de oamenii care au stat în preajma marilor personalităţi ale scenei româneşti sau chiar de către acestea.

“Aceste cărţi sunt importante în primul rând pentru subiectele lor, pentru personalităţile pe care le cuprind, dar mai importante sunt pentru încercarea de a restaura simţul ierarhiei. În aceste trei cărţi este vorba despre ligi diferite şi despre respectul cu care trebuie să tratăm jucătorii din ligi diferite. Deşi Gaby Michailescu se consideră un condeier de teatru modest, vă asigur că este unul dintre cei mai importanţi scriitori din România. Gaby Michailescu are un stil escamotat, nu scrie în sărăcie literară, ci încearcă să spună cât mai multe. Din cărţile lui descoperim lumi, nu personalităţi, de aceea cărţile lui sunt ilustrate cu foarte multe fotografii”, a spus Valentin Ajder.

Gaby Michailescu, impresarul Mariei Tănase, i-a stat în umbră cât a colindat toate provinciile româneşti, în cele 42 de turnee pe care le-au făcut împreună, iar cu ajutorul lui Valentin Ajder a redat cititorilor “un viu document” despre o “geografie muzicală” a României.

“Criza operei? Studiu de hermeneutică muzicală”, avându-l ca autor pe celebrul tenor Ion Piso, a fost publicată pentru prima dată în limba engleză, la Cambridge Scholars Publishing, în 2013. Cartea reprezintă “un studiu de analiză şi interpretare, de filosofie şi estetică muzicală aplicabil întregului spectru al culturii contemporane”. Cartea a ajuns în peste 60 de universităţi din lume şi se studiază ca un manual.

“Nu ştiu dacă în România va avea aceeaşi onoare dat fiind faptul că autorul este român. Se ştie păguboasa atitudine a românilor faţă de semenii noştri. Dacă autorul era străin, o devoram”, a precizat Valentin Ajder.

 

Teatrul Academic din Kolomyia (Ucraina) a încântat publicul

În cadrul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, o trupă de actori de la Teatrul Academic din Kolomyia (Ucraina), însoţită de directorul instituţiei, artistul poporului Dmitro Chebureak, a prezentat marţi seara, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”, spectacolul cu piesa „Anul huţulilor”. Piesa de teatru, pusă în scenă în regia lui Dmitro Chebureak, prezintă bogăţia, frumuseţea şi varietatea obiceiurilor, cântecelor, jocurilor şi portului popular la petrecerile huţulilor de la Sfintele Sărbători de Iarnă, dar şi cele din primăvară, cum ar fi Sfintele Paşti şi Floriile, sau alte evenimente din viaţa comunităţii. cum ar fi nunta sau trecerea la cele veşnice.

“Suntem bucuroşi că ne-aţi invitat la Festivalul de teatru de la Fălticeni. Teatrul Academic din Kolomyia a fost înfiinţat în anul 1848 de părintele Ion Ozarkevych. Teatrul nostru a prezentat spectacole în Anglia, Polonia şi în alte ţări. În anul 1994, am prezentat primul spectacol în România, la Suceava. Sper să fie o surpriză plăcută prezenţa noastră aici, câţiva artişti au învăţat limba română, iar spectacolul este unul despre tradiţiile noastre”, ne-a spus actorul Roman Mardare.

Spectatorii au remarcat încărcătura plină de poezie şi umor a cântecelor, jocurilor şi a strigăturilor populare, cu texte de o puternică valoare şi forţă de comunicare sufletească, mai ales că o parte dintre replici au fost rostite în limba română.

“Vă iubim mult şi de aceea ne-am străduit să ne pregătim şi în limba română, pentru că vă respectăm limba. Data viitoare când vom veni la dumneavoastră, în oraşul acesta frumos, noi vă promitem că spectacolul se va desfăşura în limba română. Deja îi mulţumim pentru sprijin actorului nostru, care este român, Roman Mardare. Noi am venit la dumneavoastră ca vecini, nu am venit cu mâna goală, am venit cu ceva tradiţional din Ucraina, vă mulţumim din toată inima pentru invitaţie şi le mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat să venim la voi în ospeţie”, a spus regizorul Dmitro Chebureak.

În semn de respect şi mulţumire, preotul Liviu Mihăilă le-a oferit actorilor din Ucraina un trofeu al festivalului şi tricouri tricolore.

“Vă oferim Trofeul Festivalului <Grigore Vasiliu Birlic>, o Diplomă de excelenţă şi tricouri, să meargă la Cernăuţi pentru că şi acolo este pământ românesc, iar ucrainenii poartă tricolor românesc”, a spus preotul Liviu Mihăilă

Prezenţa la Fălticeni a Teatrului Academic din Kolomyia a fost posibilă în urma unei colaborări între Asociaţia “Fălticeni Cultural” şi Asociaţia „Bucovina, artă şi tradiţii” (asociaţie care-i are ca membri fondatori pe Ioan Bodnar, Carmen Ohmt şi Radu Bercea), spectacolul de la Fălticeni fiind prima acţiune organizată în cadrul acestui parteneriat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Continuă Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”.
 Vizualizări articol: 1039 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Continuă Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei