Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 apr 2015 - Anul XX, nr. 80 (5892)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   22 imagini |   ø fişiere video

A XII-a ediţie

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În duminica Floriilor, comuna-muzeu Ciocăneşti a găzduit cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate. Deschiderea festivalului a avut loc în jurul prânzului, la Casa de Cultură „Florin Gheucă”, şi a fost oficiată de primarul Radu Ciocan, care a precizat că toate manifestările se desfăşoară sub semnul Duminicii Floriilor, iar primul simpozion, “Floriile în viaţa ţăranului român”, este dedicat acestei mari sărbători.

“În acest an festivalul este mai restrâns ca întindere, acţiunile sunt mai dense şi sunt mult mai multe activităţi culturale valoroase. Am păstrat Expoziţia naţională de ouă încondeiate, expoziţie cu vânzare, pentru că suntem la câteva zile de sărbătoarea Paştelui şi toată lumea doreşte să-şi procure câteva ouă pentru a le pune în coşarca cu care merge la slujba de Înviere, dar şi Concursul interjudeţean <Tradiţie - valoare sacră>, ajuns la a treia ediţie. Mulţumesc tuturor încondeietorilor care au ales să vină la Ciocăneşti, ceea ce demonstrează că v-aţi ataşat de această manifestare culturală, devenită o emblemă a comunei noastre”, a precizat primarul Radu Ciocan.

Deşi au fost solicitări ca acest festival să se desfăşoare în primele două zile de Paşte, primarul Radu Ciocan a precizat că în acele zile încondeietorii petrec sărbătorile în familie, motiv pentru care s-a renunţat la această idee, dar muzeele din Ciocăneşti rămân deschise în perioada sărbătorilor pascale.

 

Ouă tradiţionale şi ouă în tehnici moderne, la preţuri negociabile

Cei care au fost duminică la Ciocăneşti au putut să afle detalii chiar de la încondeietori despre tehnicile tradiţionale de încondeiere a ouălor, au putut să admire ouă cu modele moderne şi sofisticate, realizate în tehnici mai noi. Preţurile au fost negociabile, de la 7-10 lei până la peste 300 de lei bucata, în funcţie de modelul realizat, mărimea oului, dar şi de notorietatea artistului.

Printre meşteri am întâlnit şi o păstrătoare a tradiţionalismului în arta încondeierii, Cristina Timu, o bucovineancă din Ciocăneşti, care ne-a spus că în apropierea Paştelui ouăle încondeiate parcă sunt mai frumoase faţă de celelalte perioade ale anului. “Noi ne străduim ca în fiecare an să aducem ceva nou, să păstrăm tradiţia şi cele patru culori, alb, galben, roşu şi negru, ca şi culoare de fond şi să vă încântăm ochii de fiecare dată”, ne-a spus încondeietoarea.

Alături de încondeietori a fost şi caricaturistul sucevean Ovidiu Ambrozie Bortă – BOA, care i-a “încondeiat” în stilul caracteristic pe cei care au dorit să plece şi cu o altfel de amintire de la Ciocăneşti, alături de câteva ouă încondeiate.

“Este pentru al treilea an consecutiv când particip la Festivalul Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti. Mă bucur că cei prezenţi apreciază munca mea şi sper să nu fie ultima participare”, ne-a declarat Ovidiu Ambrozie Bortă.

Alături de meşteri au fost şi 34 de copii de la şcolile din judeţ şi din Brăila care s-au întrecut în cadrul concursului de încondeiat ouă „Tradiţie – valoare sacră”. Juriul format din profesoarele Claudia Angela Samson, Mina Lupescu şi Tudoriţa Huţuleac a decis să acorde 18 premii I, şapte premii II, un premiu III, restul copiilor primind menţiuni.

 

Simpozioane şi expoziţii

Simpozionul “Floriile în viaţa ţăranului român” a adus în atenţia celor prezenţi semnificaţia acestei sărbători creştine.   

Prof. Dorina Paicu ne-a spus: “Ca în fiecare an, tematica simpozionului de la Ciocăneşti abordează perioada prepascală şi pascală. Anul acesta beneficiem de prezenţa doamnei prof. dr. Angela Olariu, tema abordată fiind Floriile, simbolistica Floriilor, pelerinajele de Florii, semnificaţia crenguţelor de salcie în viaţa noastră, a tuturor. Floriile este o sărbătoare foarte importantă şi drept urmare multe din femeile românce poartă nume de floare, floarea fiind simbolul frumuseţii, al purităţii şi, cu atât mai mult, un simbol al credinţei. Să ne reamintim de intrarea Domnului Iisus în Ierusalim, de ramurile de finic care în România au fost înlocuite de mâţişori de salcie sfinţiţi care vor sta la icoane tot timpul anului”.

Pentru că îi place foarte mult pelerinajul de Florii, în intervenţia sa, Dorina Paicu a ales această temă, precizând că un pelerinaj de Florii începe într-o biserică şi se termină în altă biserică, iar cel care a trecut prin pelerinaj ajunge în ziua de Paşte mai curat şi binecuvântat.   

Vernisajele expoziţiilor „Oul încondeiat, prima carte religioasă a omenirii”, “Motivul crucii în arta populară tradiţională”, în care au fost prezentate obiecte de artă populară în care se regăseşte simbolul crucii într-o multitudine de variante ale creativităţii ţăranului român, şi lansarea albumului “Simbolismul crucii în satul tradiţional românesc”, avându-l ca autor pe unul dintre cei mai buni specialişti în etnografie şi etnologie din ţară, dr. Angela Paveliuc Olaru, au fost alte activităţi care au atras atenţia celor prezenţi.

 

Expoziţie de carte românească veche

Andrei Avram a prezentat la Ciocăneşti 14 cărţi care fac parte din patrimoniul cultural românesc, cea mai veche fiind din 1684, un molitfelnic tipărit la Alba Iulia.

“Am venit cu o expoziţie de carte veche cu îndemnul către creatorii de artă, către încondeietorii de ouă să preia anumite elemente decorative care sunt în cărţile vechi româneşti. Sunt foarte multe detalii, aşa-numitele vigniete prezente pe cartea veche românească care pot fi adaptate, adăugate sau preluate integral pentru a împodobi oul”, a precizat Andrei Avram.

 

Cele mai frumoase costume populare au fost premiate

Juriul de specialitate al Concursului “Costumul popular – oglinda sufletului”, condus de etnograf Angela Paveliuc Olaru, a analizat costumele populare a 33 de concurenţi, printre criteriile de departajare numărându-se autenticitatea costumului, respectarea specificului în raport cu zona folclorică. Pe primul loc, la egalitate de puncte, s-au situat Asociaţia Zestrea din Cluj, Andreea Iaşinovschi, Georgeta Aneci şi Magdalena Varga.

 

Recital de poezie şi muzică religioasă

Cei prezenţi la festival au avut parte de recitaluri de poezie susţinute de poeţii Sorin Poclitaru şi Carmen Veronica Steiciuc, dar şi de un spectacol extraordinar de muzică şi poezie, “Hristos a înviat”, susţinut Dorel Vişan, Mariana Anghel, Ionuţ Fulea, Grupul cameral instrumental “Cantores” şi Grupul vocal “Anghelos”. Seara s-a încheiat cu denia de la bisericile din comună.

Manifestările au fost organizate de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina”, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria Ciocăneşti, Consiliul Local Ciocăneşti, Şcoala Gimnazială Ciocăneşti şi ANTREC - filiala Bucovina.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti.
 Vizualizări articol: 2458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Pâine mănăstirească Săptămâna Mare este o perioadă de o maximă încărcătură spirituală. Este o perioadă în care ar trebui să ne analizăm gândurile și faptele şi să ne armonizăm fiinţa umană, trupeşte şi sufleteşte. Este o perioadă de post şi de... Citeşte