Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 aug 2013 - Anul XVIII, nr. 199 (5406)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Foto Art Aero

„Itinerarii spirituale”, la Cetatea Hotin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Profesorul Puiu Zaharia, care s-a remarcat prin filmele şi fotografiile pe care le-a făcut şi continuă să le facă survolând teritoriul ţării (cu precădere Bucovina şi Moldova), dar şi cel al statelor vecine, a realizat, cu câteva zile în urmă, în Ucraina, cu prilejul manifestărilor desfăşurate pentru a marca Ziua Drapelului Naţional al Ucrainei (23 august) şi Ziua Independenţei Ucrainei (24 august), o expoziţie de fotografie aeriană la Cetatea Hotin.

 

Expoziţiava fi prezentată de Ziua Naţională a României la Consiliul Europei

Expoziţia, cu genericul „Itinerarii spirituale” (ca şi titlul albumului realizat de International TVN Media având ca partener Consiliul Judeţean Suceava, foto aero Puiu Zaharia, grafician Cristian Sîrghie), care promovează obiective/monumente istorice fotografiate din aer, este „o lecţie de privire, de istorie, de credinţă şi de iubire”.

Etalată pe zidurile Cetăţii Hotin, expoziţia, alcătuită din 80 de imagini de mari dimensiuni (120 x 80 cm), este prima de o asemenea anvergură prezentată în Ucraina.

Imaginile cu biserici şi mănăstiri din Bucovina (judeţul Suceava), Moldova (judeţele Neamţ şi Iaşi), Ţara Oaşului şi Maramureş, dar şi din Republica Moldova şi Ucraina va fi itinerată în luna octombrie în Republica Moldova, iar la data de 1 Decembrie a.c., de Ziua Naţională a României, va fi prezentată la Consiliul Europei.

 

Un artist al imaginii care „şi-a construit o imagotecă unică, ce cuprinde frumosul, purul, sensibilul într-o proporţie covârşitoare”

Din textul semnat de prof. dr. Lucian Strochi pentru albumul editat cu sprijinul CJ Suceava aflăm că „de peste 20 de ani, Puiu Zaharia scrie şi desenează, pictează şi colorează cu lumină cetăţi, oraşe, mănăstiri, oameni, ape, munţi, flori şi nori”.

Prezentat ca un „poet sensibil” care „foloseşte imagini artistice de calitate, convertite în figuri de stil ce pleacă de la banalul, dar expresivul epitet şi până la misteriosul oximoron, de la sugestiva sinecdocă la inversiuni leneşe, de la comparaţii îndrăzneţe, aproape riscante, la eufonii, de la metafore ritmate aproape obsedant până la enumerări”, Puiu Zaharia este un artist al imaginii care „şi-a construit o imagotecă unică, ce pare a cuprinde, fără prea mari şanse de eliberare, frumosul, purul, sensibilul într-o proporţie procentuală covârşitoare”.

 

Un artist care filmează şi fotografiază „pentru că retina are nevoie de imagini, de credinţă, de mister, de inedit”

„Puiu Zaharia - scrie prof. dr. Lucian Strochi - se risipeşte generos, realizând şi ilustrate, pliante, afişe, practic tot ce este legat de imagine. A realizat lucrări privind arhitectura sacră din Moldova, ne-a oferit o Bucovina-2000, eternă şi în acelaşi timp pentru mileniul III, a descins în Ţara Oaşului, la Negreşti Oaş, ca într-o descălecare inversă, a filmat Mănăstirea Neamţ - Mănăstirea mănăstirilor şi Mănăstirea Secu - Cetatea sfinţilor; şi iată că acum se adaugă noi şi noi nume, precum Putna, Suceava, Humor, Voroneţ, Dragomirna, Bogdana, Probota, Slatina, Moldoviţa, Suceviţa, Zamca, Părhăuţi, Baia, Pătrăuţi, Râşca, Arbore, Secu, Sihăstria, Pojorâta, Cămârzani, Dorna-Arini, Rădăuţi, Cajvana, Păiseni, Cacica, Ceahlău, Bistriţa, Neamţ, Agapia, Văratec, Horaiţa, Tazlău, Almaş, Pângăraţi, Războieni, Sihla, Vovidenia, Nechit, Petru-Vodă, Piatra-Neamţ, Bisericani, Durău, Brădăţel, Dobru, Roman, Moisei, Prislop, Ieud, Hârlău, Lechinţa, Soroca, Căpriana, Fântâna Albă, Hotin, Cetatea Albă”.

Acest „artist al luminii şi al zborului”, care „nu e nici pilot de încercare, nici Icar, nici demon”, filmează şi fotografiază „pentru că retina are nevoie de imagini, de credinţă, de mister, de inedit”.

Ca urmare a expoziţiei de la Cetatea Hotin, expoziţie care a avut un impact deosebit, autorului acestei impresionante desfăşurări vizuale i s-a solicitat de către administraţia ucraineană să realizeze astfel de imagini aeriene care vizează mai multe obiective istorice de pe teritoriul Ucrainei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Itinerarii spirituale”, la Cetatea Hotin.
 Vizualizări articol: 2136 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
„Itinerarii spirituale”, la Cetatea Hotin5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei