Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iun 2012 - Anul XVII, nr. 148 (5053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Sala „Academician Ion Nistor”, la Muzeul Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Istorie Suceava din cadrul Muzeului Bucovinei a fost amenajată şi introdusă de curând în circuitul de vizitare o sală dedicată istoricului, academicianului şi omului politic bucovinean Ion Nistor.

 

În premieră, un spaţiu dedicat lui Ion Nistor într-o instituţie muzeală

Poate este pretenţios numită „sală”, pentru că este vorba doar de o alveolă în culoarul de trecere dintre două saloane din circuitul de vizitare a secţiei de istorie, o încăpere care, prin amenajarea şi dotarea cu un inventar de obiecte bine alese, reuşeşte să reconstituie interiorul şi atmosfera ultimei locuinţe (din Bucureşti) în care şi-a petrecut Ion Nistor bătrâneţea.

Personalitate complexă a istoriei noastre, Ion I. Nistor (1876, Bivolărie - 1962, Bucureşti), militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi care a hotărât Unirea cu România, profesor la universităţile din Viena şi Cernăuţi, membru al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, rector al universităţii cernăuţene, profesor universitar la Bucureşti, membru al Academiei Române, director al Bibliotecii Academiei Române, fost ministru de stat reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, ministru al Muncii şi, în final, al Cultelor şi Artelor, are acum, în premieră în România, un spaţiu dedicat într-o instituţie muzeală.

 

Destinul unei personalităţi care a marcat profund istoria României

Piesele de mobilier şi o serie de obiecte personale, care au aparţinut celui pe care Nicolae Iorga l-a apreciat, încă din anul 1918, ca fiind „unul din întregitorii Moldovei”, au fost donate muzeului de Oltea I. Nistor - Apostolescu, unicul copil al lui Ion Nistor şi al Virginiei, fiica parohului din Cârlibaba, Gheorghe Pauliucu-Burlă.

Oltea I. Nistor - Apostolescu, care a contribuit cu obiecte, cărţi şi manuscrise la organizarea şi amenajarea de Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (în anul 1993) a Casei memoriale „Ion Nistor” de la Bivolărie (obiectiv aflat astăzi în stare de degradare), şi-a dorit un astfel de spaţiu dedicat memoriei tatălui său.

Chiar dacă acest lucru s-a realizat fără ca ea să mai poată avea satisfacţia împlinirii (Oltea I. Nistor - Apostolescu s-a stins din viaţă la data de 13 iulie 1999), muzeografii suceveni au reuşit să circumscrie într-o încăpere de câţiva metri pătraţi destinul unei personalităţi care a marcat profund istoria României.

 

Repere ale unei biografii încărcate de semnificaţii

Piesele de mobilier restaurate cu grijă (canapea şi fotolii, dulap-vitrină, masă ovală cu picior, scaune) şi cele câteva obiecte personale care i-au aparţinut lui Ion Nistor (de la maşina de scris Remington, la aparatul de radio recuperat din locuinţa sa din Bucureşti - aparat la care, în anii ’50, asculta ştirile de la Londra - şi de la cutia de pălării, la geamantanul cu eticheta “Sighet”) alcătuiesc decorul unui interior care punctează repere ale unei biografii încărcate de semnificaţii.

Câteva fotografii înrămate (Ion Nistor împreună cu MS Regele Carol al II-lea la Cernăuţi, în anul 1938), un samovar (care nu i-a aparţinut, dar care întregeşte atmosfera unui interior cu nostalgii ale unei epoci apuse),

o panoplie cu câteva decoraţii:Steaua României în grad de Mare Ofiţer (pe care Ion Nistor a primit-o în anul 1920), Coroana României în grad de Mare Cruce (1922), Polonia restituta (1923), Ordinul Ferdinand în grad de Mare Cruce (1935) sau Răsplata Muncii pentru Biserică, doar câteva din numeroasele titluri şi decoraţii româneşti şi străine cu care a fost onorat Ion Nistor.

 

Atmosfera unei încăperi de intelectual

Atmosfera unei încăperi de intelectual (cu maşină de scris şi file risipite în jurul ei), a unui intelectual pe care vicisitudinile istorie l-au purtat şi în închisorile comuniste (Ion Nistor a fost ridicat în noaptea de 5/6 mai 1950 şi încarcerat la Sighet).

Rectorul Universităţii din Cernăuţi, care a lăsat în locuinţa sa, refugiindu-se din zona ocupată de sovietici, o bibliotecă de circa 20.000 de volume, are, în ambientul reconstituit al camerei muzeale, doar câteva cărţi.

Pe masa ovală, lângă o cutie de ţigări de foi Ducados, se află „Corespondenţa lui Coronini din Principate - Acte şi Rapoarte din iunie 1854 - martie 1857” şi „Unirea Bucovinei, Studii şi Documente”, lucrări pe care îi apare numele.

Pe un fotoliu, lângă care se află geamantanul cu eticheta „Sighet”, academicianul şi-a lăsat, parcă numai pentru câteva clipe, pălăria.

Pălăria lui de fost demnitar, de profesor universitar şi academician pe care regimul comunist l-a lăsat, la vârsta de 84 de ani, bolnav şi neajutorat, fără pensie (dreptul la pensie i-a fost anulat prin Decizia 8671 din data de 25 septembrie 1959).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sala „Academician Ion Nistor”, la Muzeul Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1329 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Sala „Academician Ion Nistor”, la Muzeul Bucovinei5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei