Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2011 - Anul XVI, nr. 257 (4855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Cronica plastică

Anton Costîn sau împăcarea prin culoare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Galeria de Artă „Ion Irimescu” din municipiul Suceava a avut loc, cu câteva zile în urmă, vernisajul expoziţiei personale de pictură a artistului plastic fălticenean Anton Costîn.

 

Un „colorist remarcabil”, care reuşeşte să surprindă „trăirea interioară a personajelor” portretizate

Expoziţia, care etalează un număr de 70 de lucrări realizate cu vopsele acrylice, aliniază nu mai puţin de 40 de portrete, din care cele mai multe, aşa cum a remarcat la deschidere artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava, sunt „portrete ale cunoştinţelor, rudelor şi colegilor de breaslă”.

Lucrările, realizate toate în acest an, relevă calităţile unui „colorist remarcabil”, care reuşeşte să surprindă „trăirea interioară a personajelor” portretizate.

O expoziţie care, aşa cum a spus pictorul Adrian Bocancea, cel care a prezentat manifestarea, s-ar fi putut numi „Împăcare”, pentru că, prin expunerea portretelor şi a unor scene de vernisaj, Anton Costîn aduce în perimetrul galeriei sucevene figuri de colegi cu care a avut deseori dispute şi cu care relaţiile s-au diluat.

 

Un „pasionat şi talentat portretist”

Vechiul şi constantul prieten Adrian Bocancea, care l-a asistat cu o zi în urmă la panotare şi şi-a asumat la vernisaj rolul de prezentator, a glosat pe tema prieteniei ca „nemaipomenită regulă de viaţă”, circumscriind într-o „concisă carte de vizită” activitatea artistică a lui Anton Costîn, care, „în afluxul unor curente artistice”, aflux provocat de „fluviul postmodernismului”, îşi urmează neabătut „calea liniştită şi aurită”, consolidată pe fundamentul a ceea ce a învăţat temeinic şi serios („desen, compoziţie, armonie, echilibru...”).

Remarcând originalitatea subtemei scenelor de vernisaj, dar apreciind şi studiile de nud („cu ductul liniei care subliniază volumele”) cu care artistul şi-a rotunjit desfăşurarea expoziţională, Adrian Bocancea a conturat profilul de „pasionat şi talentat portretist” al artistului fălticenean.

 

Artistul „surprinde ceea ce au mai intim personajele sale”

Dacă Luiza Barcan scria, cu mai bine de zece ani în urmă, despre un „Autoportret cu ciudă” pe care Anton Costîn l-a interpus între peisaje şi nuduri („o viziune asupra lui însuşi, plină de umorul ce-l caracterizează din plin”), prin seria figurilor de acum, pe care Adrian Bocancea propune să o intitulăm „Împăcare”, artistul (care de data aceasta nu s-a mai autoportretizat) „surprinde ceea ce au mai intim personajele sale”.

În încercarea sa de a se autodepăşi, el îşi mobilizează „gândul, raţiunea şi înţelepciunea” în procesul artistic.

Anton Costîn, care, aşa cum a precizat prof. Constantin Bulboacă „parcă are ceva din duritatea lui Gauguin”, ascunde în spatele acestei „aparenţe de asprime şi duritate” un candid „suflet de visător”.

*

Mărturisind că are un „dar special” de a-şi face vrăjmaşi, Anton Costîn, căruia Adrian Bocancea i-a recunoscut calitatea de „fin analist al figurii umane”, întinde prin această expoziţie o mână prietenească celor cu care a intrat în dispută şi încearcă o împăcare prin culoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anton Costîn sau împăcarea prin culoare.
 Vizualizări articol: 1277 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Anton Costîn sau împăcarea prin culoare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei