Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 31 oct 2011 - Anul XVI, nr. 257 (4855)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Eveniment comemorativ

560 de ani de la asasinarea domnitorului Bogdan al II-lea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria comunei Udeşti şi Societatea Culturală „Ştefan cel Mare” Bucovina au organizat joi, cu prilejul inaugurării Centrului Civic Udeşti, un eveniment comemorativ pentru a marca împlinirea a 560 de ani de la asasinarea, la Reuseni, a voievodului Bogdan al II-lea.

 

Monument închinat voievodului Bogdan al II-lea

Cu prilejul comemorării, a fost dezvelit şi sfinţit monumentul închinat  

lui Bogdan al II-lea, părintele „celui mai mare român”, Ştefan cel Mare şi Sfânt, unicul monument dedicat voievodului a cărui domnie, zbuciumată şi scurtă, de numai doi ani, nu a permis ridicarea unor lăcaşuri de cult în care să-i fie pictat chipul de ctitor.

În lipsa unui portret al lui Bogdan al II-lea, prof. dr. Mugur Andronic, iniţiatorul acestui eveniment comemorativ, a creat şi a propus oficial Consiliului Local al comunei Udeşti şi primarului Săvel Viorel Botezatu (prin Societatea Culturală „Ştefan cel Mare”, al cărei preşedinte este) proiectul unui monument, care reuneşte două elemente simbolice: o coroană şi o spadă.

 

Lansare de carte, conferirea unei diplome de „Cetăţean de onoare” şi program artistic

Iniţiatorul manifestării, dr. Mugur Andronic, a lansat totodată lucrarea intitulată „Bogdan al II-lea, părintele <celui mai mare român>, Ştefan cel Mare şi Sfânt”, carte finanţată de societatea culturală pe care o conduce.

În cadrul manifestărilor udeştene, odată cu sfinţirea monumentului a fost sfinţită şi donaţia cetăţeanului german Dormidont Ciofu, originar din comună, o autospecială pentru formaţia de pompieri, donaţie pentru care i s-a conferit diploma de „Cetăţean de Onoare”.

Sărbătoarea de la Udeşti s-a încheiat cu un program artistic susţinut de elevii şcolii generale, de interpreţii locali, cu participarea corului mixt al parohiei Sf. Dumitru (condus de profesorul Dumitru Iacob) şi a formaţiei de muzică populară „Veselia”.

 

Simbol al demnităţii voievodale

Monumentul de la Udeşti, simbol al demnităţii voievodale, este realizat din beton, marmură şi metal. Aşa cum precizează dr. Mugur Andronic, „coroana face trimitere la partea paşnică a scurtei dar importantei domnii a lui Bogdan al II-lea, iar spada, lungă de cinci metri, se referă la politica de forţă militară a voievodului, mai ales în plan extern, unde s-a remarcat prin victoria din ţinutul Vaslui, de la Crasna, împotriva unei puternice armate regale poloneze, izbândă care a prefaţat celebrele victorii de peste ani ale lui Ştefan cel Mare, de la Vaslui, sau Codrii Cosminului”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 560 de ani de la asasinarea domnitorului Bogdan al II-lea.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
560 de ani de la asasinarea domnitorului Bogdan al II-lea5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei