Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 mai 2011 - Anul XVI, nr. 108 (4706)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Din capătul ţării

Mândrişteanu, Ştefan cel Mare şi Balul Moldovenilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Moldovenii se distrează şi în vremuri de criză. La sfârşitul săptămânii trecute, Timişoara a găzduit cea de-a opta ediţie a Balului Moldovenilor, acţiune caritabilă organizată de Asociaţia „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Ediţia din acest an a adunat peste 250 de reprezentanţi ai comunităţii moldovenilor stabiliţi în Banat. În afara scurtelor intervenţii ale organizatorilor, manifestarea s-a bucurat de prezenţa unor invitaţi de „acasă”. Printre aceştia, maestrul Constantin Mândrişteanu, dar şi alţi interpreţi de muzică populară, printre care Marius Zgâianu şi Loredana Dragu.

Preşedintele Asociaţiei „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Gheorghe Atudoroaie, a ţinut să sublinieze rolul pe care moldovenii îl au în oraşul de pe Bega, mai ales prin manifestările organizate anual.

„De la o vreme a început să se vorbească în Timişoara despre existenţa Asociaţiei <Ştefan cel Mare şi Sfânt>, dar nu oricum, ci cu aprecieri pentru actele de caritate făcute, pentru actele de cultură sub forma lansărilor de carte şi, nu în ultimul rând, pentru balurile anuale şi implicarea noastră în viaţa cetăţii în care trăim”, şi-a autocaracterizat mandatul preşedintele Gheorghe Atudoroaie.

 

„Trandafir de la Moldova”, hitul serii

Potrivit site-ului www.opiniatimisoarei.ro, petrecerea organizată de moldoveni a început cu o precizie nemţească.

Sub titlul „Batuta pi loc şi pingele tocite! Balul moldovenilor din Timişoara a fost încins la maxim de trompeta maestrului Constantin Mândrişteanu”, colegii de la Timişoara au descris şi ce a urmat în cele mai bine de şapte ore de distracţie: „În sunet de trompetă, aproape toată lumea a ieşit la joc. Hitul folcloric naţional <Trandafir de la Moldova>, interpretat de solista Loredana Dragu, a stârnit de-a binelea adrenalina petrecerii, iar <Hai, Catrină, şi ne-arată!> sau <Floare de mălin>, cântată de Marius Zgâianu, rapsod care a câştigat <Discul de aur> în 2010 pentru numărul de CD-uri vândute, au ridicat de la mese şi cele mai timide cupluri de moldoveni”.

La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Toader Apăvăloaie, a dezvăluit ce anume face petrecerea atât de populară.

„Această petrecere este aşteptată un an întreg, de aceea lumea se dezlănţuie. După cum se ştie, moldovenii sunt mari amatori de joc, iar Constantin Mândrişteanu cred că este alegerea perfectă pentru acest gen de reuniuni”, a arătat Toader Apăvăloaie.

 

Tabloul cu chipul domnitorului Ştefan cel Mare nu a avut succes la licitaţie

Scopul caritabil al petrecerii a fost atins la miezul nopţii, când organizatorii au deschis licitaţia pentru opt tablouri pictate de artistul Marius Mateaş.

Cel mai puţin întrebată s-a dovedit pictura care-l înfăţişa pe domnitorul Ştefan cel Mare. Aceasta a fost adjudecată pentru suma de 1.700 de lei, iar comentariile acide ale ziariştilor nu au întârziat să apară. „În percepţia estetică a unora dintre moldovenii cu bani din Banat, stejarii din lunca Timişului pot fi mai <cool> pe peretele din bucătărie decât imaginea domnitorului care a stăpânit Moldova timp de 47 de ani”, au punctat colegii de la site-ul www.opiniatimisoarei.ro

 

Petrecerea s-a încheiat cu „Balada” lui Porumbescu

Petrecerea s-a încheiat spre dimineaţă, iar invitaţii nu au plecat acasă înainte de a asculta „Balada” lui Ciprian Porumbescu în interpretarea lui Constantin Mândrişteanu.

„În fiecare an vin să cânt cu plăcere la Balul Moldovenilor din Timişoara, pentru că ei, parcă, apreciază altfel cântecele de acasă”, a declarat Constantin Mândrişteanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mândrişteanu, Ştefan cel Mare şi Balul Moldovenilor.
 Vizualizări articol: 1371 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mândrişteanu, Ştefan cel Mare şi Balul Moldovenilor5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei