Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 ian 2011 - Anul XVI, nr. 18 (4616)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Biblioteca Bucovinei

O adevărată sărbătoare a limbii române

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” Suceava a avut loc vineri o adevărată sărbătoare a limbii române.

Lansarea volumelor „Gramatica de bază a limbii române”, „101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create”, „101 cuvinte argotice” şi „Eşti cool şi dacă vorbeşti corect” s-a desfăşurat în prezenţa unor oaspeţi de seamă („cum nu adeseori ne este dat să avem printre noi”, aşa cum a remarcat directorul instituţiei de carte sucevene, dr. Gheorghe-Gabriel Cărăbuş), acad. Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române şi directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, şi cercetătorul principal dr. Marina Rădulescu Sala.

 

O lucrare care „va sta la baza viitoarelor programe şi manuale care vor fi elaborate”

În faţa unui public alcătuit cu precădere din cadre didactice din învăţământul superior şi mediu şi reprezentanţi ai unor instituţii culturale, acad. Marius Sala a motivat apariţia colecţiei de carte „Viaţa cuvintelor”, de la Editura Humanitas, colecţie menită să slujească limba română în permanenta sa evoluţie.

Subliniind tradiţia marilor lucrări colective elaborate de Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” de sub egida Academiei Române, acad. Marius Sala a deschis calea prezentării unei scrieri de mare importanţă didactică, „Gramatica de bază a limbii române”, lucrare despre care cercetătorul principal dr. Marina Rădulescu-Sala (pentru că, aşa cum a spus  glumeţ acad. Marius Sala, „eu nu mă pricep la gramatică”) a precizat că asigură un echilibru între tradiţie şi ultimele tendinţe din cercetare, o lucrare care „va sta la baza viitoarelor programe şi manuale care vor fi elaborate”.

 

„O descindere din teoria abstractă a gramaticii în agora”

O carte pe care prof. univ. dr. Rodica Nagy, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a apreciat-o ca fiind „necesară” şi „aşteptată de cei care studiază limba română”, lucrare care constituie „o descindere din teoria abstractă a gramaticii în agora”, care face accesibilă „Gramatica” monumentală publicată în anul 2005.

Prof. univ. dr. Sanda - Maria Ardeleanu (care a mărturisit că şi-ar fi dorit ca acest eveniment să fi avut loc cu câteva zile în urmă, când s-a sărbătorit Ziua Culturii Naţionale) a prezentat cartea „cu titlul provocator” „Eşti cool şi dacă vorbeşti corect” (realizată de un colectiv de cercetători de la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”) „o carte ghid”, „un instrument de lucru pentru toţi vorbitorii de limba română”.

 

„Îmi place să imit vorbirea şi scrierea oamenilor”

Dacă asist. drd. Ioana-Crina Coroi a prezentat cartea „101 cuvinte argotice” (Editura Humanitas, Bucureşti 2010) a prof. univ. Rodica Zafiu, lucrare care „propune un demers al interpretării şi al funcţiilor cuvintelor de argou”, acad. Marius Sala, autorul volumului „101 cuvinte moştenite, împrumutate şi create” (Editura Humanitas, Bucureşti 2010), a vorbit mai puţin despre cartea sa, oferind în schimb publicului participant momente aparte în care i-a imitat („îmi place să imit vorbirea şi scrierea oamenilor”, a mărturisit el) pe Iorgu Iordan („tatăl meu spiritual”) şi pe Mihail Sadoveanu.

O sărbătoare a limbii române la finalul căreia s-au putut obţine autografe de la acad. Marius Sala, vicepreşedintele Academiei Române.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O adevărată sărbătoare a limbii române.
 Vizualizări articol: 1503 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
O adevărată sărbătoare a limbii române3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nota trimis de
(24 ian 2011, 13:28:42
(la ora asta) - exista un sg articol cu vizualizari mai putine decat acesta.
Asta probabil pentru ca: "d ke fratee, tu krezi k yo am timp sa kitesc akuma despre gramatik nu shy ajea m freak ajtia la jcoala toata ziua ku asta..."

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei