Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 aug 2010 - Anul XV, nr. 195 (4486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Ilustrate

Europa, în imagini de la începutul secolului XX

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera” deţine, în „Fondul Bucovina”, în Colecţia „Erast Tarangul”, peste 300 de ilustrate, de la începutul sec. XX şi din perioada interbelică, din câteva ţări europene.

 

Peste 300 de vederi, alb-negru sau sepia

Deşi nu există consemnări cu privire la această colecţie (cine şi când a făcut donaţia, un proces-verbal, o listă a ilustratelor...) semnătura „E. Tarangul” apare pe verso pe fiecare dintre cele peste 300 de vederi, alb-negru sau sepia, cu doar câteva excepţii color.

Ilustratele din Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Muntenegru, Norvegia, Suedia... prezintă imagini care, chiar dacă nu conţin nici o informaţie cu privire la dată, sunt din primele decenii ale sec. XX.

Prin grija unui bibliotecar, vederile au fost grupate pe ţări şi oraşe şi au fost numerotate şi marcate cu ştampila bibliotecii.

 

Ilustrate neutilizate în corespondenţă, cu adnotări care aduc un plus de informaţie

Toate ilustratele sunt necirculate (neutilizate în corespondenţă şi deci nefrancate), fiind, în mod cert, achiziţionate pentru colecţie.

Unele dintre ele conţin adnotări care aduc un plus de informaţie. Astfel, pe o vedere din Bordeaux, care prezintă Catedrala şi Turnul Pey-Berland, Erast Tarangul scrie mărunt cu creionul „Chiar înapoia bisericii aceştia (catedrala) locuesc eu. Este facultatea şi căminul”, iar pe o ilustrată din Heidelberg au fost aşternute următoarele rânduri: „Până după primul război mondial, rectorul universităţii avea dreptul să pedepsească studenţii pentru faptele de indisciplină până la şapte zile carcer. La Heidelberg pedeapsa era executată într-un carcer alcătuit din trei camere, care corespundeau între ele din clădirea universităţii. Studenţii încarceraţi desenau caricaturi, scriau catrene sau se semnau pe pereţi”.

 

Ilustrate de mare interes pentru istorici

Pe două vederi din Danemarca, pe care apare Castelul Kronborg, se face nota explicativă „Castelul în care se desfăşoară drama Hamlet de Shakespeare”, iar una dintre ilustratele din Cetinje (Muntenegru), cu siguranţă de mare interes pentru istorici, prezintă familia princiară cu adnotarea „Principele Nichita, ultimul domnitor al principatului independent Montenegro, cu soţia sa şi numeroasa sa familie”.

Pe patru cărţi poştale ilustrate poate fi văzut Nistrul, la Zaleszczyki, şi, conform notei colecţionarului, „Podul care lega România de Polonia”.

 

Imagini-document

Ilustratele prezintă imagini-document din mai multe oraşe din Franţa, Italia (cu pliantul color al Vezuviului şi „traseul trenului cu roată dinţată şi al funicularului până la crater”), Germania (Hamburg - cu Parcul Zoologic „Carol Hagenbeck”, Leipzig, Magdeburg...), Norvegia (fiordurile Nord şi Geiranger, cu scene cu reni şi eschimoşi).

Colecţia „Erast Tarangul” conţine şi câteva ilustrate care nu se circumscriu continentului european. Sunt tot vederi care nu au intrat în circuitul poştal, din Japonia, primite pentru colecţie de la Nabuco Amagawa, profesor suplinitor la Universitatea Waseda, cu care, aşa cum aflăm din nota colecţionarului, „am studiat în seminarul prof. Leon Duguit”.

 

Erast Tarangul

Erast Tarangul (1870-1938) este unul din cei 18 copii ai arhipresviterului staurofor Constantin Tarangul (1824-1910) - înnobilat în anul 1908, la jubileul de 60 de ani a Împăratului Franz Joseph, ca Edler von Valea Utsei - şi ai Mariei, născ. Turcan (1835-1922).

Erast s-a născut la Volovăţ, a absolvit liceul la Rădăuţi şi a urmat studii juridice la Viena, susţinându-şi doctoratul la Cernăuţi. A funcţionat ca practicant la Guvernul Ţării (Bucovina) din Cernăuţi şi a fost translator pentru limba română pe lângă Consiliul de Miniştri din Viena. În anul 1905 a fost numit prefect al Districtului Suceava, iar în 1912 a fost avansat la rangul de consilier guvernial. După 1918 a fost subsecretar de stat pentru finanţe în Guvernul provizoriu al Bucovinei prezidat de Iancu Flondor. A fost senator de Suceava şi Siret şi a activat în această calitate până în anul 1921. A fost căsătorit cu Victoria Voitchi, fiica profesorului de Teologie morală de la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, şi au avut trei copii. A decedat la data de 6 mai 1938, la Cernăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Europa, în imagini de la începutul secolului XX.
 Vizualizări articol: 1637 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Europa, în imagini de la începutul secolului XX5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei