Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mai 2009 - Anul XIV, nr. 110 (4096)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pagini de restituire spirituală

„Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Arheologul sucevean Bogdan Petru Niculică, muzeograf şi expert patrimonial cultural mobil în cadrul Complexului Muzeal Bucovina, a scos de sub tipar, după cca. trei ani de documentare, o lucrare care sintetizează în premieră începuturile şi organizarea arheologiei din Bucovina.

Lucrarea, intitulată „Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română”, tipărită în seria patrimoniu.sv (iniţiată şi sprijinită financiar de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava) este structurată pe trei capitole şi, deşi vizează perimetrul bucovinean, abordează sincron fenomenul arheologic din întreg spaţiul românesc, cu racordurile şi colaborările care s-au conturat între pasionaţii şi cercetătorii în domeniu.

 

De la perioada de pionierat, la constituirea Societăţii arheologice române din Bucovina

Pornind de la perioada de pionierat („marcată de un firesc şi inevitabil amatorism”) şi subliniind importanţa dispoziţiei emise în anul 1828 de autorităţile imperiale habsburgice (care cuprindea precizări clare cu privire la patrimoniul istoric, arheologic şi numismatic), remarcând rolul Comisiei centrale pentru artă şi monumente istorice de la Viena (înfiinţată în anul 1856) şi constituirea primelor societăţi şi instituţii muzeale din Bucovina (Societatea Muzeului Siret, Muzeul Ţării Bucovinei din Cernăuţi, Muzeul Orăşenesc Suceava), accentuând asupra rolului şi activităţii Societăţii arheologice române din Bucovina (12 iunie 1886), autorul rememorează nume, fapte şi descoperiri arheologice din acea vreme.

 

În sanctuarul arheologiei bucovinene

Sunt reuniţi, sub aceeaşi aură a pasiunii pentru trecut, amatori şi profesionişti, de la căpitanul Josef von Gutter, preoţii Iraclie Porumbescu, Dimitrie Dan şi Simion Florea Marian, apoi Karl A. Romstorfer, Franz cav. Des Loges şi Joseph Fleischer, până la Josef Syombathy (custodele colecţiei de antichităţi de la Naturhistorische Hofmuseum din Viena, care a venit în Bucovina pentru prospecţiuni şi recunoaşteri de teren) şi Dionisie Olinescu.

Volumul, care cuprinde o serie de fotografii şi documente în facsimil, reproduce in integrum textul arheologului bucovinean Dionisie Olinescu intitulat „Charta archeologică a Bucovinei”, având în anexă şi reprezentarea cartografică.

„Pagini de restituire spirituală - aşa cum scrie conf. univ. dr. Dumitru D. Boghian în textul introductiv intitulat „Lumini din trecut” - care invită cititorul să pătrundă în sanctuarul arheologiei bucovinene”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română”.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
„Din istoricul preocupărilor arheologice în Bucovina. Societatea Arheologică Română”4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei