Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 feb 2009 - Anul XIV, nr. 43 (4029)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9748 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5777 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Ziua Internaţională a Limbii Materne

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sediul recent renovat al Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) - Ţinutul Bucovina din municipiul Suceava a fost sâmbătă, începând cu orele dimineţii şi până la prânz, animat de cântecele şi dansurile specifice etniei ucrainene.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava şi UUR - Ţinutul Bucovina au organizat, cu sprijinul Consulatului General al Ucrainei la Suceava, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Limbii Materne, un concurs de cântece şi dansuri, care a antrenat un număr de 75 de copii şi 25 de cadre didactice de la şcolile cu clase de predare în limba ucraineană de pe întreg teritoriul judeţului.

 

Proiect educativ cu caracter judeţean

Ziua Internaţională a Limbii Materne, proclamată de Conferinţa Generală UNESCO în anul 1999 şi celebrată în ziua de 21 februarie, promovează cunoştinţele şi utilizarea limbilor materne în lume, în mod special pe cele ale grupurilor minoritare.

Aşa cum am aflat de la prof. Lucia Mihoc, inspector şcolar pentru limba maternă din cadrul IŞJ Suceava, concursul organizat cu acest prilej se circumscrie unui proiect educativ care are deocamdată caracter judeţean, dar există intenţia de a-l extinde la nivel interjudeţean şi chiar naţional.

De fapt, un prim pas în această extensie s-a şi făcut sâmbătă prin participarea la concurs a elevilor de la şcoala din Rogojeşti, judeţul Botoşani.

 

Inaugurarea sediului renovat al UUR - Ţinutul Bucovina Suceava

Sărbătoarea a coincis cu momentul inaugurării sediului renovat şi modernizat al UUR - Ţinutul Bucovina din municipiul Suceava.

Aşa cum ne-a spus preşedintele Ioan Bodnar, sediul dispune acum de o sală de festivităţi şi de o bibliotecă dotată cu circa 5.000 de volume (bibliotecă cu un fond de carte alcătuit atât din donaţii, este vorba de circa 1.500 de volume, care au aparţinut regretatului poet Ion Negriuc, şi peste 1.000 de titluri, cu precădere literatură clasică în limba rusă, donate de colecţionarul sucevean Sergiu Ganea, cât şi din volume editate de UUR, sau oferite de Ambasada şi Consulatul Ucrainei în România), dar şi de un hol amenajat cu spaţii de prezentare (vitrine verticale din sticlă) pentru expunere de carte, piese etnografice, medalistică şi numismatică.

Sediul are totodată şi o mini-galerie de artă având în patrimoniu o pinacotecă constituită din lucrările realizate în cele trei ediţii ale taberei de creaţie plastică „Bucovina - trecut, prezent şi viitor”.

 

Diplome şi cărţi pentru concurenţi

Copiii, nerăbdători, îmbrăcaţi în costume populare, aşteptau să înceapă concursul, aşa că, după salutul şi încurajările adresate de Excelenţa Sa Yuriy Vebitskiy, consulul general al Ucrainei la Suceava, de prof. Serafima Crihan, metodist şi autor de manuale şcolare din Ucraina, şi de prof. Ioan Bodnar, preşedintele UUR - Ţinutul Bucovina, au urcat pe scenă primii concurenţi, elevi de etnie ucraineană de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.

Acestora le-au urmat copiii de la şcolile din Bălcăuţi, Milişăuţi, Şerbăuţi, Negostina, Văşcăuţi (cu cei mai mici concurenţi, de la grădiniţă), Călineşti Cuparencu şi Călineşti Enache, Paltinu, precum şi cei de la Rogojeşti-Botoşani.

Preşedintele juriului a fost prof. Ioan Chideşciuc, directorul şcolii din Negostina.

Toţi copiii au primit la final, odată cu diplomele de participare, cărţi în limba ucraineană din partea UUR-Ţinutul Bucovina.

 

Abecedare pentru limba maternă ucraineană

Cu o zi înainte de concurs reprezentanţii organizatorilor s-au întâlnit cu profesorii, învăţătorii şi elevii de la şcolile cu clase de predare în limba ucraineană din Siret, Negostina şi Bălcăuţi.

Prof. Serafima Crihan, metodist şi autor de manuale şcolare din Ucraina, a participat la aceste întâlniri la care s-au discutat probleme legate de predarea limbii materne, de elaborarea de manuale şcolare, de participarea la olimpiade, concursuri şi tabere, dar şi de recunoaşterea certificatelor şi diplomelor de absolvire de o parte şi de cealaltă a frontierei dintre România şi Ucraina.

Copiii au susţinut programe artistice şi au primit din partea Consulatului General al Ucrainei la Suceava abecedare pentru limba maternă ucraineană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Internaţională a Limbii Materne.
 Vizualizări articol: 1577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Ziua Internaţională a Limbii Materne4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei