Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 nov 2024 - Anul XXIX, nr. 258 (8787)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9773 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7033 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi și să nu crezi!

Hai la ghebe!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Până om ajunge să cerem în tigaie opintici bio (că mult nu mai este!), să ne bucurăm de pâraiele de ghebe ce au năpădit de vreo trei-patru săptămâni pădurile moldave. Toamna trecută le-am tot căutat făr-de noroc prin nordul  Bucovinei, așa că anul ăsta am luat-o mai către sud, că de schimbi locul, schimbi norocul. N-ar fi fost nevoie de cartografierea altor spații ciupercicole, fiindcă 2024 s-a arătat a fi nu numai an de generoase înfruntări electorale, ci și potop general de ghebe – în amândouă împrejurările trebuind numaidecât întărită atenția la exemplarele veninoase.

Culeg bureți încă din copilărie: cum taică-meu, ceferist fiind, avea liber la trenuri, o luam de sus, de la Cârlibaba, și, într-un sezon, „periam” până-n Codrii Pașcanilor. Ei bine, de atunci și până acum, la senectute, n-am avut parte, har Domnului, de cea mai măruntă neplăcere prilejuită de vreo ciupercă răuvoitoare oploșită în traistă. Acum, aflu mereu din gazete despre asemenea neplăcute împrejurări. Cele mărunte și mărunte se rezolvă local, rămânând doar spaimele, dar când e cazul de grave, mai toate ajung la Spitalul „Parhon”, fiindcă în toată țara sunt doar două centre de dializă hepatică, unul la Fundeni și altul la Iași.

Apar mereu accidente și dacă în 300 de ciuperci s-a ascuns una singură păcătoasă, e de-ajuns! Situația aproape că se rezolva de la sine dacă se adopta în Parlament legea idioată ce îngăduia românului să străbată pădurea doar călcând pe potecile marcate turistic (cam 1% din cărările patriei). Adică, se dădea foc la casă spre scăparea de pureci, ghebele urmând să-și dea duhul liniștite, de moarte bună, neatinse de vederea românul cândva „frate cu codrul”! Toate ca toate, dar marea chestiune rămâne: cum evităm pseudo-gheba ucigașă? „Armullaria Mellea”, ciuperca adică, este o ființă delicată, aproape transparentă, totuși bine constituită anatomic și foarte greu de confundat: trebuie să fii total nepriceput – caz în care, simplu, nu trebuie să te amesteci. Pot produce confuzii și cunoscătorilor, deși-i greu de crezut, ciupercile foarte tinere, încă neformate până la capăt – la fel de simplu, nu le pui în coș.

În alte țări s-a vorbit despre „chemarea irezistibilă a pădurii după episodul Covid” (Elveția) și s-au înființat asociații care organizează cursuri de cinci zile pentru căutătorii de ciuperci: „Am văzut mulți oameni care nu știau absolut nimic despre ciupercile pe care le culegeau” – spunea cu uimire șeful unei astfel de asociații din Montreux. Mă-ntreb câți dintre sutele de culegători care, săptămâna trecută, au blocat pur și simplu drumurile pădurii Dobrovăț, de ziceai că s-a mutat acolo aglomerația de la Sfânta Parascheva, știu ceva despre Armillaria mella, darămite despre simularele (ca aspect) Lateritium ori Marginata, otrăvitoare și, cine știe, poate aflate prin zonă. Nici cu tăbârcirea la mașină a sacilor de ghebe nu-i chiar în regulă, ciupercile sunt garante ale ecosistemului forestier, au locul lor în ordinea firii și recoltarea exagerată dăunează codrului. În cantonul elvețian Vaud, luna iulie este instituită drept „pauză a naturii”, cu interzicerea generală a culesului, iar în rest, cantitatea maximă de ciuperci recoltate nu poate trece de 2 kg pe zi (parcă văd cum s-ar contesta la noi: „ăștia ne iau până și bureții!”). Anul ăsta, îmbolnăvirile atribuite (ilicit) opinticilor par că-s mai dese ca oricând – explicabil, câtă vreme și cifra recoltărilor depășește mult obișnuitul. Prima măsură: ghebele sunt interzise în piețe. Poate pătrunde cu astfel de marfă doar cei care dețin patalamaua că au o ciupercărie înregistrată sanitar-veterinar. Or fi vreo unul, poate, prin zonele de munte, dar nu și-n Moldova de mijloc. Iar dacă mai marii piețelor al dori să verifice marfa adusă la tarabă, n-ar avea cu ce s-o facă, fiindcă lipsesc aparatele care să măsoare ghebelor nivelul de nitriți și nitrați. Și dac-ar fi, cum să le măsori fir cu fir, fiindcă și unul singur „defect” e de-ajuns?

Excluși din comerțul stradal organizat, sacii cu opintici ajung să fie ofertați „la negru” prin felurite cotloane insalubre, ceea ce adaugă încă un motiv să-i tratam cel puțin cu îndoială. Și nu-i păcat că un dar atât de generos oferit din ceruri, combinație de vitamine, oligoelemente, fibre, minerale utile și aminoacizi esențiali, să-l primim cu dușmănie parcă? Nu-s ghebele devină pentru accidentele nefericite, ci taman omul neștiutor ori neglijent. Am prieteni care, deși văd zilnic sumedenie de accidente, tot urcă în fiecare dimineață în mașină, dar să n-audă de ghebe despre care „s-ar spune că…” S-ar trebui să ne bucurăm de ghebe cât și câte mai sunt, nu de alta, dar acuș-acuș o să auzim și despre „opintici bio”! Hai la ghebe!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hai la ghebe!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Hai la ghebe!5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei