Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 nov 2015 - Anul XX, nr. 266 (6078)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Credeţi ce vreţi!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu-s adeptul teoriilor conspiraţioniste şi n-am să dau niciodată crezare celor ce susţin, de pildă, că aselenizarea a fost filmată într-un studio tv. Dar nici nu pot să trec cu vederea semnalările presei internaţionale, care contestă tot mai argumentat şi mai agresiv teorii oficiale, începând cu asasinul unic de la Dallas şi terminând cu prăbuşirea turnurilor gemene. Iar în astfel de cazuri nu încape atitudinea blajin-împăciuitoare „dom’le, poate o fi şi ceva adevărat!”: aici e ori, ori: teoria se acceptă în totalitate sau se respinge în întregime.

Locul întâi în clasamentul suspiciunilor îl ocupă lovirea Pentagonului şi a turnurilor de la New York (11 septembrie 2001), considerată pretext american pentru atacarea Afganistanului şi Irakului. Serviciile secrete ar fi ştiut de iminenţa atacului, ba chiar s-au străduit să-i amplifice efectele – dacă nu cumva ele ar fi şi inspirat, şi organizat teribila dramă! În fiecare dintre noi se ascunde un detectiv mititel, dornic să se implice în dezlegarea enigmelor veacului: dacă nu să le rezolve, barem să încerce a le înţelege până la capăt. Cireaşa de pe tort a pus-o recenta teorie a hologramei, care, de altfel, a şi determinat revenirea noastră strict gazetărească pe tărâmul supoziţiilor fantasmagorice. Hai, că-i prea de tot! Cică n-a fost nici un atentat, ci doar o reuşită proiecţie holografică, după o tehnică utilizată curent în armata americană. Exploziile da, ar fi fost reale şi provocate din înăuntrul turnurilor. Avioanele însă, erau proiectate ca la cinema, cu tehnologie 3D! Pe cer! Autorul teoriei, americanul Stefan Grossman, aduce câteva argumente, şi de luat în seamă, şi discutabile.

Mult mai demne de interes mi se par două întrebări elementare: de ce presupuşii terorişti nu apar pe listele de pasageri ale respectivelor zboruri şi nici pe înregistrările video din aeroport. Nu s-a ostenit nimeni să ofere o explicaţie cât de cât plauzibilă, clasând întrebările la capitolul „necunoscute” şi-atât. La supoziţii, au apărut alte teorii, una mai ciudată decât cealaltă: avioanele erau fără pasageri şi teleghidate, iar călătorilor îmbarcaţi la plecare, conform listelor şi mărturiilor video, li s-a schimbat ulterior identitatea... ce scenariu fantastic! Dacă loveau înaltele construcţii, avioanele n-ar fi avut cum să treacă prin structura de metal şi beton, iar flacăra exploziei, roşie, avea culoarea napalmului, nu cea a kerosenului (galbenă). Din nou par mai demne de interes nedumeririle ţinând de logica elementară: cum s-a putut vorbi zeci de minute la telefonul mobil din avion, câtă vreme în zona şi la altitudinea aceea nu exista semnal? Şi, mai ales, cum se face că, deşi atât pasagerii din avion, cât şi cei aflaţi în etajele superioare ale turnurilor au fost pur şi simplu vaporizaţi, nerămânând din ei nici o urmă, paşaportul teroristului Al Suqami a fost găsit intact într-un morman de moloz la baza turnului? Cum de s-a salvat inexplicabil exact documentul necesar pentru identificarea atacatorilor şi nici un altul? De ce a căzut, la opt ore după atac, cel de al treilea turn, pe care nu l-a lovit nimeni? Nu cumva făcea parte din scenariu şi a fost ratat în momentele tragediei? Specialiştii susţin că arderea combustibilului de avion (kerosen) n-are cum provoca topirea oţelului din structurile turnurilor şi că mai plauzibilă ar fi implozia controlată.

În cazul exploziei de la Pentagon apar alte nedumeriri: spărtura are 22 de metri lăţime, iar un Boeing, 38. Şi cum de s-a nimerit să fie lovită exact porţiunea de clădire în care nu se afla nimeni, fiind închisă pentru renovare? Cum suna un titlu de emisiune: „întrebări la care s-a răspuns, întrebări la care nu s-a răspuns încă”... Se va răspunde cândva? Cea mai de luat în seamă mi se pare chestiunea absenţei din WTC a celor 4.000 de salariaţi evrei în ziua atacului. Cică ar fi primit cu toţii un SMS care îi soma să rămână acasă – fapt, totuşi, verificabil, dar n-am găsit nici o relatare despre investigaţii în computerele salvaţilor. A aflat Mossadul de iminenţa atacului, a fost de conivenţă cu americanii? Evreii s-au bucurat de protecţia serviciilor naţionale de informaţii, iar cetăţenii americani au fost lăsaţi doar în grija Domnului?

Sherlock Holmes şi-ar începe investigaţiile taman din acest punct: nu s-au învoit de la serviciu în fatidica zi câteva zeci ori câteva sute de salariaţi, ci 4.000! Şi ultima bombă, de astă dată de presă: jocul speculaţiilor financiare (proprietarul turnurilor, Silverstein, se asigurase cu puţină vreme înaintea atacului) indică strania posibilitate ca şi din mecanismul tranzacţionării de acţiuni în preajma zilei de 11 septembrie, şi din afacerea cu asigurările, să fi câştigat multe milioane de dolari taman... atacatorii, indiferent cine-s cei care au doborât turnurile! Deţii o informaţie unică? Dacă ştii cum s-o speculezi, în munţi de aur o transformi! 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credeţi ce vreţi!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Credeţi ce vreţi!4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rulade studențești Se pot pregăti rapid din ingrediente la îndemână prin orice cameră de cămin, necesită efort minim și se pot savura la orice oră, pentru că sunt delicate și ușoare.Avem nevoie de:12 felii de pâine albă (preferabil din cea ambalată... Citeşte