Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 228 (7840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Despre ce sunt Alcoolicii Anonimi

Până acum am tot vorbit despre dependență, mod de instalare, efecte, recuperare, dar nu am spus nimic despre ce sunt în fapt Alcoolicii Anonimi. Definiția corectă și completă este dată în Preambul, care în mod normal se citește la fiecare întâlnire. Cum persoanele cu care, probabil, veți discuta nu au nici cea mai mică noțiune despre AA este bine să le spuneți câte ceva din ”principiile noastre”.

Alcoolicii Anonimi sunt cea mai eficientă asociație din domeniul tratării alcoolismului, prin abstinență, din toată lumea. Doi alcoolici cronici au fondat AA-ul în 1935 ca mod de a-și menține abstinența. Ei și-au dat seama că puteau să stea abstinenți numai ajutându-i pe alții, astfel au format primele ”grupuri de sprijin”. La puțin timp după ce au început întâlnirile au apărut PAȘII.

Cei 12 Pași reflectă, pur și simplu, modul în care primii membri AA au descoperit abstinența.

Deși AA-ul nu este un program de tratament medical al adicțiilor, el oferă un ”program de recuperare” așa cum este descris în cartea Alcoolicii Anonimi (Cartea Mare) și oferă un set de principii spirituale, așa cum sunt exprimați în cei 12 Pași. Prin aplicarea lor persoana dependentă reușește să-și păstreze abstinența. AA-ul are câteva principii de bază în recunoașterea și tratarea dependenței, considerând chiar de la început că dependența este o boală însoțită de o varietate de consecințe biologice, psihologice, sociale și spirituale și recuperarea din alcoolism implică abordarea acestor consecințe. Aceasta înseamnă că alcoolismul este o boală și nu un viciu.

În cartea Alcoolicii Anonimi boala este descrisă ca fiind o ”alergie fizică cuplată cu o obsesie mentală”, o boală progresivă care poate fi stopată, dar nu vindecată. Abstinența pe toată durata vieții este necesară recuperării.

AA-ul ne arată că prețul pe care îl plătește dependentul este ”preluarea totală a persoanei de către drogul alcool”, ajungându-se la un sentiment de goliciune, de înstrăinare, de izolare, de pierdere a valorii umane și a scopului în viață. Din perspectiva AA-ului aceste experiențe, aceste pierderi, aceste deficiențe umane pot fi recuperate numai printr-o abordare spirituală, așa cum se precizează în cei 12 Pași.

De reținut că nicio schimbare marcantă nu e posibilă până ce persoana nu admite că este pe marginea prăpastiei și că are nevoie de ajutor pentru a se schimba, că ajutorul poate veni numai de la Dumnezeu, sau o Putere Superioară așa cum o înțelege el. Deși acest termen de Putere Superioară de multe ori este înțeles greșit de mulți dintre cei ce citesc literatură AA.

Intenția AA-ului este de a spune că abstinența e posibilă pentru alcoolic, dar că trebuie să avem o relație mai bună cu Dumnezeu pentru a ne putea depăși slăbiciunile umane. Ideea este că pentru reușita unui program de recuperare avem nevoie de o îmbunătățire a relațiilor cu El. Un om poate fi preot, și totuși alcoolic, pentru că și-a pierdut relația cu Dumnezeu. Pentru îmbunătățirea acestei relații este necesar inventarul greșelilor și confesiunea.

Recuperarea este posibilă numai dacă alcoolicul este sincer față de el și față de ceilalți în legătură cu dificultățile trecutului și prezentului, cât și repararea acestora, atât cât se mai poate repara.

Una dintre cele mai importante componente de recuperare este participarea la ședințele grupului AA unde se abordează parcurgerea celor 12 Pași. La începuturile AA-ului o ședință pe săptămână era considerată suficientă. Astăzi oamenii preferă să participe mai des (chiar în fiecare zi). Nu există nici o recomandare oficială. Unora le place aspectul social al întâlnirilor, deci se duc mai des, alții participă o vreme apoi nu mai vin și recad.

Alcoolicii Anonimi nu sprijină și nu contestă nici o cauză exterioară AA-ului. Nu este o asociație antialcool și nu se implică în dezbateri legate de ”ar trebui sau nu, ca alți oameni să consume alcool”. Membrii AA știu un singur lucru, că pentru ei nu este bine să bea nici o picătură de alcool. Programul AA poate merge mână în mână cu programul de tratament medical. În aceeași ordine de idei AA-ul se menține neutru față de problemele specifice legate de Dumnezeu și de Biserică, AA-ul este deschis tuturor alcoolicilor indiferent de religia lor. Mulți alcoolici încep să participe la slujbele religioase după ce devin abstinenți.

Orice om poate dobândi boala alcoolismului, indiferent de starea socială, pregătire, profesie, funcție, băutura are același impact nefavorabil pentru toți cei predispuși alcoolismului și care beau.

AA-ul nu se potrivește oricui și nici nu încearcă să răspundă nevoilor tuturor. Există oameni care dintr-un motiv sau altul nu acceptă abordarea spirituală, iar AA-ul nu se pronunță în acest sens, este problema lor. Un mod simplu de a descrie această situație este zicala:”AA-ul nu este pentru cei care au nevoie de el, ci pentru cei care îl vor și îl cată”. Grupul AA ”Speranța” Suceava vă așteaptă, telefonați la: 0746005458 ; 0743419931 sau E-maill: speraasv@yahoo.com

C. Sv.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Despre ce sunt Alcoolicii Anonimi.
 Vizualizări articol: 1042 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Despre ce sunt Alcoolicii Anonimi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei