Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 94 (5301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Pământul - sfera vieţii

 

Motto: "Nu vom fi niciodată destul de recunoscători faţă de pământul care ne-a dat totul." (Constantin Brâncuşi)

 

Ziua de 22 aprilie? Majoritatea oamenilor o percep ca pe o zi oarecare, însă pentru noi, iubitorii de natură, ea reprezintă un omagiu adresat mediului înconjurător. În fiecare an, în ziua de 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, ziua când s-a născut mişcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mişcare s-a născut în SUA, într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată faţă de mediu...

Natura, una dintre ultimele şanse ale omului de a regăsi pierdutele adieri ale începutului, este ca un gheţar plutitor care mai mult ascunde decât arată. Umbra ei se confundă cu a ta. Paşii ei calcă pe urmele tale. Nu te lasă să cazi în eternitatea uitării. Ea te conduce doar în abisul cunoaşterii, adică în lumea ei. Pentru mine, natura este avatarul sufletului. Într-o lume neînţeleasă, ea este refugiul perfect. Alerg spre ea, o cuprind, o sorb şi nu mă mai satur... E parte din mine, dar încă nu o simt... Îmi înţelege glasul, îi ascult paşii... Mă poartă, mă duce, mă cuprinde... Mă mistuie, mă iubeşte, mă guvernează... Totul e o poezie...

Pământul se reflectă în noi aşa cum şi noi ne reflectăm în el. Omul, adânc înrădăcinat în realitate derizorie, nu realizează rolul său în imensitatea diluată, uitând ceea ce avem cu toţii de făcut: să rescriem cu paşii noştri uriaşa nevoie de verde. Pendulând întotdeauna între cele două identităţi, între a fi sau a nu fi, în încercare de a regăsi dimensiunea pierdută, transfigurăm natura într-o lume care geme de asasini care au dat uitării nevoia de redefinire prin prisma luminii albe, purificatoare. Timpul, deşi este un copil care se joacă, încearcă să şteargă vârsta amintirilor îmbibate cu praful inocenţei, dar nu şi valoarea lor, de aceea primele vorbe ale doamnei profesoare, "Iubind verdele, iubim viaţa!", au rămas în sufletul meu ca o literă care tapeta coperta inimii. Omul este o coincidenţă a naturii. Coincidenţa este o continuare a logicii. Baza logicii o găsim în nevoia de a critica, de a analiza, dar şi de a ajuta.

Călătoria în lumea presărată de petale însângerate, deşeurile, pe care vântul tot mai puternic le răspândeşte, ne-a determinat pe noi, copiii de hârtie, să scriem încă o pagină din eseul lumii mici prin activităţi ce ne-au transpus într-o poveste privită până atunci doar prin geamul transparent al visării. O incursiune în necunoscut a fost clipa ondulată când ne-am propus să mergem în pădure pentru a o cerceta cu mai mare atenţie prin intermediul celor cinci simţuri. Desigur că, în permanenţă, noi am folosit văzul, auzul, mirosul, gustul, pipăitul. Dar în ce măsură conştientizăm acest lucru? Mai întâi ne-am organizat pe grupe. Pentru că era greu doar să "vezi" pădurea fără s-o şi "auzi", am decis ca fiecare echipă să aibă aceeaşi sarcină, dar să lucreze fiecare independent, iar la urmă să aflăm cine a transpus pe o frunză de smarald cele mai lichide mistere ale pădurii. Am cules flori, am cunoscut leurda, am văzut broscuţele roşii de pădure, fluturi, bondari... am „măsurat" copacii... N-am putut respira ecoul, foşnetul frunzelor, adierea vântului, zumzetul albinelor, sunetul crengilor rupte sub paşii noştri, cântecele păsărelelor, deşi am încercat.

În acel moment sustras cunoaşterii omului, am spus că ceea ce am văzut nu putea fi decât copia palidă a unui original care ne-a determinat să căutăm întrebări, să cerem răspunsuri, să ne transpunem, dar mai ales în natură, pentru că acolo puteam spune că am ajuns la apoteoza trăirilor şi să ne dorim să fim ancoraţi în dansul supralumesc al naturii prin simple activităţi ce vor fi focul ce trebuie întreţinut, astfel încât natura să fie un melanj al feţei dublate ce curge pe sub pleoape. Am dat aripi unei risipe de culori prin copacii plantaţi cu migală, prin strângerea deşeurilor ce se încăpăţânau să persiste cu nonşalanţă în inima naturii ca un ciob de sticlă, prin măturarea indiferenţei şi a neglijenţei, toate aceste idei ascunzându-se sub chipul alb ce rivaliza cu doi ochi negri ca două eleştee luminoase, adânci, ai doamnei profesoare.

După două decenii, în anul 1990, peste 200 de milioane de oameni din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

 

Patrula „Ştefaniştii” - clasa a X-a F

CN „Ştefan cel Mare” Suceava

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pământul - sfera vieţii.
 Vizualizări articol: 941 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pământul - sfera vieţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei