Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 238 (5445)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cluj: Medicii, alarmaţi de creşterea numărului de copii obezi şi supraponderali, cer măsuri MS

Medicii participanţi la cel de-al şaptelea Congres Naţional de Obezitate de la Cluj-Napoca au cerut, vineri, Ministerului Sănătăţii să ia măsuri de reducere a cazurilor de copii obezi sau supraponderali, estimate între 10 şi 15 la sută la nivel naţional, considerând că aceste cifre sunt "alarmante".

Preşedintele Congresului Naţional de Obezitate, Gabriela Roman, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, în ultima zi a manifestării, că trebuie pus accent pe prevenţie, care presupune evaluări periodice ale copiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Datele rezultate din mai multe studii arată că peste 50 la sută din populaţia adultă din România este cu obezitate sau supragreutate şi aproximativ între 10 şi 15 la sută dintre copii, ceea ce înseamnă că la copii ne situăm în media prevalenţei în Europa. Sunt cifre în ceea ce priveşte copiii care ar trebui să ne alarmeze, iar important este să intervenim, şi să nu le lăsăm să crească. Noi, ca şi specialişti, vrem să vedem venind de sus, de la Ministerul Sănătăţii, programe care să includă prevenţia. Ar trebui ca ministerul să lucreze prin intermediul medicilor de familie, pentru că aceştia au în primul rând rolul de a menţine sănătatea populaţiei. Trebuie pus accent pe prevenţie, care presupune evaluări periodice ale copiilor, în aşa fel intervenţia să nu devină, ulterior, mai grea", a spus Roman.

Potrivit acesteia, şi părinţii ar trebui să se implice, dar şi autorităţile şcolare şi cele locale.

"Cauzele obezităţii la copii ţin de alimentaţia mai bogată caloric şi lipsa de activitate fizică. Şi părinţii ar trebui să înţeleagă care este problema, şi să lase copiii să facă sport, nu să fie sedentari şi cu capul în calculator. Cumva, să îmbine activitatea fizică şi alimentaţia echilibrată în care fast-food-ul îşi are locul doar ocazional. Iar la şcoală, orele de educaţie fizică ar trebui să aibă loc cu adevărat", a subliniat Gabriela Roman.

În cadrul congresului s-a anunţat începerea, până la sfârşitul anului, a unui studiu asupra populaţiei care va fi efectuat la nivel naţional şi care are ca obiectiv evaluarea prevalenţei factorilor de risc pentru creşterea ponderală, respectiv componentele stilului de viaţă - alimentaţie, activitate fizică, stres, durata somnului.

Cel de-al şaptelea Congres Naţional de Obezitate s-a desfăşurat între 9 şi 11 octombrie la Cluj-Napoca sub egida Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii (ARSO) şi a Asociației Europene pentru Studiul Obezităţii (EASO).

Evenimentul a reunit medici specialişti din România, Cehia, Serbia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Austria, Germania sau Turcia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cluj: Medicii, alarmaţi de creşterea numărului de copii obezi şi supraponderali, cer măsuri MS.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cluj: Medicii, alarmaţi de creşterea numărului de copii obezi şi supraponderali, cer măsuri MS5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei