Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 mar 2013 - Anul XVIII, nr. 64 (5271)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Colectare de electrice şi electrocasnice, într-un lanţ de hipermarketuri, contra unor vouchere

 

Aparate pentru colectarea deşeurilor electrice şi electrocasnice (DEEE-uri) vor fi amplasate în reţeaua magazinelor Cora, cei care vor aduce aparatura veche, spre a fi reciclată, urmând să fie recompensaţi cu vouchere pentru cumpărături.

Primul "Reciclator" - aparat pe care pot fi cântărite DEEE-urile, în funcţie de masa şi tipul aparatului eliberându-se un voucher de o anumită valoare - a fost amplasat, luni, la Cora Pantelimon din Bucureşti.

La intrarea în "zona verde" a magazinului, unde se află şi un aparat în care se colectează selectiv PET-uri şi doze de aluminiu - "Bancomatul Verde", au fost afişate şi preţurile pentru DEEE-uri. De exemplu, pentru laptopuri, preţul este de 1,5 lei/ kg, pentru PC-uri - 1,20 lei/ kg, pentru televizoare, monitoare LCD, cuptoare cu microunde, boilere, calorifere şi imprimante - 0,7 lei/ kg, pentru frigidere, maşini de spălat, aragaze şi aparate de aer condiţionat - 0,8 lei/ kg, iar pentru telefoane mobile - 10 lei/ kg. Astfel, pentru un frigider, voucher-ul primit ar putea avea o valoare de 80 de lei.

Aparatele pentru DEEE-uri vor fi instalate în toate cele 10 magazine Cora din ţară, în următoarele 30 de zile, de către Green Group, care se ocupă de reciclare, potrivit reprezentanţilor reciclatorului.

La evenimentul de luni au participat oficiali ai ministerului Mediului, respectiv ministrul Rovana Plumb şi secretarul de stat Elena Dumitru, fondatorul Green Group, Constantin Damov, şi Anca Popescu, directorul magazinului din Pantelimon.

Rovana Plumb a spus că, prin acest proiect, se doreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte colectarea selectivă, dar şi atingerea ţintei de colectare şi reciclare impusă de Comisia Europeană printr-o directivă transpusă în legislaţia naţională, de 4 kilograme/ cap de locuitor, în prezent colectându-se doar 1,1 kilograme de DEEE-uri/cap de locuitor.

Constantin Damov a spus, la rândul său, că aparatul pentru PET-uri şi doze de aluminiu din Cora Pantelimon colectează aproximativ 1.000 de unităţi pe zi, iar în aparatele din toată ţara au fost colectate până în prezent peste 600.000 de astfel de ambalaje.

El a mai menţionat că ambele proiecte - "Reciclatorul" şi "Bancomatul Verde" - sunt implementate cu fonduri private, ale Green Group şi ale retailer-ului, şi că nu se va apela la fonduri europene sau alte granturi sau subvenţii.

Un aparat pentru PET-uri şi doze de aluminiu costă 20.000 de euro, sumă la care se adaugă costurile de întreţinere, ajungându-se la 30.000 de euro, în timp ce costul unui aparat pentru DEEE-uri, fabricat chiar de Green Group, este estimat la 10.000 de euro, iar întreţinerea, la cel mult 5.000 de euro, a precizat, pentru MEDIAFAX, Constantin Damov.

Sistemul inteligent pentru colectarea deşeurilor electrice şi electronice, promovat sub denumirea "Reciclatorul", conţine: o platforma de cântărire, un scaner, o tableta de preluare a semnăturii, imprimanta pentru emiterea voucher-ului, imprimanta pentru emiterea etichetei pentru deşeu, pentru recunoaşterea magazinului, un monitor cu sistem touch, o tastatura şi un mouse.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a semnat, în noiembrie anul trecut, un acord voluntar cu Green Group şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMCR) privind desfăşurarea de astfel de proiecte de colectare selectivă în magazine.

În cadrul acestui acord, a fost lansat şi "Bancomatul Verde", care preia sticle de plastic şi doze de aluminiu, cei care le aduc primind câte 5 respectiv 3 bani pentru fiecare unitate, tot sub formă de tichete valorice pentru cumpărături.

Aceste aparate se regăsesc în magazine Cora şi Auchan din Bucureşti, Piteşti, Bacău, Cluj-Napoca, Baia Mare, Arad, Drobeta Turnu Severin şi Constanţa.

Damov declara la începutul lunii că Green Group şi-a propus ca până la sfârşitul lunii martie să distribuie în magazine 40 de automate de colectare de PET-uri şi doze de aluminiu, iar până la sfârşitul anului, 200. Green Group a achiziţionat deja 40 automate, în valoare de 835.000 euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colectare de electrice şi electrocasnice, într-un lanţ de hipermarketuri, contra unor vouchere.
 Vizualizări articol: 1732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Colectare de electrice şi electrocasnice, într-un lanţ de hipermarketuri, contra unor vouchere5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei