Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 25 ian 2013 - Anul XVIII, nr. 19 (5226)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MS: În propunerea de buget pe 2013 sunt prevăzute aproape 24 mil. euro pentru cardul de sănătate

Ministerul Sănătăţii (MS) va aloca în 2013 aproape 24 de milioane euro pentru tipărirea a 11 milioane de carduri naţionale de sănătate, banii fiind prevăzuţi în proiectul de buget al instituţiei pentru anul în curs, susţin oficialii MS.

Potrivit conducerii ministerului, toate documentele necesare, şi anume actele normative pentru producerea cardului naţional de sănătate, sunt definitivate.

"În propunerea de buget, Ministerul Sănătăţii a prevăzut aproximativ 24 de milioane de euro, sume necesare pentru tipărirea în 2013 a 11 milioane de carduri. Costul unui card este de 2,2 euro, fără TVA. Costurile sunt acoperite de către Ministerul Sănătăţii, astfel încât populaţia să nu plătească niciun ban pentru aceste documente", explică oficialii Ministerului Sănătăţii.

Până acum, Ministerul Sănătăţii nu a putut efectua aceste plăţi, întrucât în bugetul pe 2012 nu au fost prevăzute asemenea sume, iar până la adoptarea bugetului pe 2013 era interzis să se realizeze acţiuni financiare ce privesc un exerciţiu financiar anterior.

Cardul naţional de sănătate, reţeta electronică şi dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) este responsabilă de informatizare şi, implicit, de producţia cardurilor, care va fi realizat cu suportul tehnic al Imprimeriei Naţionale şi al Centrului Naţional pentru personalizarea paşapoartelor.

Directorul departamentului IT al CNAS, Lucian Medves, spune că distribuirea cardurilor la populaţie va fi inutilă dacă nu vor exista şi cititoare pentru acestea. "Degeaba distribuim cardurile dacă nu avem cititoarele în piaţă. Cititoare nu sunt, întrucât nu sunt încă normativele de reglementare a tipului de cititor compatibil cu norme de securitate ale sistemului", a declarat Medves.

Fostul preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, spune că un cititor de card ar costa aproximativ 100 de euro.

Potrivit lui Duţă, cardul naţional de sănătate - prevăzut în Legea 95/2006, din primul mandat al actualului ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu - trebuia implementat, potrivit actului normativ, din 2007.

"Soft-ul şi toate materialele pentru producerea cardului naţional de sănătate stau nefolosite de un an în imprimerie. Proiectul viza ca la 1 iulie 2012 să înceapă producţia, respectiv câte un milion de carduri naţionale de sănătate pe lună. Suntem în 2013 şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu face comanda acestor produse foarte necesare în sistem pentru reducerea fraudei, dar şi pentru ca să ne putăm alinia cerinţelor europene, odată cu implementarea directivei privind medicina transfrontalieră şi cu atât mai mult cu cât ţări vecine, precum Bulgaria şi Ungaria, au acest sistem", declara marţi, pentru MEDIAFAX, Lucian Duţă.

CNAS a lansat, în 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi arădeni aleşi aleator, care nu le vor putea utiliza însă decât după ce toţi furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

Producţia pentru toate cardurile de sănătate ar putea dura 18 luni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MS: În propunerea de buget pe 2013 sunt prevăzute aproape 24 mil. euro pentru cardul de sănătate.
 Vizualizări articol: 565 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
MS: În propunerea de buget pe 2013 sunt prevăzute aproape 24 mil. euro pentru cardul de sănătate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei