Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 nov 2009 - Anul XIV, nr. 265 (4251)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

A murit actorul Gheorghe Dinică

Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a decedat, ieri, la ora 13.00, în urma unui stop cardiac sub ventilaţie, deşi timp de treizeci de minute au fost efectuate manevre de resuscitare, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgentă Floreasca, medicul Bogdan Opriţa.

 

"M-am suit pe scenă şi parcă eram acolo de când lumea"

Prieten bun, un soţ devotat şi un profesionist desăvârşit, Gheorghe Dinică, o emblemă a cinematografiei româneşti, a lăsat o moştenire preţioasă românilor: rolurile sale, pofta de viaţă, plăcerea cu care îşi spunea fiecare replică în faţa camerei de luat vederi.
Născut şi crescut în Giuleşti, după Război, Gheorghe Dinică obişnuia să povestească cu umor: "M-am născut în 1933, în ziua de Crăciun, dar nu era nimeni la Primărie, toţi erau în chefuri şi m-au declarat în acte pe 1 ianuarie 1934". "Am fost un copil liber, năzdrăvan, curios, mai degrabă crescut de stradă şi de prieteni decât de familie, dar sufletul şi mintea mea de copil au memorat doar farmecul străzii şi al jocurilor de puştani. Nici nu mai ştiu câte roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje", spunea actorul.
Dinică, unul dintre cei mai mari actori români, a absolvit în 1961 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, la clasa profesoarei Dina Cocea. "Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Poştă, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa «Titanic-vals» de Tudor Muşatescu. Eram pe scenă şi parcă visam. Nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit nişte aplauze din sală", îşi amintea el.
Gheorghe Dinică a jucat pe scenele Teatrului Mic, Teatrului de Comedie, Teatrului Bulandra, Teatrului Naţional Bucureşti, Teatrului Odeon etc.
În ceea ce priveşte cariera sa cinematografică, el a jucat în peste 60 de producţii. A debutat în "Străinul" şi au urmat filme precum "Felix şi Otilia", "Un comisar acuză", "Cu mâinile curate", "Prin cenuşa imperiului", "Secretul lui Bachus", "Bietul Ioanide", "Ultima noapte de dragoste", "Cel mai iubit dintre pământeni", "Patul conjugal", "Patul lui Procust", "Orient Express", "Filantropica" etc.
Talentul artistic al lui Gheorghe Dinică s-a manifestat şi în muzică. În tinereţe, muză i-a fost celebra Maria Tănase şi asta l-a făcut să imprime ani buni mai târziu, albume de romanţe în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. De-a lungul carierei sale, Dinică a lansat "Cântece de petrecere" şi "Cântece de petrecere 2", în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, "Romanţe" şi "Parol că te iubesc".
Totodată, Dinică a realizat numeroase roluri de televiziune, precum cele din producţiile "…escu", "Trei surori", "Richard al III-lea", "Lumini şi umbre", "Inimă de ţigan", "Aniela" etc.
Gheorghe Dinica a devenit o emblemă a cinematografiei româneşti. Cine nu ştie celebra replica din filmul lui Sergiu Nicolaescu "Nu trage dom' Semaca, sunt eu Lascărică". Lăscărică a rămas de altfel, un personaj de care, la 75 de ani încă se simţea apropiat. Până după revoluţie, Gheorghe Dinică a trăit o viaţă de artist boem. S-a bucurat de perioada celebrei crâşme Şarpele Roşu şi, alături de Ştefan Iordache, Marin Moraru, Sergiu Nicolaescu şi mulţi alţii, a scris istoria filmului românesc.
"Meseria asta a mea îmi ocupă cel mai mult, îmi place şi fără ea nu ar avea niciun haz pentru mine tot ce se întâmplă", obişnuia să spună.
În 2008, el a primit titlul de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti.
În cariera sa artistică a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga activitate la ediţia din 2005 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, premiul de excelenţă UNITER pe 1999, premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Karlovy Vary pe 1976, premiul pentru cel mai bun actor la Festróia - Tróia International Film Festival (1993).
A fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Ofiţer.
Din 2002, Gheorghe Dinică a fost societar de onoare al Teatrului Naţional "I. L. Caragiale". El a primit, de asemenea, titlul de cetăţean de onoare al oraşului Bucureşti.
Din 1996 a fost căsătorit cu Gabriela Georgeta Dinică, o femeie despre care declara: "are o relatie clară cu viaţa şi a făcut ordine în dezordinea existenţei mele".

 

Mircea Albulescu: Toţi care am lucrat cu Gheorghe Dinică am pierdut câte o parte din noi

Actorul Mircea Albulescu a declarat pentru MEDIAFAX că toţi cei care au lucrat cu Gheorghe Dinică au pierdut câte ceva din ei, la moartea acestuia.
"Toţi cei care am fost pe scenă sau pe platoul de filmare cu el am pierdut câte o parte din noi", a spus actorul.
"E foarte greu să mai fim ce am fost, fără el", a adăugat Albulescu. "Eu nu consider că Gheorghe Dinică a murit. El nu a murit, atâta timp cât există în inimile spectatorilor săi", a adăugat Albulescu.
"Inima noastră, aşa, pe jumătate cum este, va bate pentru el", a concluzionat actorul.

 

Mădălin Voicu: Gheorghe Dinică a fost un domn al teatrului românesc


Deputatul Mădălin Voicu a declarat, ieri, că actorul Gheorghe Dinică a fost un "mare om, un domn al teatrului românesc" şi o "persoană care făcea parte din ultimii mohicani ai artei româneşti".
"Era de aşteptat, însă toţi gândeam pozitiv, speram într-o minune. A murit un mare om, un maestru, un domn al teatrului românesc", a spus Mădălin Voicu, referindu-se la faptul că Gheorghe Dinică a încetat din viaţă.
El a spus că pierderea lui Dinică este cu atât mai gravă, cu cât "România de astăzi este dezgolită de talente şi personalităţi".

 

Alexandru Arşinel: Mi-era teamă de dispariţia actorului pe care l-am iubit cel mai mult

Actorul Alexandru Arşinel a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, în legătură cu decesul lui Gheorghe Dinică, că s-a întâmplat un lucru de care îi era teamă în ultima vreme: a dispărut actorul pe care l-a iubit cel mai mult.
Arşinel a spus că îl cunoştea pe Dinică din studenţie, când ei doi au stat multe nopţi nedormite "la un pahar de vorbă".
"Am avut şi o colaborare pe care nu pot să o uit - «Ploşniţa», la Naţional (Teatrul Naţional Bucureşti, n.r.). (...) Am reuşit să cunosc marele actor, marele prieten. Reuşea să te scoată din orice încurcătură, să te împingă în faţă cu o generozitate cum rar am mai văzut la un actor", a spus Arşinel.
"Sunt plin, plin, plin de tristeţe că a dispărut Gigi", a mai declarat Alexandru Arşinel.



Băsescu: Gheorghe Dinică a fost un model de umanitate, de modestie şi generozitate

Preşedintele Traian Băsescu apreciază că actorul Gheorghe Dinică a fost un model de umanitate, de modestie şi generozitate, un simbol al teatrului şi filmului românesc.
"Marele actor Gheorghe Dinică rămâne în amintirea noastră, a celor care l-am admirat şi l-am iubit, un simbol al teatrului şi filmului românesc. Gheorghe Dinică ne-a cucerit prin farmecul şi talentul său, prin eleganţa, vitalitatea şi înalta măiestrie a interpretărilor sale, pe scenă şi pe marile ecrane", se arată în mesajul de condoleanţe al preşedintelui Traian Băsescu.
Şeful statului menţionează că, dedicându-şi cu pasiune întreaga viaţă artei dramatice şi cinematografice, Gheorghe Dinică a fost "un model de umanitate, de modestie şi generozitate".
"Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi prietenilor apropiaţi. Dumnezeu să-l odihnească!", se mai arată în mesajul lui Traian Băsescu.

 

 

Gheorghe Dinică va fi înmormântat pe Aleea Actorilor din Cimitiru Bellu

Gheorghe Dinică, decedat ieri, va fi înmormântat pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu, autorităţile locale începând procedurile în acest sens.
Actorii Marga Barbu, Colea Răutu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adrian Pintea au fost înmormântaţi, în ultimii ani, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A murit actorul Gheorghe Dinică.
 Vizualizări articol: 1346 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
A murit actorul Gheorghe Dinică5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei