Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 oct 2008 - Anul XIII, nr. 240 (3921)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Criză

Distribuitorii de medicamente au încetat livrările, stocurile sunt pe final

Consiliul Naţional al Colegiului Farmaciştilor din România a anunţat, ieri, că distribuitorii de medicamente au încetat livrările, întrucât preţurile produselor farmaceutice sunt afectate de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate.

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliul Național al Colegiului Farmaciștilor din România, forul s-a întrunit, joi, într-o ședință de urgență pentru a analiza motivele, efectele și soluțiile posibile ale crizei medicamentelor.

"Semnalul de alarmă a fost tras de faptul că, în pofida asigurărilor date de Ministerul Sănătății, distribuitorii de medicamente au încetat livrarea medicamentelor, al căror preț este afectat de devalorizare, iar stocurile de medicamente din farmacii sunt pe cale de a fi epuizate. Analiza efectuată de Consiliu a relevat, de asemenea, că această situație de criza este agravată și de faptul că, din cauza obligativității prescrierii medicamentelor pe denumire comercială, farmaciștii sunt în imposibilitatea de a înlocui medicamentele care nu se mai găsesc în stocuri cu alte medicamente care conțin aceeași substanță activă'', se precizează în comunicat.

Negocierile planificate, pe care atât farmaciștii, cât și producătorii și distribuitorii ar fi trebuit să le poarte cu Ministerul Sănătății, conform unui calendar agreat în luna iulie, referitor la metodologia de calcul a prețurilor, au început cu o întârziere de o lună și jumătate și practic au fost sistate după două ședințe, fără nici un rezultat.

 

Acţionare urgentă pentru reactualizarea imediată a prețurilor

În opinia farmaciștilor, trebuie acţionat urgent pentru reactualizarea imediată a prețurilor conform evoluției cursului valutar, pentru revenirea la prescrierea medicamentelor pe denumire comună internațională şi introducerea urgentă a bugetelor de prescripție. De asemenea, ar trebui reluate discuțiile cu privire la revizuirea întregii metode de stabilire a prețului, după modele europene, care să asigure sustenabilitate financiară operatorilor din sistem.

Consiliul Concurenţei a atras atenţia distribuitorilor de medicamente care au anunţat că vor sista, pe termen nedeterminat, livrările de medicamente pe bază de prescripţie medicală către spitale şi farmacii, că acest lucru ar putea avea repercusiuni negative şi din punct de vedere concurenţial.

"Orice blocaj pe o piaţă riscă să creeze un dezechilibru între cerere şi ofertă şi, pe termen lung, acest lucru ar putea avea repercusiuni negative şi din punct de vedere concurenţial. Sperăm însă la o soluţionare cât mai rapidă şi pe cale amiabilă a diferendului legat de ajustarea trimestrială a preţului medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală", a declarat, într-un comunicat transmis, joi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu.

Potrivit comunicatului, acţiunea comună a distribuitorilor de medicamente trebuie să respecte principiile legislaţiei de protecţie a concurenţei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Distribuitorii de medicamente au încetat livrările, stocurile sunt pe final.
 Vizualizări articol: 500 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Distribuitorii de medicamente au încetat livrările, stocurile sunt pe final0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei