Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 31 iul 2008 - Anul XIII, nr. 178 (3859)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu a decorat radiourile BBC România şi Europa Liberă

Preşedintele Traian Băsescu a decorat, ieri, la Palatul Cotroceni, posturile de radio BBC România şi Europa Liberă, în prezenţa unor reprezentanţi ai acestor instituţii media.

Şeful statului a acordat celor două posturi de radio Ordinul "Meritul Cultural în Grad de Mare Ofiţer".

Potrivit decretului semnat de şeful statului, ordinele au fost acordate "pentru profesionalismul, imparţialitatea şi constanţa" cu care au promovat valorile culturii şi civilizaţiei occidentale în România.

La ceremonia de la Cotroceni au fost prezenţi reprezentanţi ai celor două posturi, jurnalişti a căror activitate a fost legată, în timp, de activitatea celor două instituţii.

Printre cei prezenţi s-au numărat Emil Hurezeanu, Traian Ungureanu, Rodica Culcer, Dan Tapalagă, Adelina Rădulescu şi Ciprian Bălţoiu, Claudiu Secaşiu.

De asemenea, la Palatul Cotroceni au fost prezenţi ambasadorii SUA şi Marii Britanii, Nicholas Taubman şi Robin Barnett.

Pentru BBC România, decoraţia a fost primită de la şeful statului de preşedintele postului, Răzvan Scorţea, iar pentru postul Europa Liberă, de către preşedintele acestei instituţii, Jeff Gedmin.

Şeful statului a scăpat din mână decoraţia pe care dorea să i-o înmâneze reprezentantului BBC, s-a aplecat pentru a o recupera de pe jos, iar apoi a scăpat-o din nou, cei prezenţi izbucnind în râs şi în aplauze, la fel ca şi Traian Băsescu.

În discursul rostit după decorare, preşedintele a spus că BBC şi Europa Liberă s-au aflat mai bine de 50 de ani "într-o bătălie cumplită" pentru adevăr şi pentru a oferi românilor adevărul despre ceea ce se întâmpla în ţara lor.

Potrivit şefului statului, lupta dusă în tot acest timp de cele două posturi a fost una "extrem de nedreaptă cu o propagandă în care se investea enorm".

El a adăugat că eficienţa respectivei propagande are şi astăzi reminiscenţe "în atitudini, în poziţii şi în modalităţi de funcţionare ale unor instituţii ale statului român".

Şeful statului a mai arătat că cele două posturi au avut o contribuţie extrem de importantă în a genera reacţia românilor din decembrie '89.

"Nu am vrut să decorez ziarişti, ci instituţii de presă, instituţii care au devenit dragi românilor", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că l-a bucurat faptul că şi după 1989 cele două posturi au continuat să emită pentru că românii au avut nevoie de acestea pentru înţelegerea unor adevăruri. "Ne-aţi furnizat idei despre valori", le-a spus Băsescu celor prezenţi. El a amintit că decorarea are loc cu o zi înainte ca cele două posturi să-şi închidă emisiile în România.

El a ţinut să mulţumească guvernelor SUA şi Marii Britanii pentru faptul că au finanţat în tot acest timp funcţionarea celor două posturi.

Şeful statului a menţionat că îl încearcă un sentiment de bucurie şi unul de tristeţe în legătură cu faptul că cele două posturi nu vor mai emite.

El a explicat că este bucuros pentru faptul că, dacă guvernele care au finanţat cele două posturi au decis să nu o mai facă, înseamnă că acestea au încredere în faptul că în România democraţia s-a instaurat definitiv.

În acelaşi timp, a spus Băsescu, îl încearcă şi un sentiment de regret pentru că dispar astfel din România "două etaloane de profesionalism, de respect pentru adevăr, de neimplicare în campanii murdare, de corectitudine jurnalistică".

"Pentru tot ce-aţi făcut pentru români vă mulţumesc, decorarea este mult prea puţin, dar este gestul maxim pe care statul român poate să-l facă", a spus Băsescu.

La rândul lor, reprezentanţii celor două posturi au mulţumit pentru distincţia oferită şi au precizat că cel mai important lucru este dacă cele două instituţii au reuşit să schimbe ceva în România sau să însemne ceva bun pentru poporul român.

De asemenea, aceştia au arătat că, în condiţiile în care cele două posturi nu vor mai emite, politicienilor le revine responsabilitatea de a face ca vocile foştilor ziarişti de la BBC şi Europa Liberă să poată fi în continuare auzite în România.

La finalul evenimentului, şeful statului a ciocnit o cupă de şampanie cu cei prezenţi la eveniment.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu a decorat radiourile BBC România şi Europa Liberă.
 Vizualizări articol: 375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu a decorat radiourile BBC România şi Europa Liberă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei