Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 iun 2008 - Anul XIII, nr. 135 (3816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nunta de diamant a cuplului regal

Înalţi oficiali români, printre care premierul Călin Popescu Tăriceanu, foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu au venit, aseară, la Ateneul Român, la concertul organizat pentru a marca nunta de diamant a Regelui Mihai şi a Reginei Ana.

Concertul organizat la Ateneul Român a adunat numeroase personalităţi din lumea politicului, dar şi a culturii şi afacerilor, care s-au alăturat reprezentanţilor caselor regale din Europa pentru a marca cei şaizeci de ani de căsătorie ai Regelui Mihai şi Reginei Ana.

Încă de la ora 18.00, familia regală - Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Margareta, Principele Radu, prinţul Nicolae şi sora lui, Elisabeta-Karina - a sosit la Ateneul Român pentru a-şi întâmpina oaspeţii de la eveniment.

Aşteptând ca toată lumea să se adune în sală, potrivit protocolului, Regele Mihai şi Regina Ana au intrat în loja oficială, în primul rând. Cuplul regal şi-a salutat invitaţii în aplauzele tuturor.

În holul Ateneului au fost plasate două tablouri - unul cu Regele Mihai, altul cu Regina Ana, precum şi volumul "Nunta de Diamant", scris de Principesa Margareta şi Principele Radu, care poate fi cumpărat la preţul de 57 de lei.

La concertul de la Ateneul Român, precum şi la celelalte evenimente organizate cu ocazia nunţii de diamant, au fost invitaţi să ia parte aproximativ 1.000 de persoane. Membri a paisprezece familii regale europene, printre care Regina Sofia a Spaniei, Regele Simeon II şi Regina Margareta ai bulgarilor, Regele Constantin II şi Regina Ana-Maria ai elenilor, Principele Lorenz al Belgiei, Principele Alexandru II şi Principesa Ecaterina ai Serbiei, Arhiducele Karl al Austriei, Duarte Pio, Ducele de Braganza (Portugalia), Ducele Amedeo şi Ducesa Silvia de Savoia-Aosta (Italia), Principele Filip şi Principesa Anette de Bourbon-Parma, vor veni la Bucureşti pentru acest eveniment.

Invitaţilor străini li se vor alătura membri ai Guvernului şi Parlamentului României, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi ai Academiei Române, un număr important de reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti, în frunte cu Nunţiul Papal, personalităţi de prim rang ale artei şi culturii române, ale mediului de afaceri şi presei.

 

Istorie.

Regele şi Regina s-au cunoscut pentru prima oară în Londra în 1947, cu ocazia căsătoriei Principesei Elisabeta II a Marii Britanii cu Principele Philip, Duce de Edinburgh.

Regele Mihai îi va cere mâna Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire. Devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege să se întoarcă în România după Încoronarea Reginei Elisabeta.

Va urma abdicarea forţată din 30 decembrie 1947, astfel încât Regina Ana va călca pe pământ românesc abia la Sărbătoarea de Paşti din 1992.

Căsătoria Regelui Mihai şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, în Grecia, la invitaţia Regelui Pavlov şi a Reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, Regina-mamă Elena a României, Principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Regina Sofia a Spaniei şi Regele Constantin al elenilor, prezenţi la nunta de diamant din 10 iunie, au fost, acum 60 de ani, paji la nunta Regelui şi Reginei, la Atena.

Cuplul regal a avut cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia, şi Maria.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nunta de diamant a cuplului regal.
 Vizualizări articol: 486 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Nunta de diamant a cuplului regal5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei