Șeful Inspectoratului Școlar Județean Suceava, Gheorghe Lazăr, a anunțat în cursul zilei de ieri că 84 de școli din județ ar putea fi închise în următorii șase ani. Gheorghe Lazăr a făcut această afirmație la o întâlnire cu primarii suceveni care a avut loc la sediul Palatului Administrativ din Suceava, precizând că cele 84 de unități școlare riscă să fie închise din cauza numărului prea mic de elevi. Lazăr a arătat că elevii care învață la aceste școli vor fi transportați cu microbuzele la cele mai apropiate unități școlare. Șeful învățământului sucevean le-a transmis primarilor că în cele 84 de școli nu merită să se investească foarte mulți bani, „deoarece nu are rost”.
Pe de altă parte, Gheorghe Lazăr a declarat că în urma unei analize făcute împreună cu directorii unităților școlare din județ a constatat faptul că „situația din școli nu este chiar așa de tragică pe cât ni se prezintă ea”.
Lazăr a spus că 32,7% dintre școli au autorizație sanitară de funcționare, ceea ce nu înseamnă că în celelalte unități școlare nu există condiții pentru o activitate corespunzătoare. Inspectorul-șef al IȘJ Suceava a subliniat că în mod normal, până la 1 septembrie 2014 ar trebui ca încă 229 de școli să obțină autorizațiile sanitare. Gheorghe Lazăr i-a îndemnat pe primarii suceveni să îi sprijine pe directorii școlilor pentru realizarea investițiilor necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitare de funcționare. „Cu alte cuvinte, dacă până pe 1 septembrie sunt avizate și cele 229 de școli, înseamnă că aproape 61% de unități școlare din județul Suceava vor avea autorizații sanitare”, a declarat Lazăr. El a subliniat că există unele școli care întrunesc toate condițiile pentru a primi autorizație sanitară, însă aceasta nu poate fi eliberată din cauza unor probleme existente în localitățile în care funcționează. El a dat ca exemplu școala din Bosanci, care are toate condițiile pentru a primi autorizație sanitară, însă apa din comună nu este potabilă. Șeful învățământului sucevean a mai adăugat că alte 88 de școli ar putea să obțină autorizații sanitare în următorii doi – patru ani.
Nechifor: O decizie cu privire la închiderea școlilor va fi luată doar după consultarea populației
Cu toate că șeful IȘJ Suceava a avertizat că 84 de școli vor fi închise, președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cadrul aceleiași întâlniri că o decizie în acest sens nu va fi luată exclusiv de către Inspectoratul Școlar Județean. Nechifor a explicat că deciziile legate de închiderea școlilor vor fi luată doar după consultări cu primarii și cu cetățenii localităților în care funcționează în momentul de față unitățile respective. „Vreau să avem un punct de vedere clar. Este înțelept să găsim fonduri pentru un număr de școli care nu mai au nici foarte mulți elevi și sunt la distanțe foarte mari? Mă întreb și eu. Vă rog să fim pragmatici și să decidem împreună dacă nu e mai înțelept să ne focalizăm pe centre școlare mai mari, ținând cont și de actuala evoluție a indicatorilor demografici din județul Suceava”, a fost mesajul lui Cătălin Nechifor către primari suceveni. El a spus că aceste școli ar putea fi închise doar după ce se vor găsi soluții pentru a transporta elevii către școli autorizate și care dispun de spații suficiente pentru învățământ. În același timp, el a mai afirmat că 39 de școli din județul Suceava nu au condițiile necesare pentru a primi autorizații sanitare, printre acestea numărându-se cele din localitățile Bobeica, Brodina de Sus, și o școală gimnazială din Mitocu Dragomirnei.