Zi neagră pentru pompieri

400 de oameni s-au luptat sâmbătă cu incendiile extinse cu repeziciune de vânt



Ziua de sâmbătă a fost una foarte grea pentru pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, inconștiența oamenilor care își incendiază terenurile pentru a le curăța combinându-se nefericit cu vântul care a suflat cu putere pe aproape tot parcursul zilei. Pompierii au avut în 24 de ore nu mai puțin de 17 alarme de incendii. La 13 au intervenit efectiv, celelalte fiind stinse înainte de sosirea lor, iar opt au fost incendii la resturi vegetale de pe terenurile agricole. Deoarece în câteva cazuri incendiile au izbucnit în apropierea pădurii, a fost nevoie de o mobilizare de amploare.
400 de oameni, pompieri, silvicultori, polițiști și jandarmi, cu zeci de autospeciale, mașini de teren și utilaje, au intervenit pentru ca incendiile să nu fie scăpate în fondul forestier.
Trei incendii au pus probleme deosebite
Incendiile care au pus probleme mai mari au izbucnit sâmbătă, în intervalul orar 12.00-20.00, perioadă în care, de altfel, vântul a suflat cu putere.
S-a intervenit la incendii la Brodina, Voitinel, Solca, Siliștea-Liteni, Gura Humorului Fălticeni și la Slătioara-Râșca.
Probleme deosebite au pus incendiul de la Voitinel, unde au ars aproximativ 2.000 de puieți de rășinoase, pe o suprafață de circa două hectare, și incendiul dintr-o livadă, în municipiul Fălticeni, ce aparține unei societăți comerciale, în acest caz flăcările mistuind și trei tone de deșeuri lemnoase. Ca întindere, cel mai extins a fost incendiul din satul Siliștea. Pompierii au precizat că aici au ars resturi de exploatare forestieră și litieră de molid pe o suprafață de aproximativ 10 hectare.
Conform plutonierului adjutant Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava „în urma acestor incendii, majoritatea izbucnite din cauza folosirii focului deschis, cu scopul igienizării terenurilor, au fost afectate mai bine de 17 hectare de teren și 2.000 de puieți de rășinoase. Au fost puse în pericol gospodării, fonduri forestiere și chiar vieți omenești”.
El a subliniat că arderea pajiștilor permanente constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei pentru persoane fizice și de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane juridice.
Acum câteva zile a fost identificat autorul unei incendieri, acesta fiind amendat de pompieri.
Apelul ISU Suceava pentru prevenirea incendiilor
ISU Suceava a transmis un apel pentru respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor de acest gen, în care recomandă:
– să nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timpul nopții și pe timp de vânt;
– să nu utilizați focul deschis la distanțe mai mici de 10 metri față de construcții, materiale sau substanțe combustibile;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile să o efectuați în locuri special amenajate (gropi ș.a.);
– să vă interesați la primărie în ceea ce privește planificarea zilelor și locurile special amenajate în care se adună resturile menajere și vegetația uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea miriștilor, a vegetației uscate și a resturilor vegetale să o efectuați numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situații de urgență din cadrul primăriei;
– să asigurați supravegherea permanentă a arderii și să stingeți jarul după încetarea acesteia.



Recomandări