Se cunoaște faptul că zahărul poate determina apariția cariilor și spori riscul apariției obezității și a diabetului tip 2. Dar mulți părinți nu știu că excesul de zahăr – o situație comună în alimentația multor copii din societățile de tip occidental – poate provoca și alte probleme cronice de sănătate, aparent nelegate de alimentație.
Răceli, tuse, alergii
Dr. Julie L. Wei, specialist în ORL pediatrică la Nemours Children’s Hospital din Orlando, SUA, atrage atenția asupra faptului că unul dintre cele mai comune efecte ale excesului de zahăr asupra copiilor este prezența permanentă a unor simptome de răceală: nas care curge, exces de mucus, tuse, simptome de infecție a sinusurilor.
Unii copii sunt diagnosticați cu alergii și li se prescriu medicamente, dar acestea nu au efect, de vreme ce simptomele lor se datorează excesului de zahăr din alimentație.
Simptome de crup și reflux acid
Unii copii prezintă episoade repetate de tulburări ce amintesc de crup (laringotraheobronșită – o afecțiune respiratorie cauzată de o infecție virală a căilor respiratorii superioare.) Copiii par sănătoși, dar se trezesc noaptea cu simptome precum tusea lătrătoare și dificultăți de respirație.
Dr. Wei a aflat că foarte mulți dintre acești copii aveau obiceiul de a bea lapte cu ciocolată cât era ziua de lungă. Combinația de lactate cu zahăr necesită mult timp pentru a fi digerată și determină o secreție puternică de acid în stomac. Noaptea, în poziție culcată, conținutul acid al stomacului se întoarce prin esofag în gât și irită cozile vocale, cauzând un laringo-spasm.
Sistem imunitar slăbit
La copiii care consumă mult zahăr, se dereglează echilibrul dintre bacteriile bune și cele dăunătoare din microbiomul intestinal, ceea ce duce la scăderea imunității, spune dr. Wei. Așadar, chiar dacă copiii suferă frecvent de răceli, simptomele acestora ar putea fi reduse dacă este redus aportul de zahăr.
Alimentație proastă
Copiii care refuză constant fructele, legumele și alte alimente sănătoase nu sunt neapărat mofturoși. E posibil ca, din cauză că mănâncă mult zahăr, să sufere de dureri de stomac și de lipsă de poftă de mâncare.
Specialiștii recomandă reducerea zahărului în alimentația copiilor; iată câteva metode:
– înlocuirea înghețatei cu iaurt simplu, la care se adaugă fructe proaspete (dar e preferabil ca lactatele să fie mâncate în cursul zilei, nu seara înainte de culcare.)
– renunțarea la băuturile răcoritoare, dar și la băuturile pentru sportivi și la „smoothies” ; apa e suficientă pentru rehidratare.
– renunțarea la sucurile de fructe, chiar naturale, deoarece conțin cantități mari de zahăr care se absoarbe rapid; se recomandă înlocuirea lor cu apă sau apă minerală, aromată eventual cu câteva bucățele de fructe.
– citirea atentă a etichetelor de pe ambalajele alimentelor, deoarece zahărul este prezent nu numai în dulciuri, ci se poate „ascunde” și în sosurile pentru paste, sosul pentru salată, cerealele pentru micul dejun…
– atenție la „alternativele sănătoase”: doar pentru că un aliment e natural, nu înseamnă că e neapărat mai sănătos. Mierea și nectarul de agave, promovate ca fiind alternative sănătoase ale zahărului, conțin și ele cantități foarte mari de zahăr.
Sursa: Fox News