Specialiștii recomandă câteva zeci de mici strategii care ajută la reducerea caloriilor și la arderea grăsimilor și care pot fi efectuate în mai puțin de un minut fiecare, putând fi strecurate în rutina zilnică.
1. Fă un șpriț cu suc de fructe – combină sucul de fructe preferat, jumătate din cantitatea obișnuită, cu apă plată sau minerală. Astfel se reduc 85 de calorii pe pahar și poți scăpa de 2,5 – 3 kilograme într-un an.
2. Arde caloriile în timp ce vorbești: spală rufele (68 de calorii), așează masa (85 de calorii) sau udă florile (102 calorii). (Valorile sunt calculate pentru o persoană cu o greutate de 75 de kilograme, care efectuează activitățile timp de o oră).
3. Mestecă gumă – cercetătorii au descoperit recent că guma fără zahăr crește ritmul metabolic cu 20%. Astfel, într-un an se pot pierde 5 kilograme.
4. Plătește pentru gustările care ți se oferă – de câte ori ți se oferă ceva bun, pune deoparte o mică sumă de bani, să spunem 2 lei. Oferă banii cadou, copiilor, părinților etc. Dacă trebuie să plătești pentru gustărele, există mai mari probabilități de a spune „Nu, mulțumesc”.
5. Studiază ambalajul – la o privire rapidă, un baton de ciocolată poate conține 220 de calorii. La o privire mai atentă, ai putea afla că acesta (sau o sticlă de suc sau o pungă de covrigei) conține două sau mai multe porții, fapt care ar putea dubla numărul de calorii.
6. Bea ceai verde în timp ce te plimbi – cofeina elimină acizii grași, deci poți arde grăsimile mai rapid. Iar polifenolii (compuși antioxidanți) din ceaiul verde colaborează cu cofeina, pentru a crește numărul de calorii arse. (Strategia este nerecomandată persoanelor care suferă de hipertensiune arterială).
7. Renunță la băuturile dietetice – reducerea numărului de calorii este doar temporară, pentru că mai târziu vei fi tentat să mănânci mai mult.
8. Redu mesele luate în oraș – persoanele care iau peste cinci mese pe săptămână în oraș câștigă zilnic 300 de calorii suplimentare, față de cei care mănâncă mai rar la restaurant.
9. Înlocuiește pâinea cu unt cu pâine cu ulei de măsline – este mai sănătoasă și satură mai repede, deci nu poate fi consumată în cantități mari. Un studiu recent a scos la iveală faptul că cei care consumă pâine unsă cu ulei de măsline au consumat, zilnic, cu 25 de calorii mai puțin decât ceilalți.
10. Presară semințe de in peste cereale – bogate în fibre, semințele de in reduc apetitul și elimină caloriile. Se mai pot adăuga în iaurt, brioșe sau diverse amestecuri de aluat pentru pâine.
11. Folosește următorul sos de salată – 1 lingură de oțet balsamic, 1/4 de lingură de ulei de măsline, ¾ de lingură de muștar de Dijon, ¼ de lingură de hrean ras. Este un sos delicios, care conține doar 20 de calorii și 1,5 grame de grăsimi. 12. Fă-ți un test de sânge – una din 12 femei (multe dintre ele nici nu știu) suferă de hipertiroidie, o maladie care încetinește metabolismul organismului.
13. Cumpără apă în sticle mari – este un aliment sănătos.
14. Păcălește papilele gustative – un drops cu mentol sau eucalipt reduce drastic pofta de mâncare.
15. Condimentează mâncarea – ardeiul iute reduce pofta de mâncare. 16. Bea lapte cu conținut mic de grăsimi – ca și apa, laptele umple stomacul, dar conține și carbohidrați, deci ești tentat să mănânci mai puțin.
17. Taie legumele pentru salată în bucăți mari în loc să le tai felii sau cubulețe – mestecatul bucăților mari necesită mai mult efort, deci vei mânca mai puțin.
18. Sună un prieten – umple singurătatea cu vorbe și nu cu prăjituri.
19. Ține un jurnal cu alimentele consumate – nu este nevoie să înregistrezi absolut tot. Beneficiul stă tocmai în scris.
20. Ascunde telecomenzile – zilnic poți arde cu 200 de calorii mai mult dacă nu mai folosești telecomanda pentru televizor, garaj și alte dispozitive.
21. Utilizează un spray pentru ulei – astfel, în loc de 2 – 3 linguri de ulei vei folosi aproximativ ½ lingură, iar grăsimea va fi distribuită uniform. Vei reduce numărul de calorii pe porție cu circa 100.
22. Cumpără cantități mici – cu cât e mai mare pachetul, cu atât există mai multe probabilități – până la 44% – de a mânca tot, potrivit unui studiu.
23. În timpul jogging-ului fă și sprint – astfel, pe aceeași distanță vei arde mai multe calorii și îți vei întări oasele.
24. Măsoară înainte de a găti – este ușor să mănânci paste în exces, dar nu și dacă gătești exact cantitatea de care ai nevoie.
25. Închiriază un film horror – ești mai puțin tentat să mănânci atunci când ești înspăimântat decât atunci când ești furios sau fericit.
26. Mănâncă în fața oglinzii – ești tentat să mănânci cu 22 – 32% mai puțin.
27. Înainte de a înfige lingura în cutia de înghețată, fă 10 genoflexiuni sau flotări. Exercițiile fizice te repun în contact cu corpul și obiectivele tale.
28. Adulmecă arome – dacă îți dorești foarte mult o prăjitură, miroase-o timp de 30 de secunde. Pune o bucățică de prăjitură pe vârful limbii și ține-o acolo pentru alte 30 de secunde. Savurarea mirosului și gustului te poate ajuta să te oprești după prima bucată de prăjitură.
29. Mănâncă supă cu bucăți mari de legume – persoanele care fac acest lucru mănâncă o cantitate de supă cu 20% mai mică decât cei care consumă supe cremă, pentru că oferă mai repede senzația de sațietate.
30. Șterge grăsimea de la suprafața alimentelor – astfel, poți elimina 40 de calorii și 4,5 grame de grăsime de pe două felii de pizza.
31. Renunță la alimentele „light” – nu numai grăsimea și caloriile, ci și volumul alimentelor conferă sațietate. Mănâncă mai puțin și te vei simți la fel de satisfăcut și preferă alimente cu calorii puține, dar care umplu stomacul, precum portocale, căpșuni, grapefruit, pepene, spanac gătit și broccoli.
32. Mănâncă pește – conține acizi grași omega-3 (ton, macrou, cod, somon), care te ajută să elimini kilogramele în plus prin îmbunătățirea metabolismului grăsimilor. Persoanele care mănâncă pește pierd cu 20% mai mult din greutate decât cei care nu consumă acest aliment.
33. Bea lichide – deshidratarea încetinește metabolismul cu 3% și împiedică eliminarea kilogramelor în plus.
Surse:
Jennifer Anderson, profesor la departamentul de știință a alimentelor și nutriție umană din cadrul Universității de stat din Colorado
Wayne Askew, director al departamentului de nutriție din cadrul Universității din Utah, Salt Lake City
Roger Sargent, profesor de nutriție și sănătate publică la Universitatea din Carolina de Sud, Columbia
Brian Wansink, profesor de știința alimentelor la Universitatea din Illinois, Champaign.