Acțiunea de împădurire care se derulează în aceste zile în satul Negrileasa, de pa raza Ocolului Silvic Stulpicani, i-a avut protagoniști pentru o zi pe copiii Centrului de Plasament „Mihail și Gavril” din orașul Solca. Cei 12 copii care s-au bucurat de o zi în natură au fost invitați la acțiune din inițiativa Asociației pentru Promovarea Educației Elementare din comuna Botoșana, o asociație care promovează un stil de viață în armonie cu natura și universul și care și-a orientat activitatea spre educația sănătoasă a copiilor.
Acțiunea a fost organizată de Direcția Silvică Suceava prin intermediul Ocolului Silvic Stulpicani, iar în cadrul acesteia se vor planta mai mult de 25.000 de puieți de molid, pe o suprafață de 6,3 hectare, în zona satului Negrileasa. Vremea a ținut cu organizatorii și copiii, sosiți de dimineață, au primit informații de la personalul silvic despre cultivarea puieților și modul de plantare a acestora. Gropile pentru plantare au fost făcute de angajații unei societăți comerciale din comuna Borca, care au contractat suprafața în urma licitației de plantare. Copiii au plantat, pe o suprafață de 10 ari, peste 300 de puieți din specia molid.
Ioan Mihail Robu, președintele asociației care a organizat acțiunea, ne-a declarat: ”Copiii au avut parte de o interacțiune cu natura sub diverse forme, au băut apă sănătoasă din izvoare și au traversat pâraie repezi de munte, au mâncat măcriș și s-au jucat pe covoare de mușchi. A fost o atmosferă relaxantă, am vrut să se simtă copiii bine. Cei mici au zburdat, au alergat, erau atât de fericiți și bucuroși în mijlocul naturii. În același timp au pus atât de multe întrebări gazdelor noastre, iar răspunsurile lor au fost atât de valoroase, încât s-ar fi putut scrie o enciclopedie într-o singură zi. Ne-am bucurat să fim în compania unor oameni deosebiți, care pe lângă abilitățile profesionale ne-au arătat latura sufletească și umană. Le mulțumim că ne-au făcut să zâmbim.”
Acțiunea de plantare a fost urmată de o vizită în Rezervația Codrii Seculari de la Slătioara
Acțiunea de plantare s-a finalizat cu o masă oferită în mijlocul naturii de gazdele lor, după care cei mici, însoțiți de silvicultori, au pornit spre Rezervația Codrii Seculari Slătioara. Aici copiii au avut parte de o prezentare despre importanța zonei, despre cum trebuie să se comporte într-o astfel de rezervație, fiind impresionați de una dintre cele mai sacre păduri din țară. Emanuel Havrici, Șeful Ocolului Silvic Stulpicani și gaza micuților de la Solca, ne-a spus: ”Acțiunea a avut un impact pozitiv în ceea ce privește schimbul de experiență între silvicultori și copii. Copiii au fost foarte receptivi și curioși față de noutățile pe care le-am transmis, iar noi am învățat de la copii bucuria adusă de ei prin modul în care s-au implicat și comportat în acțiunea organizată. Au interacționat cu adevărat cu natura din jur, de la plantatul micului puiet și până la îmbrățișarea unui copac vechi de sute de ani. Și cel mai plăcut impresionați au rămas de faptul că vechimea acestor codri seculari vine de undeva din Perioada Jurasicului, când dinozaurii bântuiau aceste păduri. Astăzi dinozaurii nu mai sunt, dar pădurea e aceeași.”