Autopsie în…drum
„În 30 Iulie a.c. am întreprins o călătoriă peste munți, din mănăstirea Putnei spre Valea Moldoviței. Era pe la oarele 6 seara, când am ajuns în mijlocul satului Ciomârna, unde mi se înfățișa, la stânga drumului, o icoană curioasă. O grupă de huțani cu femeile lor stătea de vorbă, ear lângă drum trei scânduri în forma unui pat, pline de sânge și în apropierea lor un coșciug închis. La întrebarea mea îmi respunse un huțan că în 29 Iulie se aflase ceva mai la deal cadavrul unui om străin, care fusese secționat, puțin înainte de sosirea mea, de un medic din Câmpulung, venit cu comisia la fața locului. Trecui mai departe cu toate că procedura respectivului medic de a secționa cadavrele în mijlocul drumului și de a lăsa scândurile pline de sânge espuse arșiței soarelui î-mi părea, atât din considerente higienice cât și estetice, cam ciudată. Informându-mă mai în detail despre chestia aceasta, aflasem că cadavrul zăcuse tot timpul, zi și noapte, vreme de 4 zile, pe același loc, deoarece vrednicul primar Demeter Medviciuc binevoise a destina morga de lângă biserică pentru cancelaria comunală, așa încât cadavrul, neaflându-se în tot satul un adăpost, era condemnat să zacă pe malul părăului și se umplu aerul curat de munte cu miasme stricăcioase”.
„Patria”, Anul II, nr. 11, Cernăuți, August 1897.
„Din Rădăuți”
„Doamna S. Mechel, soția marelui industriaș Ch. Mechel, vicepreședintele comunității evreești din localitate, era împreună cu fiul ei în sala de așteptare a primăriei și vorbea nemțește. Primarul Cociorvei, ieșind din birou, c’un ton răstit a apostrofat pe doamna Mechel, că de ce vorbește nemțește. Mojicia primarului trebuie pusă la punct”.
„Timpul”, Anul II, Nr. 53, 28 Iulie 1931.
„Prin muncă patriotică”
„Gospodarii din comuna Straja, raionul Rădăuți, au efectuat prin muncă patriotică o serie de lucrări edilitaro-gospodărești în scopul înfrumusețării comunei. Astfel, au fost construite 10 poduri în lungime totală de 70 m, s-au transportat și împrăștiat pe șoseaua principală cît și pe străzile secundare 200 m.c. prundiș. S-au curățat de asemenea și câteva sute de metri liniari de șanț. La aceste lucrări au contribuit prin munca lor 652 de cetățeni, care au efectuat 17.762 ore de muncă patriotică”.
„Zori Noi”, Anul XIX, nr. 5483, joi 29 iulie 1965.