16 octombrie



„Românii din munții Dornei”
„Românii din munții Dornei”

„Românii din munții Dornei”
Mâncarea lor este pe primul loc mămăliga, nedespărțită de suflarea românească, pregătită din făină cumpărată în Moldova. Ca udătură întrebuințează mai ales lăptării de tot felul: brândă, lapte dulce, acru, unt, smântână etc. Ca mâncare mai de lucs au balmoșul, un fel de mămăligă pregătită în smântână, în loc de apă. Mai mănâncă apoi carne arareori de vită, mai des de mascur sau cârlan; adesea ori taie păsări, cu deosebire rațe și gâște, cari de altfel duc viața cea mai fericită în sânul apelor, ce le întâlnesc în toate părțile. Hrana este prin urmare îndeobște bună și întăritoare”.
„Revista Politică”, Anul II, nr. 11, Suceava, Octomvrie 1887.
„Actorii amatori”
În cadrul clubului minier «Valea Fierului» din Iacobeni activează o formație de teatru. Componenții acesteia acordă multă atenție bunei interpretări și jocului scenic obținînd frumoase aprecieri din partea spectatorilor. De curînd actorii amatori au prezentat în fața unui numeros public «Articolul 111», farsă comică în două acte, cu care se vor prezenta și la faza regională a celui de-al IV-lea Festival de teatru de amatori”.
„Zori Noi”, Anul XX, nr. 5547, Suceava, Octombrie 1965.



Recomandări

Cockteil…cu amor, umor și poezie. Dez-mahmureală (2)