Agitație mare luni dimineață la sediul Inspectoratului Județean de Poliție din Suceava, unde s-a dat startul înscrierilor pentru ocuparea din sursă externă a celor 54 de posturi vacante de agenți de poliție. Doar în prima zi de înscriere, de-a lungul celor 6 ore alocate celor care vor să-și depună dosarul pentru concurs, s-au înscris mai mult de 150 de concurenți care vor să ocupe un post de polițist la țară. Angajările se fac pentru a completa deficitul de personal existent, iar posturile scoase la concurs sunt repartizate la poliția rurală. Zeci de doritori, în cea mai mare parte tineri, au depus cereri de înscriere la examen, data limită până la care se pot depune cererile fiind 8 aprilie 2016. Candidații care vor depune cererile de înscriere până la această dată vor depune dosarele de recrutare complete până la data de 15 aprilie 2016, în zile lucrătoare, între orele 9:00 – 15:00, la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Suceava.
La ora deschiderii biroului de înscrieri, pe holul inspectoratului era deja aglomerație mare. Zeci de tineri care își doresc un loc de muncă în poliție au venit din întreg județul pentru a depune cererile de înscriere.
Ioana este din Suceava și are 19 ani. Numărul mare de tineri veniți pentru înscriere nu o sperie și speră să treacă cu bine peste examen. ”M-am uitat peste bibliografie și acum urmează să mă apuc de învățat. Important este să intru, nu e nici o problemă că voi lucra la un post de poliție rural.” Nici Marius Lazurcă, un tânăr din comuna Calafindești, care tocmai a absolvit facultatea, nu e speriat de aglomerația de la înscrieri. ”Așteptăm la rând, e coadă mare. Sperăm să meargă mai repede că sunt aici de două ore și încă aștept. Am citit pe internet, m-am documentat, acum urmează să mă înscriu, iar până pe 18 aprilie am înțeles că trebuie să fie dosarul complet.” George Cielechi este din orașul Frasin și vrea să devină polițist, la fel ca părinții săi. ”E foarte mult de învățat, nu va fi deloc ușor să intru, dar vreau să-i urmez pe părinții mei, care au lucrat în același domeniu”, a declarat tânărul.
Nici părinții nu sunt scutiți de emoțiile examenului. Aurelian Florea a venit de la Cornu Luncii cu fiul său și crede că opțiunea unui serviciu la stat e destul de sigură. ”Foarte mult îmi doresc să intre în poliție, e un loc stabil. Mă gândesc la viitorul lui, a terminat facultatea de Drept, acum este la master și sperăm să ia examenul, trăim cu speranța”, a spus bărbatul.
Fiecare candidat va opta pentru un anumit loc vacant, din cadrul unui post de Poliție Rurală
Concursul organizat pentru cele 54 de posturi de polițiști are ca noutate modul în care vor fi ocupate acestea în urma examinării. Fiecare candidat va putea opta doar pentru un singur post de polițist, într-un post de poliție rurală dintr-o localitate dorită de acesta, arondat Secției de Poliție Rurală din care face parte. Postul de polițist pe care vor candida mai mulți concurenți îi va fi repartizat concurentului care a obținut nota cea mai mare și care trebuie să fie de minimum 7, în urma examinării de la mijlocul lunii mai. În cazul în care nici un concurent pentru un anumit post nu a totalizat nota 7, postul va rămâne în continuare vacant.
Cei care au depus începând de luni cererile de înscriere sunt așteptați la vizita medicală, pentru a se verifica dacă sunt apți medical și psihologic. Concursul organizat pentru cele 54 de posturi de polițiști va avea trei probe, respectiv evaluarea performanței fizice, un test scris tip grilă și un interviu pentru departajare. Proba scrisă va consta într-un test de tip grilă, elaborat din tematica și bibliografia recomandată, și va avea loc în data de 14 mai 2016.