13 persoane din județ s-au tratat anul trecut în clinici din străinătate, cheltuielile aferente serviciilor medicale primite fiind decontate integral de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).
Aceștia s-au adresat clinicilor din Italia, Austria și Germania, unde au accesat tratamente și servicii pe care nici o unitate spitalicească din țară nu le poate oferi.
Diagnosticele medicale ale sucevenilor pentru care statul a acceptat să plătească tratamentul sunt unele necruțătoare: malformații de cord congenitale, malformații de coloană vertebrală și cancer.
Pachetele de care au beneficiat sucevenii nu sunt ieftine, sumele estimate de clinicile din statele membre UE, care vor fi decontate pentru aceste intervenții medicale, fiind cuprinse între 7.000 de euro și 58.000 de euro.
Decontarea acestor tratamente se face prin formularele E112.
Potrivit lui Cristi Bleorțu, președintele CAS Suceava, ”în anul 2016 s-au eliberat 13 formulare E112 (S2), prin care pacienții pot efectua tratament în străinătate”.
În 2015, 12 suceveni au beneficiat de tratament gratuit în străinătate, prin intermediul formularului E112, iar în 2014CAS Suceava a eliberat 25 de formulare E112.
Potrivit legii, statul român plătește integral tratamentul în străinătate al celor care au nevoie de anumite servicii medicale pe care bolnavul nu le poate primi în timp normal în nici o unitate spitalicească din țară, cheltuielile fiind decontate pe baza acestui formular.
Persoana asigurată care solicită formularul E112 trebuie să depună la CAS Suceava o cerere scrisă însoțită de o copie a actului de identitate, adeverință de asigurat, un referat sau un raport medical care conține recomandarea pentru efectuarea tratamentului în străinătate, precum și dosarul medical care conține înscrisuri medicale din care să rezulte diagnosticul.
Formulare europene
Tot în 2016, 6.158 de suceveni au solicitat eliberarea de carduri europene. Cardul european conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale în timpul șederii sale într-unul din statele membre ale Uniunii Europene. Acesta este gratuit și se folosește în cazul unor servicii medicale urgente și nu pentru tratarea afecțiunilor existente.
”Persoanele asigurate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România pot beneficia, în situația deplasării pentru ședere temporară într-un stat membru al Uniunii Europene, de cardul european de asigurări sociale de sănătate”, a mai completat Cristi Bleorțu.
De asemenea, acesta a mai arătat că anul trecut CAS Suceava a eliberat 708 formulare europene.
În cazul decontării serviciilor medicale obținute în statele UE de asigurații români beneficiari de card european (sau Certificat provizoriu de înlocuire pentru Cardul European) sau de formulare europene (E106, E121 și E112), în anul 2016, CAS Suceava a decontat 1.314 solicitări. Suma decontată de CAS Suceava pentru servicii medicale de care au beneficiat asigurații români în statele UE (cele mai multe în Austria, Belgia, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia), conform acestor solicitări, a fost de 9.627.605,13 lei.